dinsdag, 02 april 2024 21:38

Vredesduif knutselen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Samen een vredesduif maken en hierop een boodschap schrijven.

Beschrijving van de activiteit

Stuiter is bij Noa. Stuiter is nieuwschierig waar Noa mee bezig is geweest. Zij verteld: Koningsdag is net geweest en ik heb de oranje versieringen weg gehaald en in mijn hele huis overal duiven opgehangen. Alle duiven zijn zelf gemaakt en op sommige staat iets geschreven. Noa verteld dat voor veel mensen een duif HET symbool is van vrede, vrijheid en harmonie. Dit symbolisme is diep geworteld in de bijbelse overlevering, waar de duif werd geassocieerd met de vrede van God. In het verhaal van de zondvloed in het Oude Testament van de Bijbel bracht Noach een duif uit de ark, en toen deze terugkwam met een olijftak in zijn snavel, wist Noach dat het water was teruggetrokken en er vrede was op aarde. Sindsdien wordt de duif vaak afgebeeld met een olijftak als een teken van vrede. Noa vraagt aan Stuiter wat vrijheid betekend? Wanneer ben je vrij? Wat wens jij de wereld toe? 

Stuiter is erg enthousiast. Samen met Noa maakt hij nog meer duiven. Natuurlijk komt er op elke duif ook een mooie booschap te staan. Dit kan op meerdere manieren. Natuurlijk is een kleurplaat die je kunt kleuren, maar je kunt de duif ook zelf tekenen. Schrijf een mooie vredesboodschap op de duif. Daarna mag de duif versierd worden. De vogel heeft een voor- én achterkant.  Als de duif versierd is kan deze opgehangen worden of kan er een mooie vredesduifcompilatie van gemaakt worden.

De Duif die je zelf kunt tekenen kun je op deze manier maken:

Benodigd materiaal

  • Papier om duiven op te tekenen
  • Of een kleurplaat van de duif, Bijvoorbeeld duif 1 of duif 2
  • (Kleur)potloden
  • Pennen

Tips

Aan het einde van de opkomst kun je eventueel met de bevers bij het monument gaan kijken waar op 4 mij de kransen neergelegd worden. Leg aan de bevers uit wat oudere speltakken daar op 4 mei doen en leg daar de duiven neer.

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

Aanvullende informatie

Lees 319 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:45
Log in om reacties te plaatsen