maandag, 31 augustus 2015 02:00

Scouts 'round the world in 80 minutes

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Laat scouts kennismaken met het Messengers of Peace netwerk en ervaren hoe scouts over de hele wereld zich inzetten voor een betere wereld. Zet je eigen speltak letterlijk op de kaart. Een scout wil “samen met anderen het goede zoeken en bevorderen”, binnen en buiten zijn groep. Scouts over de hele wereld zetten zich hiervoor in. Sinds 2012 kunnen scouts wereldwijd via de website van Messengers of Peace delen op wat voor manier zij zich inzetten, op elkaars inzendingen reageren en anderen uitnodigen om hun bijdrage te leveren. Op de worldmap zijn alle recente acties en projecten terug te vinden.

Beschrijving van de activiteit

Vertel de scouts over het Messengers of Peace project en geef ze aan het einde van de opkomst een link en informatie mee over hoe ze zichzelf op de website aan kunnen melden en er rond kunnen kijken.

De scouts krijgen per ploeg een pion en de opdracht om daarmee binnen 80 minuten “de wereld rond te gaan” en onderweg te “helpen” bij projecten die op de Messengers of Peace website staan. De tijd gaat in als het spel is uitgelegd. Op de tafel liggen een grote wereldkaart en opdrachtkaartjes met vlaggen en namen van landen. De opdrachten hebben te maken met een MoP-project in dat land. Als een ploeg de opdracht heeft voltooid, mag de ploeg op een grote wereldkaart bij het betreffende land hun pion neerzetten en een punaise in de kleur van hun pion prikken. Een ploeg moet in ieder werelddeel minstens één keer zijn geweest (Noord- en Zuid-Amerika zijn aparte werelddelen). Er moet “op logische volgorde worden gereisd”: ze mogen niet door/over een werelddeel reizen, zonder daar een opdracht te doen (uiteraard loopt de wereld rond, dus tussen Azië en Amerika grenzen aan elkaar). Lukt het alle ploegen om na 80 minuten alle werelddelen te hebben gehad en weer terug te zijn in Nederland? Welke ploeg was het snelst? Of welke ploeg zat er het dichtste bij?

Landen en opdrachten
Europa:

 • In de zomer van 2014 gaat de Scoutingtrain met scouts uit verschillende Oost-Europese landen vanuit Berlijn naar Baikal See (Rusland), waar wordt herdacht dat de Berlijnse muur 25 jaar geleden werd afgebroken. Onderweg wordt gesproken over elkaars tradities, in diverse steden gestopt en vrijwilligerswerk gedaan. Maak “stationsbordjes” met de namen van de steden waar de trein zal stoppen (Berlijn, Warshau Polen, Minsk, Wit-Rusland, Moskou en Baikal See in Rusland). Laat de ploeg zo snel mogelijk in polonaise alle bordjes langsgaan en bij ieder bordje kort iets doen. Bijvoorbeeld bij Berlijn een muurtje opbouwen en vervolgens omschoppen, bij Warshau headbangen op een fragment rockmuziek (Polen is één van de weinige landen waar rock populairder is dan pop), Bij Minsk een zin in Cyrillisch alfabet schrijven en bij Moskou een Matroesjka in en uit elkaar halen. 
 • Vanuit Engeland opereert Shelter Box, dat over de hele wereld “noodboxen” levert in het geval van (sociale) rampen. Ze worden hierbij dikwijls ondersteunt door scouts over de hele wereld (ook in Nederland), die de boxen doneren, afleveren of bijvoorbeeld plaatselijk helpen bij het opzetten van tenten.
  Laat de ploeg snel een tent opzetten (let op: het moet binnen zo’n 5 minuten kunnen), of een “shelter box” inpakken (een verzameling voorwerpen dat ook maar net past op de juiste manier in een opbergbox stoppen en de deksel kunnen sluiten).
 • Scouts in Bulgarije (translate zonodig) hebben een initiatief opgezet om vanuit de hele wereld kaarten te sturen naar ernstig zieke kinderen in een lokaal gespecialiseerd ziekenhuis. Er staat een adres vermeld. Laat de ploeg samen in het Nederlands een tekst schrijven voor op een kaartje. Vanwege het “racekarakter” van het spel is het waarschijnlijk niet handig om de tekst al direct in het Engels/Frans op het kaartje te schrijven, doe dit na afloop van het spel. Geef ook de mogelijkheid om de tekst nog aan te passen of eventueel ieder voor zich een kaartje te schrijven. Laat ook ploegen die de opdracht niet hebben gedaan een kaartje schrijven.

