maandag, 31 augustus 2015 02:00

Kimspel: groenten proeven

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een kimspel is een verzamelnaam voor allerlei spellen waarbij je je zintuigen moet gebruiken. Het is vernoemd naar ene Kimball O'Hara, uit een boek van Joseph Rudyard Kipling. Deze Kimball, roepnaam Kim, werd opgeleid om spion te worden. Een onderdeel van z'n opleiding was observeren en onthouden. Er zijn veel spellen rondom dit verhaal en deze persoon te verzinnen. Afhankelijk van hoe moeilijk of makkelijk je het maakt, kan een kimspel gebruikt worden voor alle denkbare leeftijdsgroepen.

Bij dit kimspel ontdekken de welpen de eigenschappen van groenten, door middel van voelen en proeven

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti zijn eigenlijk altijd bezig met het ontdekken van de jungle. Tijdens deze ontdekkingstochten eten ze, zodra ze honger hebben, het eerste ding dat er eetbaar uitziet. Deze keer is Mowgli weer op pad geweest en heeft nu, omdat Shanti helaas niet meekon, een heleboel lekkere dingen uit de jungle meegenomen. Hij wil deze dingen graag aan Shanti laten proeven. Hij wil graag weten welke groenten die hij gevonden heeft, Shanti kan herkennen aan de smaak, daarom bedenkt hij een leuk spel! Hij laat Shanti steeds een stukje groente proeven, waarna zij moet raden welke groente het is!

De welpen gaan dit voorbeeld volgen, hiervoor krijgt de helft van de welpen een blinddoek om. De andere welpen gaan nu soorten groenten laten proeven. Hoeveel groenten kunnen de welpen herkennen? Halverwege wisselen de welpen in hun tweetal van rol, zodat beide welpen het proeven ervaren. Dit spel is eventueel aan te passen door een kimspel met voelen/ruiken te spelen.

Voorbereidingstijd

De tijd die je nodig hebt om de groenten in de winkel te halen.

Benodigd materiaal

  • Verschillende soorten groenten (liefst zoveel mogelijk!).

Tips

  • Let erop dat er niet te grote brokken bij elkaar naar binnen geschoven worden!
  • Er zijn vele varianten op kimspelen te bedenken.
  • Een groot aantal groenten is zowel rauw als gekookt / gebakken te eten. Door een combinatie kun je de variatie uitbreiden.
  • Was rauwe groenten goed en let op dat alles hygiënisch gebeurd.

Veiligheid

  • Pas op voor allergieën: niet iedereen kan of mag alles eten.
Lees 4011 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 december 2020 10:14
Log in om reacties te plaatsen