zondag, 03 september 2023 16:03

Vuurdriehoek verzamelspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bij dit verzamelspel verzamelen we alles wat nodig is om vuur te maken. Maar zorg dat je geen emmertje water tegenkomt, want dan moet je helemaal opnieuw beginnen. 

De jongste speltakken leren met deze activiteit spelenderwijs over de branddriehoek. 

Beschrijving van de activiteit

Bevers: Paniek! Professor Plof heeft weer eens per ongeluk zijn laboratorium in brand gezet. Rozemarijn weet raad; met een blusdeken dekt ze het vuur af, en de brand is zo geblust! "Hoe deed je dat?" vraagt Stuiter. "Dat is heel makkelijk," legt Rozemarijn uit. "Voor vuur heb je altijd drie dingen nodig; iets wat kan branden, iets wat warm is, en lucht. Als je een van die dingen weghaalt gaat het vuur vanzelf uit." Stuiter is onder de indruk. Gelukkig weet Rozemarijn nog een heel leuk spel wat over deze drie elementen gaat.  

Welpen: Iemand heeft een glazen flesje in de jungle achtergelaten! Bagheera had het als eerste door. Er was bijna paniek uitgebroken in de jungle, maar Hathi wist raad. De beginnende brand werd vakkundig met zand toegedekt. "Maar je hebt helemaal geen water gebruikt, Hathi," merkte Mowgli op. "Dat klopt," antwoordde de oude olifant. "Er zijn meer manieren om vuur te doven. Wist je dat voor vuur altijd drie onderdelen nodig zijn?"

Print de bijgevoegde vellen met plaatjes van hout, vuur en lucht en knip de afbeeldingen los. Wil je het spel vaker spelen? Dan is het raadzaam om de kaartjes te plastificeren. 

Zet op een ruim tikveld drie punten uit waar elementen verzameld kunnen worden, en zet een vuurschaal neer waar het vuur in verzameld kan worden. 

Speel je het spel competitief (team tegen team), zet dan per team een vuurschaal in waar dit team zijn eigen vuur in kan verzamelen. 

Het spel zelf

Er wordt (afhankelijk van de groepsgrootte) een of meerdere tikkers aangewezen. Deze tikkers krijgen een emmertje en eventueel een lint of hesje zodat ze duidelijk herkenbaar zijn als tikkers. 

De deelnemers moeten rennend van alle drie de posten een element verzamelen; bij de houtpost halen ze een kaartje met hout, bij de luchtpost halen ze een kaartje met lucht en bij de vuurpost halen ze een kaartje met een vlammetje. Wanneer ze alle drie de elementen verzameld hebben, mogen ze het setje in hun vuurschaal leggen. 

De tikkers proberen de deelnemers te tikken. Wie getikt wordt door een tikker, doet zijn setje elementen in het emmertje. Dit vuurtje is geblust. 

In de competitieve versie van dit spel verzamelt elk team zijn eigen vuur in zijn eigen vuurschaal. Het team met de meeste kaartjes in de vuurschaal is de winnaar. 

Benodigd materiaal

  • Kaartjes met hout
  • Kaartjes met een blazend wolkje
  • Kaartjes met een vlammetje
  • Tenminste één lege vuurschaal of vuurton
  • Tenminste één klein emmertje. Eventueel een lint of hesje zodat de tikker goed kan worden herkend. 

Wil je dit spel competitief spelen, waarbij verschillende teams tegen elkaar strijden? Zorg dan dat elk team zijn eigen vuurplaats of vuurschaal heeft. 

Tips

Dit spel is extra leerzaam wanneer je de vuurdriehoek van tevoren laat zien: 

  • Zuurstof: Zet een kaarsje onder een glas en laat zien hoe het uit gaat
  • Warmte: Leg alleen een kaarsje op tafel, en vraag eens of dit gevaarlijk is. Er is geen warmte, dus het kaarsje brandt niet. 
  • Brandstof: Leg een brandende lucifer op een vuurvast schaaltje en kijk hoe het uitgaat zodra het hout opgebrand is.

Aanvullende informatie

Lees 683 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 september 2023 22:29
Log in om reacties te plaatsen