Noord- / Midden-Amerika:

 • In Hawaï gingen scouts in februari 2013 langs de deuren om voedsel voor de voedselbank in te zamelen. Laat de ploeg een “voedselpakket” samenstellen door bijvoorbeeld uit reclamefolders een afbeelding van een product uit elke part van de schijf van vijf te knippen en op te plakken.
 • In de Verenigde Staten maakten scouts foto’s van oude (oorlogs)graven voor een website waarop mensen kunnen zoeken naar onbekende graven van lang geleden verdwenen familieleden.  Laat de ploeg aan de hand van een aantal persoonsgegevens de graven van drie “verdwenen familieleden” zoeken uit een partij zogenaamde foto’s van grafstenen (zelf even namen/omschrijvingen erop zetten).

Zuid-Amerika:

 • In Venezuela helpt een Scoutinggroep op allerlei manieren een asiel, bijvoorbeeld door geld in te zamelen, maar ook door honden te wassen. Maak een hondenknuffel vies en laat de ploeg de hond schoonspuiten met een tuinslang, zonder zelf al te nat te worden.
 • In Brazilië (translate) wordt op verschillende manieren geld ingezameld voor het goede doel met het vouwen van kraanvogeltjes. Dit in de nagedachtenis van een meisje dat na de bom van Hiroshima leukemie had gekregen en nog voor haar overlijden 1000 kraanvogeltjes wilde vouwen. In Japan wordt gezegd dat je na het vouwen van 1000 kraanvogeltjes een wens mag doen. Zij wilde wensen voor vrede en dat er nooit meer een herhaling zou zijn van Hiroshima. Het is haar in haar leven niet meer gelukt, maar er worden door mensen nog steeds kraanvogeltjes bij haar graf neergelegd. Laat ieder lid van de ploeg een kraanvogeltje vouwen.

Afrika:

 • In Uganda leren artistieke scouts kinderen met een beperking om beeldende kunst te maken (schilderen, beeldhouwen, etc.) Deze wordt verkocht om weer nieuwe materialen te kunnen kopen. Geef de ploeg de opdracht om zonder hun handen eenvoudige voorwerpen te tekenen tot je raadt wat het is.
 • In Zimbabwe worden veel bomen gekapt omdat de bevolking geen andere brandstof voor het levensonderhoud kan betalen. In samenwerking met scouts werd vanuit daar een internationaal programma opgezet om bomen terug te planten. Geef de ploeg de opdracht om een “boom” te planten (maak een boom die moet worden ingegraven en geef op de “stam” aan tot waar hij minstens in de grond moet staan).

Oceanië:

 • In Camp Agonoree in Australië kunnen scouts met een handicap van 11 t/m 14 en scouts vanaf 12 jaar zonder handicap samen op kamp. Scouts zonder handicap helpen daarbij de scouts met een handicap om alle uitdagende dingen te kunnen doen die bij Scouting horen. Opdracht: Geef de helft van de ploeg een handicap (blinddoeken, één arm (andere arm in mitella), in een “rolstoel”, etc.) en geef de ploeg samen een “Scoutingopdracht” (laat de ploeg bijvoorbeeld samen een klein object pionieren of een minihike doen op een gronddoolhof). Let op: de ploegleden met een “handicap” moeten alles (met hulp) doen en niet alleen “meegesleept” worden door de anderen of werk uit handen geven!
 • Australische roverscouts knappen om de zoveel jaar gebouwen op van sociale projecten. In janari 2014 was dat een rode kruis school voor gehandicapten op de Solomoneilanden. Locale scouts hielpen hier ook aan mee. Geef de ploeg een “klus” om te doen (een groot stuk karton schilderen, een muurtje “metselen”, iets in elkaar timmeren, etc.).

Azië:

 • In Sri Lanka deden scouts een twee weken lange fietstocht door het hele land, met als doel geld in te zamelen voor een ziekenhuis gespecialiseerd in kanker. Laat de ploeg een fietsreparatie doen (“fietsband plakken,” ketting er op leggen, etc.).
 • In India ruimen scouts van Project Green wekelijks zwerfafval op. Geef de ploeg een bak vol met verschillende soorten afval en laat ze het met grijparmen/prikstokken “recyclen”: verdelen over een bak voor plastic, blik, GFT, papier, etc. De bakken staan niet naast elkaar, maar een beetje verspreid en van afstand is niet zichtbaar om welk soort afval het gaat.

En nu zelf aan de slag!
Laat je scouts een profiel aanmaken op de website van Messengers of Peace en moedig ze aan om rond te kijken, te reageren en misschien contact aan te gaan met andere scouts? De site is in het Engels, maar scouts die hier nog moeite mee hebben, kunnen veel laten vertalen. Kijk op de website van Messengers of Peace of er in Nederland (bij je zomerkampbestemming?) een actie/project plaatsvindt dat je kunt bezoeken of waar je aan mee kunt doen. Soms zullen er acties zijn waar je op afstand aan mee kunt doen, zoals het initiatief in Bulgarije dat ook in het spel voorkomt. Doen jullie als scouts of met je groep iets voor de samenleving of het milieu? Registreer dit dan op de website en laat de scouts zichzelf op hun profiel aan het project koppelen en “service-uren” aangeven. Bedenk samen met de scouts een eigen actie om uit te voeren en op de website te zetten. Wat is er bij jullie in de buurt belangrijk en leuk om te doen? Het hoeft geen grote actie te zijn: een eigen opschoonactie, geld inzamelen voor een goed doel... Laat de scouts zelf met ideeën komen. Misschien kunnen ze ideeën opdoen op de site van Messengers of Peace?

