woensdag, 06 april 2022 14:09

Design je eigen mascotte

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Het ontwerpen en maken van een groeps mascotte

Beschrijving van de activiteit

Tekening

Het maken van een mascotte gaat als volgt: Eerst wordt er een tekening gemaakt van hoe de mascotte er moet uitzien. Welke kleur wordt het ? de grootte en andere opvallende kenmerken. Deze tekening is tweedimensionaal (2D). Wanneer jij een tekening op een vel papier maakt is die ook altijd 2D.Deze 2D tekening kan omgezet worden naar een 3d ontwerp zodat je goed kunt zien hoe de knuffel eruit zal komen te zien. De omzetting naar 3D is de moeilijkste stap want dit maakt een knuffel echt en levend en dus ook aantrekkelijk.

Patroon

Als het model goedgekeurd is worden de materialen gekozen en het patroon getekend, zoals je kledingstukken zou ontwerpen. De verschillende delen worden in elkaar genaaid – binnenste buiten. Er wordt aan de buik of rug een opening gelaten zodat de knuffel daarna opgevuld kan worden.

Omkeerpen

Als alle stukjes aan elkaar zitten dan wordt dit lege knuffel huidje met een speciale omkeerpen omgedraaid. De knuffel is nu klaar om gevuld te worden. Dit gebeurt met een stuffing machine: katoen plukken of polyesterplukken worden in het huidje geblazen zodat het diertje zijn juiste vorm krijgt. Exclusieve merken hebben speciale stuffing of vulmethodes waardoor de knuffel heerlijk zacht wordt of hard zoals knuffels die je op kermissen terugvindt.

Stof

Het materiaal dat voor de knuffel huid wordt gebruikt is ook heel belangrijk. De ene stof is veel zachter dan de andere. Vaak worden er mohair, velours of synthetische materialen gebruikt. Hoe langer de haartjes hoe duurder de materialen.

Dichtnaaien

Als het knuffeldiertje zijn juiste vulling heeft dan wordt het huidje dichtgenaaid. Meestal wordt hier ook het innaai label bevestigd met de wettelijke teksten zoals CE label, land van oorsprong, invoerder enz. Knuffels moeten namelijk aan zeer strenge regels van de Europese wetgeving voldoen. Ook worden de knuffels heel goed getest. De oogjes moeten bijvoorbeeld goed vastzitten, anders kunnen kleine kinderen daar in stikken.

Benodigd materiaal

  • Schaar,
  • Naaispullen,
  • Oude kleding,
  • Computer ,
  • Knip patroon

Tips

Lees 965 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 april 2022 14:28
Log in om reacties te plaatsen