maandag, 31 augustus 2015 02:00

Op scouts kan je overal rekenen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak kennis met het Messengers of Peace netwerk en sta stil bij de betekenis van (een deel van) de welpenwet. Laat de welpen spelenderwijs ervaren hoe scouts over de hele wereld zich inzetten voor een betere wereld en zet je eigen speltak letterlijk op de internationale Scoutingkaart.

Beschrijving van de activiteit

Er klinkt een groot lawaai uit de Emaraate ruïne. Nieuwsgierig gaan Mowgli en Shanti kijken. Er hangt een grote stofwolk in de ruïne. "Help!," klinkt dan een klein stemmetje vanachter een hoop stenen. Snel beginnen Mowgli en Shanti stenen te rapen. Na een tijdje komt een beetje witte snuit van Ikki tevoorschijn. "Bedankt", zegt Ikki blij. "De muur stortte in en toen kon ik niet meer weg. Jullie zijn helden!" "Maar wat zit er nou weer allemaal aan je stekels geprikt?," grinnikt Mowgli. "Het lijken wel allemaal gekleurde stukjes stof," zegt Shanti, "en..." Ze pakt een klein papiertje en begint hardop te lezen. Sommige letters zijn weg "Ik beloof... Iedereen te helpen waar ik kan ... Jullie kunnen op mij rekenen.' "Hee," dat klinkt als de welpenwet." Het is Akela. Hij is ook op het geluid afgekomen. "De welpenwet komt van Scouting. Scouts helpen graag mensen of dieren die een beetje extra hulp nodig hebben, waar ook ter wereld." Akela kijkt naar Ikki. "Zo te zien hebben jullie ook iemand in nood geholpen. Goed hoor." "Wij helpen ook graag," zeggen Mowgli en Shanti trots. "Zal ik jullie wat meer vertellen over wat scouts overal op de wereld doen om te helpen?," vraagt Akela. Mowgli en Shanti knikken. "Misschien kunnen jullie zelf ook wel meehelpen," zegt Ikki. "Ik heb net zelf gezien hoe goed jullie dat kunnen."

Op een grote landkaart zijn in verschillende landen met Messenger of Peace-projecten kleine, bijbehorende landenvlaggetjes geprikt. De welpen worden in groepjes verdeeld (nesten, of anders groepjes van +6 welpen). Ieder groepje krijgt een eigen kleur “vliegtuig” (pion/afbeelding) dat over de wereldkaart mag bewegen. Als een groepje zijn vliegtuig bij een vlaggetje neerzet, moeten ze de afbeelding van de vlag zoeken die ergens in de buurt hangt. Bij iedere vlag kan een spel worden gespeeld dat in het teken staat van het project van dat land. Er mag telkens maar één groepje bij een spel zijn. Op basis van hoe goed het groepje een spel heeft gespeeld, mag het één, twee of drie punaises van hun kleur bij het vlaggetje op de wereldkaart prikken. Welk groepje heeft aan het einde van het spel de meeste punaises op de kaart?

Voorbeeldspellen:

 • In Camp Agonoree in Australië kunnen scouts met een handicap van 11 t/m 14 en scouts vanaf 12 jaar zonder handicap samen op kamp. Scouts zonder handicap helpen daarbij de scouts met een handicap om alle uitdagende dingen te kunnen doen die bij Scouting horen. Leg een hindernisparcours aan. Vorm duo’s van welpen “met een handicap” (blinddoeken, één arm (andere arm in mitella), in een “rolstoel”, etc.) en zonder. Laat de duo’s om de beurt zo snel mogelijk het parcours afleggen. Als een duo is geweest, sluit het achteraan aan en wisselt de “handicap”. Als zo iedereen minstens één keer met en één keer zonder handicap het parcours heeft afgelegd, stopt de tijd.
 • In Hawaï gingen scouts in februari 2013 langs de deuren om voedsel voor in te zamelen voor mensen die te weinig geld hebben om eten te kopen. Ga blikwerpen met lege voedselblikken (liefst nog wel met etiketten er om) en bowlen met lege flessen. Elke fles/blik die omgaat, mag in een krat worden gedaan (leg ook uit wat dat is).
 • In Sri Lanka deden scouts een twee weken lange fietstocht door het hele land, met als doel geld in te zamelen voor een ziekenhuis gespecialiseerd in kanker. Laat het groepje welpen binnen een bepaalde tijd (hangt af van hoe makkelijk bereikbaar) met zo veel mogelijk verschillende fietsbellen bellen (gebruik fietsen die bij het clubhuis staan, of verstop als leiding fietsbellen rondom het clubhuis).
 • In Venezuela helpt een Scoutinggroep op allerlei manieren een asiel, bijvoorbeeld door in te zamelen, maar ook door honden te wassen. Maak een paar hondenknuffel vies en laat de groepjes “een hond” wassen in een grote teil met sop.
 • In Uganda leren kunstenaars (waaronder artistieke scouts) kinderen met een beperking om beeldende kunst te maken (schilderen, beeldhouwen, etc.) Deze wordt verkocht om weer nieuwe materialen te kunnen kopen. Wat zou jij iemand willen leren? Laat ieder lid van het groepje iets tekenen/kleien wat hij of zij goed kan.
 • Scouts in Bulgarije (translate) hebben een initiatief opgezet om vanuit de hele wereld kaarten te sturen naar ernstig zieke kinderen in een lokaal gespecialiseerd ziekenhuis. Er staat een adres vermeld. Laat het groepje samen bedenken wat ze op zo’n kaartje zouden willen schrijven (later kan je echt kaartjes versturen, zie “tips” onderaan).

