maandag, 31 augustus 2015 02:00

Nationale dierentelling (vogel / vlinder / bij / vleermuis)

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Beter kijken naar dieren en meedoen aan een nationaal onderzoek over de dierenpopulatie in Nederland.

Beschrijving van de activiteit

In Nederland zijn duizenden vrijwilligers jaarrond bezig om soorten te tellen. Dat doen ze omdat het belangrijk is om te weten welke planten- en diersoorten, waar in Nederland voorkomen. Als je dat jaar in jaar uit doet, kan per soort in de gaten gehouden worden, of het goed of slecht gaat met onze natuur. Dan kunnen we er iets aan doen, als het niet goed gaat.\

Iedereen met hart voor de natuur kan meetellen en waarnemingen doorgeven op verschillende websites. Dat kan ook met kinderen. Kinderen doen daarbij soortenkennis op én ze doen echt iets nuttigs voor de natuur.

Bepaal wat je door de jeugdleden wilt laten tellen en kijk of er een website is waarop de tellingen kunnen worden doorgegeven. Lees op de website wanneer, hoe en wat geteld moet worden.

Laat de jeugdleden zoeken en de soorten tellen met behulp van een zoekkaart of telblad.

Verzamel de tellingen van de groep. Bedenk een manier om dubbeltellingen te voorkomen.

Geef de tellingen van de groep door op de betreffende website.

Bekijk gezamelijk de resultaten van de landelijke telling, ook van voorgaande jaren. Maak het eventueel inzichtelijk in een grafiek. Welke soorten komen steeds meer voor en welke minder? Is daar een reden voor? Wat zou je kunnen doen om een soort die nu minder voorkomt te kunnen helpen?

Voorbereidingstijd

Lees vooraf de site goed door en zoek de verschillende zoekkaarten.

Benodigd materiaal

Tips

  • Echt goed vogels en andere dieren tellen doe je natuurlijk zo onopvallend mogelijk (om de natuur zo min mogelijk te verstoren). Ga gecamoufleerd in de bosjes zitten en maak het jezelf zo wat uitdagender.
  • Vaak is er interessante informatie over de planten of dieren op de website te vinden, met een bijpassende zoekkaart, telblad of lespakket
  • Is het je dan nog te gemakkelijk, probeer de vogels of vlinders dan zo goed mogelijk scherp op de foto te zetten.
  • Maak er een westrijd van: ga in groepjes van 2 of 3 de dieren tellen: wie heeft de meeste waarnemingen (in aantallen en in soorten) hoe komt dat enzovoort.
  • Koppel het aan de activiteit op zoek in de natuur en Scoutingmemory.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Aanvullende informatie

Lees 3220 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 14:11
Log in om reacties te plaatsen