zondag, 18 november 2018 15:34

Natuurlijk overleven

Voor deze activiteit hebben we een vrouwelijke wetenschapper als inspiratie gebruikt: Alletta Jacobs. Aletta Jacobs was de eerst vrouwelijke arts in Nederland. Met deze activiteit willen we vrouwen in de wetenschap stimuleren.

Tegenwoordig is de medische wereld zo ver dat als je hoofdpijn hebt, je gewoon een paracetamolletje neemt, en als je je been breekt, je een ambulance kunt bellen. In 1878 -het jaar waarin Aletta Jacobs haar artsexamen haalde- was dat wel anders. Tijdens deze activiteit kun je testen hoe goed je je zonder moderne middelen kunt redden in de natuur. Bedenk bij iedere casus wat je om te heen uit de natuur kan gebruiken om de situatie tot een zo goed mogelijk einde te brengen.

Maak een lijst met casussen, bijvoorbeeld:

• Jullie zijn een tocht aan het lopen in de bergen, wanneer er een steen verschuift en één roverscout onderuit gaat. Zijn been ligt in een vreemde stand en jullie hebben geen mobiel bereik. Speel deze situatie na; hoe red je je teamlid?
  • Je hebt keelpijn, hoe kun je de pijn verlichten?
  • Tijdens het afgieten van het hete water struikelt een roverscout en krijgt heet kokend water over zijn hand heen. Speel dit uit.

• Als je deze activiteit in het bos doet, gebruik je de dingen om je heen. Anders is het wel handig om van tevoren wat (primitieve) benodigdheden/hulpmiddelen uit de natuur (takken, planten) te verzamelen.
  • Eventueel spullen om verwondingen na te maken.

Eet geen dingen waarvan je niet zeker weet of ze giftig zijn!

Lees 365 keer Laatst aangepast op donderdag, 07 februari 2019 14:37

Uitdagende ScoutingtechniekenVeilig & Gezond