zondag, 10 maart 2019 11:15

Sponsor loop

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Geld ophalen voor de groep door middel van en sponsor loop.

Beschrijving van de activiteit

Tip 1: Betrek de hele vereniging bij de keuze voor het goede doel

Een goede actie betekent betrokken jeugdleden uit alle speltakken van de vereniging. Betrek de leiding en jeugdleden bij de keuze van het jaarlijkse goede doel dat je wilt ondersteunen. Houd bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij iedereen 1 goed doel kan kiezen uit 4 goede doelen die jij voorstelt.Bijvoorbeeld: gave activiteit als laatste opkomst, gave activiteit tijdens zomerkamp, enz. Het goede doel dat het meeste is gekozen is de gelukkige winnaar voor de sponsorloop. Zo is iedereen betrokken geraakt en weet dat de sponsorloop het vervolg is. Maak jouw jeugdleden bewust van situaties in de wereld en het eigen land. Zo kunnen de jeugdleden ook zelf een bewuste keuze maken voor het goede doel, ze raken persoonlijk betrokken. Het doel dat zij steunen is bewust gekozen en maakt hen daarom erg enthousiast. Roverscouts denken natuurlijk op een ander niveau mee dan bevers. Bedenk: iedereen kan zich inleven in noodsituaties voor anderen. Betrek ook de organisatie van het goede doel bij de sponsorloop. Zij hebben vast hele goede ideeën, materiaal en kunnen ondersteuning bieden als het gaat om het geven van informatie aan de leerlingen op de school.

Tip 2: Brainstorm over leuke ideeën om geld op te halen

Brainstorm met de jeugdleden uit jouw speltak over leuke ideeën om geld op te halen voor het goede doel. Organiseer je alleen de sponsorloop of organiseer je daarbij een leuke middag met kraampjes en/of spelletjes? En verkoop je op die dag bijvoorbeeld taart, cake en drinken om extra geld binnen te halen? Zorg dat alle jeugdleden een aandeel hebben in de sponsorloop. Als iedereen iets doet, voelt iedereen zich betrokken, ook als het maar voor een klein onderdeel is. Betrek de ouders erbij, ook zij hebben ideeën, inzet en een netwerk dat kan helpen bij de organisatie en fondswerving. Betrek iedereen bij het proces, door ze op de hoogte te houden van de voortgang. Zo worden ze nog enthousiaster over de sponsorloop en gaan ze er ook over delen bij hun familie, buurt en vrienden.

Tip 3: Organiseer jouw sponsorloop

Het goede doel is gekozen, de ideeën zijn binnen en de grote lijnen staan. Nu is het tijd voor de organisatie van de sponsorloop, een paar tips:

 • Bepaal je streefbedrag en deel dat door het bedrag per speltak. Zo krijg je ook een wedstrijdje tussen de speltakken onderling en kan je nog een leuke prijs uitreiken aan de winnende speltak. En iedereen doet misschien net een beetje beter zijn/haar best.
 • Bepaal de afstand die gelopen moet worden. Laat de jeugdleden ook kennis maken met deze afstand en route. - Is de route niet op het scoutingterrein? Regel dan een vergunning bij de gemeente.
 • Regel genoeg vrijwilligers om de sponsorloop te begeleiden: bijvoorbeeld voor waterpunten, mensen die aanmoedigen, mensen bij de start en finish.
 • Regel extra vrijwilligers als je ook een rommelmarkt of andere producten wil verkopen. Zijn er bijvoorbeeld ouders/kinderen die taarten willen bakken?
 • Regel je financiële geldstromen, gebruik Supp.to.
 • Zorg dat je nadenkt over je communicatie: hoe verspreid je het nieuws van de sponsorloop? Hoe deel je het via de social media? En hoe kunnen kinderen het makkelijk overbrengen aan hun familie, buurt en vrienden? Bied daarbij ondersteuning door bijvoorbeeld een flyer via Supp.

Tip 4: Zamel het geld centraal in, zonder contant geld, met totaaloverzicht

Iedereen is op de hoogte van het goede doel, de leerlingen zijn enthousiast, de organisatie is in volle gang, nu komt het gedeelte fondsenwerving. Gebruik voor jouw sponsorloop Supp! Je kunt een projectpagina aanmaken speciaal voor de sponsorloop, met datum en streefbedrag. De voordelen van Supp bij een sponsorloop:

 • Kinderen hoeven niet met geld over straat. Omdat sponsoren de kinderen online kunnen steunen heeft de school niets met contant geld te doen.
 • Met Supp regel jij je sponsorloop online, via de mobiel;
 • Via Supp kun je donaties op 1 plek bijhouden en je hebt dus ook in één keer een totaaloverzicht (dus geen stapels formulieren die bijgewerkt moeten worden);
 • Via Supp haal je eenvoudig online donaties op via een unieke URL;
 • Met Supp geen contant geld dat je moet storten bij een bank;
 • De Supp-projectpagina is makkelijk te delen via Facebook, Twitter en Whatsapp.

Start de campagne op https://supp.to en zamel het geld op deze manier centraal in. Zorg dat er flyers zijn ontworpen met de persoonlijke link van jouw projectpagina en laat leerlingen de flyers uitdelen onder vrienden, familie, buren en kennissen.

Tip 5: Houd de sponsoren op de hoogte van het goede doel en de resultaten

Wat extra leuk is bij het inzetten van Supp bij je sponsorloop: je kunt via de Supp-pagina ook een update/blog sturen naar iedereen die heeft gedoneerd en op de hoogte wil blijven. Zo kan je de sponsoren informeren over de sponsorloop én het goede doel. Zowel vooraf, op de dag van de sponsorloop, als achteraf.

Benodigd materiaal

Afzet materialen voor de route.

Veiligheid

Let op het oversteken van wegen.

Tips

Lees 2768 keer Laatst aangepast op zondag, 01 september 2019 23:43
Log in om reacties te plaatsen