maandag, 31 augustus 2015 02:00

Kimspelen

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een kimspel is een verzamelnaam voor allerlei spellen waarbij je je zintuigen moet gebruiken. Het is vernoemd naar ene Kimball O'Hara, uit een boek van Joseph Rudyard Kipling. Deze Kimball, roepnaam Kim, werd opgeleid om spion te worden. Een onderdeel van z'n opleiding was observeren en onthouden. Er zijn veel spellen rondom dit verhaal en deze persoon te verzinnen. Afhankelijk van hoe moeilijk of makkelijk je het maakt, kan een kimspel gebruikt worden voor alle denkbare leeftijdsgroepen. Afzonderlijke kimspellen kunnen ook gebruikt worden als postenspel.

Beschrijving van de activiteit

Om als welp, scout enzovoort altijd paraat te zijn in de wereld om je heen, dien je goed te weten wat er om je heen gebeurt. Je zintuigen zijn daarbij superbelangrijk. Met je zintuigen neem je waar wat er in de omgeving gebeurt. Met de zintuigen leg je contact met je omgeving, en neem je de omgeving in je op. De vijf "gewone" zintuigen zijn: zien, horen, ruiken, proeven en voelen (door middel van tasten). Daarnaast zijn er nog drie andere manieren om dingen waar te nemen: evenwicht, temperatuurgevoeligheid en pijnervaring. Er wordt ook wel eens gesproken over een zesde zintuig. Hiermee wordt dan gedoeld op bovennatuurlijke gaven, of op intuïtie of (bij dieren) instinct. Om de vijf "gewone" zintuigen te prikkelens zijn er een aantal kimspelen die je hiervoor kunt gebruiken.

Thema introductie

 • Bevers: Rozemarijn geniet altijd erg van haar tuintje. Dan gebruik ik al mijn zintuigen, vertelt ze Stuiter. Om uit te leggen wat zintuigen zijn doet Rozemarijn Stuiter een blinddoek om. Dan kan Stuiter niets zien, maar wel de andere zintuigen gebruiken om de tuin van Rozemarijn te ervaren.
 • Welpen: Mang kan niet zo goed zien, maar deste beter horen. Hij laat de welpen ervaren hoe het is als je niets kan zien, maar wel al je andere zintuigen kunt gebruiken. Hathi daar in tegen kan juist goed onthouden en gebruikt die kwaliteit om de goed in zich op te nemen. ook hoort hij veel dingen van ver al aankomen
 • Scouts: De spion Kimball O'Hara gebruikt al zijn zintuigen om tot de oplossing te komen.

De hoorkim

Bij de hoorkim hoorden de jeugdleden geluiden (life achter een laken gespeeld of van cd / mp3 speler / i-pod) De jeugdleden schrijven op wat ze denken te horen. 
Varianten op de hoorkim: Dierengeluidenspel, Mang luistert, Fluisterzin, Muziekinstrumenten maken (bevers), Het geluid van...

De onthoudkim

Bij de onthoudkim kijken de de jeugdleden 1 minuut lang naar een dienblad waarop 20 voorwerpen liggen. Als de minuut voorbij is worden de voorwerpen toegedekt met een theedoek of iets dergelijks en krijgen ze 5 minuten om op te schrijven wat ze gezien hebben. 
Varianten: Nautisch kimspel, Kimspel grondsoorten, Vossenjacht, Boskim, Verbanddoos kijkkim

De kijkkim

Bij de kijkkim krijgen de jeugdleden stukjes van foto's of afbeeldingen te zien, bijvoorbeeld alleen de ogen van diverse dieren. Kunnen de jeugdleden ontdekken wat ze zien?
Varianten op de kijkkim: Kijkkim fotospeurtocht, Monumentenzoektocht, Ra, ra, ra wie ben ik ..., Kerstfotozoektocht, Vossenjacht

De voelkim

Bij de voelkim moeten de jeugdleden voelen welke voorwerpen er de bak zit zonder dat ze er in mogen kijken. Kunnen de jeugdleden raden wat er in de bak zit?
Varianten op de voelkim: Blote voeten pad, Kimspel grondsoorten, Welke bever is dit nu weer?, Bomenvoelertje, Lemon and Limes, Ik voel wat jij niet voeltKIM-spel: groenten proeven, EHBO spullen race, Dineren in het donker, Internationale water voelkim

De ruikkim

Bij de ruikkim zitten in verschillende bakjes geurende voorwerpen zoals: kruiden, eten en schoonmaakmiddelen. De jeugdleden (eventueel geblinddoekt) gaan aan de bakjes ruiken. Kunnen ze ontdekken wat er in de bakjes zit?
Variant op de ruikkim: Rozemarijn's keukentje, KIM-spel: groenten proeven, KIM Spel: Goed of bedorven?, Dineren in het donker

De proefkim

Bij de proefkim krijgen de jeugdleden verschillende dingen te proeven. Hierna moeten ze opschrijven wat ze denken geproefd te hebben. Het is verstandig dat de jeugdleden in ieder geval gebliddoekt zijn, zodat ze niet zien wat ze eten.
Varianten op de proefkim: Rozemarijn's keukentje, Wat groeit daar voor groen...?, Lemon and limes, KIM-spel groenten proeven, Dineren in het donker

Voorbereidingstijd

Dit is afhankeliijk van de soort kim die je doet en de moeilijkheidsgraad die je er aan wilt geven, maar over het algemeen maximaal 15 minuten per kimspel.

Benodigd materiaal

 • Hoorkim: een gespannen laken met diverse voorwerpen of cd (met speler) / mp3 speler i pod met diverse geluiden.
 • Onthoudkim: dienblad, 20 (kleine) voorwerpen, theedoek.
 • Kijkkim: diverse foto's / afbeeldingen met stukjes van voorwerpen / gebouwen / dieren en dergelijke er op.
 • Voelkim: diverse (kleine) voorwerpen in een bak (bijvoorbeeld teiltje / emmer) met theedoek erover.
 • Ruikkim: diverse bakjes met ruikende materialen zoals: diverse (keuken) kruiden, schoonmaakmiddelen en dergelijke.
 • Proefkim: diverse eetbare producten in verschillende bakjes, lepels.

Tips

 • Let er op dat sommige kimspelen spiek gevoelig zijn, een extra blinddoek (das) voor de ogen kan dus geen kwaad.
 • Bij de ruikkim en proefkim moet je rekening houden met allergieën, zoals vers gemaaid gras bij de ruikkim (hooikoorts) en pindakaas (ruikkim en proefkim).
 • Bij de voelkim liever geen scherpe voorwerpen zoals messen, waaraan de jeugsleden zich kunnen verwonden.
 • De kimspelen zijn individueel handige opdrachtjes voor bijvoorbeeld op hike post.
 • Kijk voor aanvullingen op Kim's Game Scouting (engelstalig).

Veiligheid

 • Let op allergieën (proefkim / ruikkim) en scherpe voorwerpen (voelkim).
Lees 13820 keer Laatst aangepast op donderdag, 12 augustus 2021 12:48
Log in om reacties te plaatsen