Kom nu zelf in actie!

 • Zet je speltak “op de kaart”: Meld je welpen als speltak aan op de website van Messengers of Peace. Doen jullie iets voor de samenleving of het milieu of doen jullie mee aan een actie als Nederland Schoon of Schoenmaatjes? Vermeld dit dan met foto op de website, laat de welpen zien dat jullie op de site staan (geef een link mee voor ouders als je op het clubhuis geen internet hebt) en vertel dat scouts wereldwijd nu ook kunnen zien wat jullie hebben gedaan. Het hoeft geen grote actie te zijn: met je speltak afval prikken, geld inzamelen voor een goed doel of iets maken voor bijvoorbeeld bejaarden is al voldoende. Het is leuk om contact te zoeken met een groep van vergelijkbare leeftijd die met een recente (vergelijkbare) actie op de site staat.
 • Doe mee met een MoP-actie/project: Kijk op de website van Messengers of Peace of er in de buurt een actie/project plaatsvindt dat je met de welpen kunt bezoeken of waar je aan mee kunt doen. Registreer via jullie profiel dat je aan een bepaald project hebt meegedaan. Soms zullen er acties zijn waar je op afstand aan mee kunt doen, zoals het al in het spel voorkomende initiatief uit Bulgarije. Laat de welpen kaartjes maken/uitzoeken die je als leiding kunt schrijven (of waar oudere welpen zelf kort iets in het Engels op kunnen zetten).

Voorbereidingstijd

Jezelf aanmelden op de website is binnen 10 minuten gebeurd, net als het aanmaken van een actie/project binnen je profiel. De voorbereidingstijd voor een actie/project en het contact zoeken met andere scouts hangt natuurlijk van meerdere zaken af, maar houd er rekening mee dat er altijd veel tijd in zal gaan zitten. Neem die tijd ook om een geschikte groep te vinden.

Benodigd materiaal

Algemeen:

 • Een pc met internetverbinding en e-mailadres om als speltak te gebruiken.
 • Stevig papier voor de speluitleg.
 • Grote en kleine afbeeldingen van vlaggen van de betreffende landen + cocktailprikkers.
 • Wereldkaart op prikbord/dik karton.
 • Punaises en pionnen/vliegtuigafbeeldingen in verschillende kleuren (zoveel als het aantal groepjes).

Voor de voorbeldopdrachten:

 • Camp Agonoree: hindernissen zoals krukken, pionnen, touwen. Blinddoeken (Scoutingdas), evt. een rolstoel of loopkrukken.
 • Hawaï: lege conservenblikken, bij voorkeur met etiketten erom, pittenzakjes/sponzen/tennisballen, lege flessen, bal.
 • Sri Lanka: eventueel extra fietsbellen.
 • Venezuela: knuffelhonden (één voor elk nest/groepje), grote teil of waterdichte bak, handwasmiddel, sponzen/borstels.
 • Uganda: tekenpapier, vouwblaadjes, kleurpotloden/verf, klei, stempels, scharen.
 • Bulgarije: pennen, papier, postkaarten voor kinderen, of materiaal om zelf te maken: stevig karton, kleurpotloden, liniaal, stikkers/plaatjes/etc.

Tips

 • Op de activiteitenbank zijn diverse sociale /milieuprojecten te vinden waar je als welpen aan mee kunt doen.
 • Deze activiteit is ook bruikbaar als onderdeel van het insigne Wijde Wereld voor welpen.

Veiligheid

 • Denk er aan om ouders toestemming te vragen voor het versturen van foto’s en/of het plaatsen van foto’s en eventuele persoonlijke informatie (namen) op internet.
Lees 2668 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 16:52
Log in om reacties te plaatsen