zondag, 08 januari 2017 20:46

Mor, Mondriaan en Mooie Mozaïken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

2017 is uitgeroepen tot het Mondriaanjaar. Mondriaan is vooral bekend vanwege zijn abstracte schilderijen met veel kleurige vlakken. Mor is dol op Mondriaan en gaat samen met de welpen een héél groot Mondriaanachtig schilderij maken. 

Beschrijving van de activiteit

Mor houdt van mooie dingen. Zo houdt hij ook van mooie schilderijen en heeft hij van de mooiste wat plaatjes gespaard. Een schilderij springt daar echt uit. Het is de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Dit is een schilderij met veel kleurige vlakjes en Mor houdt van kleurtjes.

480px Piet Mondriaan Victory Boogie Woogie

Mor wil graag een groot schilderij maken, net zoals Mondriaan dat heeft gedaan. Daarom heeft hij Shanti gevraagd haar tekenspullen mee te nemen. Ongeduldig wacht hij bij de Guha Grotten. Eindelijk is ook Shanti bij de grotten aangekomen. Trots laat ze haar kleurpotloden aan Mor zien. "Kijk eens, wat een mooie kleurtjes!", roept ze uit. "Ja, mooie kleurtjes", bevestigd Mor, "maar denk je dat het genoeg is om daarmee een groot schilderij te maken?". Hij wijst op een groot vel papier, dat hij op een van de wanden van de Guha Grotten heeft geplakt. Shanti knikt van nee, daar zijn haar kleurpotloden iets te klein voor. Mowgli weet raad. Hij rent snel weg en een tijdje later is hij weer terug met een aantal grote verfpotten en wat uit de klauwen gewassen verfkwasten. "Er waren mensen hun huis aan het schilderen in Haveli", zegt hij, "dit hadden ze over en dat mogen we gebruiken voor ons schilderij!". Snel gaat het drietal aan de slag.

In het lokaal hangt een groot vel papier. Voor elk nest één. De welpen gaan aan de slag met grote blokkwasten en verf. Ze mogen alleen gebruik maken van primaire kleuren (rood, blauw en geel), zwart en wit. Ze mogen de primaire kleuren niet met elkaar mengen, maar wel met zwart of wit om de kleuren lichter of donkerder te maken. Op het vel papier schilderen ze met de blokkwast grote rechthoekige vlakken, in allerlei kleuren. Wel nest maakt het mooiste Mondriaanesque schilderij?

Benodigd materiaal

  • Grote vellen papier, hoe groter hoe beter
  • Blokkwasten
  • verf in de kleuren rood, geel, blauw, wit en zwart

Tips

  • De Victory Boogie Woogie is niet het enige schilderij dat Mondriaan heeft gemaakt. Zoek op internet naar andere schilderijen.

 

Lees 1217 keer Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 18:54
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Expressie

Duur

2 - 3 uur

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen

Locatie

Binnen

Voorbereidingstijd

15-30 min