maandag, 25 maart 2024 19:05

Zuid Afrikaans kampvuur met braai

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een kampvuur met braai houden met Zuid Afrikaanse invloeden

Beschrijving van de activiteit

In Afrika wordt het heel vroeg donker. De schemering duurt er maar heel kort, het is ineens nacht. En dan kan de temperatuur heel snel dalen. De stammen, die op de savannes leven maken daarom al sinds mensenheugenis kampvuren.

Voor het licht en de warmte, maar ook om wilde dieren op een afstand te houden. Bij het vuur wordt veel gedanst en gezongen en er worden verhalen verteld. Toen de blanken naar Zuid Afrika kwamen maakten ze ook grote vuren. De voortrekkers plaatsen hun ossenwagens in een cirkel, waarbinnen ze veilig waren. Hier werden de vuren gestookt. Ook nu nog worden rond een braai de auto’s vaak in een cirkel geplaatst!

Een braai is een typisch Zuid-Afrikaanse sociale gelegenheid die zich afspeelt rond de gelijknamige barbecue en die van oorsprong uit de Afrikanercultuur komt maar tegenwoordig in heel zuidelijk Afrika plaatsvindt. Op de braai worden Zuid-Afrikaanse gerechten als boerewors, sosatie en mielies gegrild. Ook vlees zoals biefstuk, kip, varkenskarbonades, schapenvlees en lamskoteletten worden gebarbecued.

Op 24 september wordt in Zuid-Afrika de multiculturele Erfenisdag gevierd, die ook bekendstaat als Nationale Braaidag. Beschermheer van deze dag is aartsbisschop Desmond Tutu.

Braaien. Dat is iets met barbecuen, toch? Iets wat ze in Zuid-Afrika doen? De meeste Nederlanders komen niet veel verder. Maar voor Zuid-Afrikanen is de braai en het braaien een ongekend geliefd en onmisbaar onderdeel van hun cultuur. Zeg je braai, dan zeg je lekker, gezellig, Zuid-Afrika en ja graag, wanneer?

Het verschil tussen een braai en een barbecue
First things first: laten we even de terminologie en juiste definities vaststellen. Een braai (meervoud: braais) is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue. En wie denkt dat een braai en een barbecue hetzelfde zijn, heeft het mis!

Verschil in bereiding en uitvoer
Zo barbecueën Nederlanders op kolen, terwijl je bij een Zuid-Afrikaanse braai hout brandt totdat het kolen geworden zijn (je maakt dus in feite zelf je kolen). Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen, daarna eventueel wat vlees warm houdt en pas gaat eten als alles klaar is.

Dit geheel kost natuurlijk tijd. In de tijd dat hout kolen word en dat het eten op het vuur gaart zitten de Zuid Afrikanen natuurlijk niet stil. Ondertussen worden er liederen gezongen, verhalen verteld, muziek gemaakt en toneelstukken opgevoerd. Het is een heus sociaal gebeuren met alles er op en er aan.

Benodigd materiaal

Hout vuur dat flink wat kolen vormt

Grote stukken vlees, verse vis en andere ter plekken te maken gerechten.

Tijd vullend programma in de vorm van liederen, yellen, muziek van eigen gemaakte instrumenten, verhalen, en toneelstukken

Veiligheid

Denk aan blusmaterialen bij de braai

Tips

benut ieders talenten. de een is beter in verhalen de andere in de braai

Aanvullende informatie

Lees 62 keer Laatst aangepast op maandag, 25 maart 2024 19:08
Log in om reacties te plaatsen