maandag, 01 april 2024 18:57

Schoon water wereldwijd?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Schoon water is een van de kostbaarste goederen op deze aarde. We hebben water nodig om te drinken, eten in te koken en ons mee te wassen. Thuis hoef je de kraan maar open te draaien en het water stroomt er uit. In Zuid-Afrika zijn er gebieden waar geen stromend water is.

Beschrijving van de activiteit

Schoon water is een van de kostbaarste goederen op deze aarde. We hebben water nodig om te drinken, eten in te koken en ons mee te wassen. Thuis hoef je de kraan maar open te draaien en het water stroomt er uit. In Zuid-Afrika zijn er gebieden waar geen stromend water is. De bevolking moet een eind lopen om water uit een bron te halen. Zij gebruiken daar emmers of jerrycans voor. Zij vervoeren het water op hun hoofd. Hoe goed kan jij dat? Dit spel is ideaal bij goed weer en laat de deelnemers ervaren, dat het hebben van stromend water geen vanzelfsprekendheid is. En leeftijdgenootjes kunnen hele andere huishoudelijke taken hebben dan kinderen in Nederland.

Water dragen

Je verdeelt de groep voor deze estafette in gelijke groepjes. Zet een parcours uit, allereerst moeten de deelnemers naar een grote bak met water. Daar vullen zij hun emmer. Vervolgens plaatsen zij de emmer op hun hoofd, maak van de handdoek een steuntje!

Zij moeten het parcours vervolgen met de emmer op hun hoofd, waarbij zij geen gebruik mogen maken van hun handen. Elke keer dat zij de emmer met hun handen aanraken krijgen zij ‘2 cm’ strafpunten. Het parcours eindigt bij een bak, waar zij hun emmer in legen. Dit mag wel met behulp van de handen. Zij rennen terug naar hun groep en dan gaat de volgende.

Waterzuivering

Voordat je water kunt drinken, moet het schoon zijn. Dat betekent dat de viezigheid, die je kunt zien eruit moet, zoals zand bijvoorbeeld, en dat alle bacteriën eruit moeten zijn. Bacteriën kun je niet zien, maar je kunt er wel erg ziek van worden. Je kunt bacteriën in het water vrij eenvoudig onschadelijk maken, namelijk door water 10 minuten te laten doorkoken. Water kun je ontdoen van andere viezigheid door een filter te maken.

Met filters kun je, zichtbare, viezigheid uit het water verwijderen. In zo’n filter bouw je eigenlijk een stukje aarde na. In de natuur fungeert de grond namelijk als filter. Hoe verder het water in de bodem zakt, des te helderder het wordt. Wanneer je het oppompt, heb je helder water. Om zelf zo’n filter te maken, heb je een groot vat of een grote pot van aardewerk nodig. Hierin ga je het filter bouwen.

Allereerst maak je onder in een gat in het vat of de pot. Sluit dit gat af met een stop of kurk. Onderin leg je een laag dunne stof, daarop een laag grind, daarop een laag fijn zand en bovenop een laag fijngemaakte houtskool. Wanneer je vuil water, bijvoorbeeld slootwater, in de pot giet, stroomt dit langzaam door de verschillende lagen naar beneden. Uiteindelijk trek je de stop eruit en stroomt het water in het glas, dat je eronder houdt. Denk er wel aan dat er in dit water nog steeds ziektekiemen kunnen zitten. Voordat je het kunt drinken, moet je het eerst nog koken!

Benodigd materiaal

Water dagen:

  • Water
  • Emmers
  • Een handdoek

Water filteren

  • Een schoon vat of een grote pot van aardewerk
  • Stop of kurk
  • Dunne stof
  • Grind
  • Fijn, wit zand
  • Houtskool
  • Glas

Veiligheid

Kook het water!!!

Tips

Een set droge kleren kan wenselijk zijn

Aanvullende informatie

Lees 230 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 april 2024 18:39
Log in om reacties te plaatsen