Voorbereidingstijd

Aanmelden op de website is binnen 10 minuten gebeurd, net als het aanmaken van een actie/project binnen je profiel. Verder nog ongeveer 15 minuten voor het uittypen van de link naar Messengers of Peace en een eventuele Nederlandse “MoP-gebruiksaanwijzing”. Voor het spel: Ongeveer een half uur tot twee uur voor het maken van de opdrachtkaartjes en de wereldkaart en het aanschaffen/klaarzetten/maken van het spelmateriaal. Wanneer je eigen, actuele opdrachten wilt maken kan er nog wat extra tijd bij komen. De voorbereidingstijd voor een actie/project en het contact zoeken met een ander project scouts hangt natuurlijk van meerdere zaken af, maar houd er rekening mee dat er veel tijd in zal gaan zitten.

Benodigd materiaal

 • Een pc/android met internetverbinding.
 • E-mailadres om als speltak te gebruiken.
 • Stevig papier voor opdrachtenkaartjes, afbeeldingen van vlaggen van de betreffende landen, wereldkaart op prikbord/dik karton, punaises en pionnen in verschillende kleuren (zoveel als het aantal ploegen).

Voor de voorbeeldopdrachten:

 • Duitsland en Rusland: stevig karton voor bordjes, schoenendozen (of iets anders voor een muurtje), geluidsdrager met rockmuziek, uitdraai van Cyrillisch alfabet, zin om te vertalen, matroesjka.
 • Engeland: koepeltentje of opbergkrat met deksel en voorwerpen om in te pakken (fles water, EHBO-trommel, voedselconserven, etc.).
 • Bulgarije: pennen, papier, postkaarten voor kinderen, of materiaal om zelf te maken: stevig karton, kleurpotloden, liniaal, stikkers/plaatjes/etc.
 • Hawaï: reclamefolders, vellen stevig papier, lijm.
 • Verenigde Staten: 8 afbeeldingen van grafstenen met leeftijd/plaats overlijden/persoonlijke bezittingen, 3 zogenaamde identiteitsbewijzen waarvan gegevens overeenkomen met drie van de grafstenen.
 • Venezuela: hondenknuffels (één voor elke ploeg) vervuild met zand, tuinslang, groot zeil.
 • Brazilië: vouwblaadjes.
 • Uganda: tekenpapier, waterverf, kwasten.
 • Zimbabwe: “boom” (bijvoorbeeld een stok met een jute zak eronder en met een stuk tape op ongeveer 20 cm. van de onderkant), schoppen.
 • Camp Agonoree: blinddoek/mitella’s (Scoutingdassen), evt. rolstoel/loopkrukken, materiaal voor de opdracht (bijv. pioneerpalen/touw, of tape en zeil om minihike uit te zetten).
 • Solomoneilanden: gereedschap, klusmateriaal.
 • Sri Lanka: gereedschap/bandenplakset, oude fiets/losse fietsband/kettingkast/etc.
 • Project Green: verschillende soorten afval, bakken/dozen, grijparmen/prikstokken.
 • Materiaal voor een actie/project hangt uiteraard af van wat je gaat ondernemen.

Tips

 • Controleer vooraf even of de voorbeeldopdrachten nog actueel zijn met wat er op de website staat. Bedenk eventueel zelf nieuwe opdrachten.
 • Laat scouts na afloop van het spel iets vertellen over de opdrachten die ze hebben uitgevoerd. Wat vinden ze van de projecten? Wat is hun favoriete project?
 • Als je op je clubhuis eenvoudig beschikt over een internetverbinding (wifi en/of een computer(aansluiting) in de spelruimte) , kan je in plaats van een papieren kaart ook gebruik maken van de echte worldmap van Messengers of Peace. Laat de scouts na het voltooien van een opdracht, het project op de kaart opzoeken en de naam van de initiatiefnemer opschrijven. Mogelijk moet je de 80 minuten in dat geval wel wat “oprekken”.

Veiligheid

 • Check of je scouts zich bewust zijn van de “gevaren” van internet en waarschuw hiervoor indien nodig: deel niet gelijk al je persoonlijke gegevens en spreek niet via de website met andere scouts af zonder dat je ouders en/of Scoutingleid(st)ers hiervan weten. Als direct en persoonlijk te betuttelend voelt, kan je dit ook algemeen op de informatie over Messengers of Peace zetten die je ze aan het einde van de opkomst meegeeft.
Lees 3455 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 16:48
Log in om reacties te plaatsen