zondag, 18 november 2018 14:59

Rikki Tikki Tavi door Europa

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Sporten en spellen van verschillende landen leren kennen.

Beschrijving van de activiteit

Internationaal sport en spel circuit. Organiseer een sport en spel circuit langs verschillende landen.

Start de opkomst met het maken van een paspoort voor elke welp. Dit kan simpel met een in 4 gevouwen A4tje met wat in te vullen vragen en een getekende pasfoto of sticker. 

Vervolgens gaan de welpen samen met Rikki Tikki Tavi op reis naar verschillende landen. Ze gaan eerst op weg naar Belgie om korfbal te spelen maar ze moeten stoppen bij een slagboom, daar staat de douanebeambte. Ze mogen niet zomaar door, ze moeten eerst een voorwerp regelen of opdracht doen voor de douanebeambte. Denk bijvoorbeeld aan haal drie voorwerpen in de kleuren van de Belgische vlag (Zwart, geel, rood) of vouw een puntzak voor friet. Is de opdracht uitgevoerd dan krijgen de welpen een stempel in het paspoort en mogen ze Belgie binnen om een partijtje korfbal te spelen.

Rikki Tikki Tavi en de welpen reizen verder naar Frankrijk op petanque ofwel jeu de boules te spelen, maar ojee daar staat weer die slagboom en weer die zelfde douanebeamte. Of is het een andere, deze heeft wel een beetje raar frans accent. Om Frankrijk in te komen krijgen de welpen weer een opdracht, denk bijvoorbeeld aan bouw met elkaar een levende eifeltoren of regel een met boursin gesmeerd stookbroodje voor de douanebeambte. Als de opdracht is voltooid mogen de welpen Frankrijk binnen, ze krijgen weer de landenstempel in het paspoort en spelen petanque.

De reis vervolgt zich naar Engeland, bij de grens aangekomen weer die douanebeambte, maar nu spreekt hij engels. We mogen het land niet in voordat we allemaal in een rij achter elkaar op ons linkerbeen naar binnen hinkelen, of een engelstalig liedje hebben gezongen. In Engeland aangekomen spelen we de typisch engelse sport rugby.

Als laatste land reizen de welpen deze ochtend door naar Schotland. Daar zijn de highlandgames een erg bekende sport. Een onderdeel van de highlandgames is het beroemde boomstamwerpen. De welpen doen dit na met een pionierpaal. Maar voordat ze Schotland binnen komen staat daar weer die vervelende douanebeambte, dit keer in een schotse rok. De welpen mogen Schotland pas binnen als ze allemaal een rokje omgeslagen hebben, of als ze geluid kunnen krijgen uit een doedelzak.

Benodigd materiaal

 • Slagboom
 • Themakleding douanebeambte
 • Stempels
 • Paspoort: A4 papier, pennen/stirften, stickers, nietmachine
 • Belgie: Bal, 2 korven, lijnen
 • Frankrijk: Stokbrood, boursin, petanquespel
 • Engeland: Rugbybal, lijnen
 • Schotland: Pionierpaal, lijnen, meetlint

Veiligheid

Zorg er bij paalwerpen voor dat iedereen voldoende afstand heeft bij het werpen van de paal.

Tips

 • Als je geen korfbalpalen aan kan komen kun je het spel ook spelen met een mand op de grond.
 • Bedenk in plaats van de bevengenoemde sporten en opdrachten zelf opdrachten en spellen die bijj het land horen.
 • Bereid de reis uit met andere landen waarje voor dat land typische sporten en opdrachten bedenkt.
Lees 1845 keer Laatst aangepast op zondag, 30 december 2018 13:18
Log in om reacties te plaatsen