zaterdag, 10 augustus 2019 15:10

Heksenpot / insecten pot

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak een heksenpot voor lieveheersbeestjes en een heksenbezem om herfstbladeren te vegen.

Beschrijving van de activiteit

Bij de talaab poel zitten ook veel insecten. Ikke is dol op insecten en zorgt er graag voor dat alle insecten een mooi thuis hebben. In oktober gaan lieveheersbeestjes op zoek naar een beschut en droog plekje om te overwinteren. Ze kruipen dan dicht tegen elkaar aan. Ze komen dan soms huizen binnen. Bijvoorbeeld in de hoek tegen het plafond, in de vensterbank, achter een schilderij of in een plooi van een gordijn. Daar blijven ze de hele winter heel stil tegen elkaar aanzitten, zonder te eten. Lieveheersbeestjes doen niemand kwaad en knabbelen nergens aan. Wil je ze toch liever niet binnen hebben, laat de kinderen dan heksenpotten maken, waarin lieveheersbeestjes buiten kunnen overwinteren.

Je hebt ze vast wel eens gezien: vrolijk gekleurde heksenmutsen van keramiek op een stok, waar een busseltje stro onderuit steekt. Als je weerbestendige klei gebruikt kun je de kinderen dit soort heksenmutsen laten kleien. Maar gemakkelijker is het om een heksen- pot te maken. Gebruik hiervoor een aardewerk bloempot die de kinderen leuk kunnen beschilderen. Neem een flinke hand stro en bind er in het midden een touwtje omheen. Trek het touwtje door het gat onder in de bloempot, de stro blijft in de pot. Zo kun je de pot met stro ondersteboven aan het touwtje ophangen op een droog en beschut plekje en kunnen de lieveheersbeestjes erin trekken voor de winter.

In het voorjaar kunnen lieveheersbeestjes en ook oorwurmen de pot gebruiken om eitjes in te leggen. Oorwurmen en lieveheersbeestjes zijn heel nuttig, ze eten o.a. bladluizen. Kunnen de kinderen een boom of struik met bladluizen vinden? Dat is een goede plek om de heksenpot op te hangen.

Benodigd materiaal

  • Aardewerk bloempot
  • Stro
  • Touw

Tips

Lees 2019 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:25
Log in om reacties te plaatsen