zaterdag, 10 augustus 2019 15:19

EHBO met natuurlijke middelen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Geef een natuur-EHBO opkomst. Zeepsop, een kompres, zalf of kruidenthee maken met zelfgevonden planten.

Beschrijving van de activiteit

In de natuur staan talloze geneeskrachtige planten. Sommige daarvan vind je ook gewoon in bermen en tussen stoeptegels. We behandelen deze planten vaak als onkruid, terwijl ze ons liefdevol hun geneeskracht bieden. Interessant om eens met de scouts bij stil te staan.

Ga met de groep op zoek naar geneeskrachtige planten en geef een natuur EHBO opkomst.

Zeepsop: Was paardenkastanjes, breek ze en week ze een paar uur in een schaaltje water. Het weekwater kun je dan als zeepsop gebruiken. Of kook klimopblaadjes in water, zeef de blaadjes eruit en laat afkoelen tot zeepsop.

Kompres van gekneusde bladeren: (bv smalle weegbree, duizendblad of smeerwortel) bind de bladeren met een schone doek om een zere plek.

Kruidenpapje: Verpulver de bladeren (zie kompres) en vermeng met water. Breng het papje op een wond, kneuzing of blauwe plek aan.

Zalf: pluk bv de oranje bloemblaadjes van goudsbloemen en doe deze in een potje met zonnebloemolie, laat een week lang intrekken in de zon op de vensterbank. Zeef de bloem blaadjes uit de olie. Maak vaseline au-bain-marie vloeibaar (in heet water, zonder dat er water bij de vaseline komt). Meng de olie door de vaseline (verhouding 5 eetlepels vaseline, 2 eetlepels olie) en laat afkoelen in een zalfpotje.

Kruidenthee: blaadjes plukken, ca 4 dagen laten drogen, verpulveren met een vijzel of in een blender. Met een thee-ei of in een kruidentheezakje laten trekken in heet water.

Eindopdracht: Elke ploeg brengt de geneeskrachtige werking van 1 plantje onder de aandacht door een ‘reclame’ poster te maken of een commercial op te nemen om het plantje aan te bevelen. De scouts zoeken zelf informatie op internet. De reclames worden aan alle ploegen getoont.

Bron

Natuuropdrachten

Benodigd materiaal

Water, waterkoker, schaaltje, schone doek, zonnebloemolie, zeef, vaseline, vijzel, thee-ei

Eindopdracht: pc met internet, posters of film materiaal

Tips

  • De reclame materialen zijn leuk om op Facebook te posten
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 3 Goede gezondheid en welzijn.

Aanvullende informatie

Lees 1726 keer Laatst aangepast op zondag, 01 oktober 2023 12:09
Log in om reacties te plaatsen