zaterdag, 10 augustus 2019 15:19

Natuur EHBO

Geef een natuur EHBO opkomst. Zeepsop, een kompres, zalf of kruidenthee maken met zelfgevonden planten.

In de natuur staan talloze geneeskrachtige planten. Sommige daarvan vind je ook gewoon in bermen en tussen stoeptegels. We behandelen deze planten vaak als onkruid, terwijl ze ons liefdevol hun geneeskracht bieden. Interessant om eens met de scouts bij stil te staan.

Ga met de groep op zoek naar geneeskrachtige planten en geef een natuur EHBO opkomst.

Zeepsop: Was paardenkastanjes, breek ze en week ze een paar uur in een schaaltje water. Het weekwater kun je dan als zeepsop gebruiken. Of kook klimopblaadjes in water, zeef de blaadjes eruit en laat afkoelen tot zeepsop.

Kompres van gekneusde bladeren: (bv smalle weegbree, duizendblad of smeerwortel) bind de bladeren met een schone doek om een zere plek.

Kruidenpapje: Verpulver de bladeren (zie kompres) en vermeng met water. Breng het papje op een wond, kneuzing of blauwe plek aan.

Zalf: pluk bv de oranje bloemblaadjes van goudsbloemen en doe deze in een potje met zonnebloemolie, laat een week lang intrekken in de zon op de vensterbank. Zeef de bloem blaadjes uit de olie. Maak vaseline au-bain-marie vloeibaar (in heet water, zonder dat er water bij de vaseline komt). Meng de olie door de vaseline (verhouding 5 eetlepels vaseline, 2 eetlepels olie) en laat afkoelen in een zalfpotje.

Kruidenthee: blaadjes plukken, ca 4 dagen laten drogen, verpulveren met een vijzel of in een blender. Met een thee-ei of in een kruidentheezakje laten trekken in heet water.

Eindopdracht: Elke ploeg brengt de geneeskrachtige werking van 1 plantje onder de aandacht door een ‘reclame’ poster te maken of een commercial op te nemen om het plantje aan te bevelen. De scouts zoeken zelf informatie op internet. De reclames worden aan alle ploegen getoont

Water, waterkoker, schaaltje, schone doek, zonnebloemolie, zeef, vaseline, vijzel, thee-ei

eindopdracht: pc met internet, posters of film materiaal

De Reclame materialen zijn leuk om op Facebook te posten