maandag, 10 oktober 2022 20:03

Blik onder water

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een onderwaterkijker.

Themaintroductie welpen

In het water van de Talaab poel en in de Waiguna rivier en de Kanye rivier leven heel wat dieren. Niet alleen Jacala, Dahinda en Marala maar ook dieren zoals vissen, waterslakken, waterkevers en waterwantsen. Ook de larven van muggen, ééndags vliegen, kokerjuffers en libellen leven in het water. Diertjes die onderwaterleven hebben zuurstof nodig. Vissen hebben kieuwen waarmee ze zuurstof uit het water halen, de meeste andere waterdiertjes moeten echter boven water lucht happen. Om niet steeds naar boven te moeten gebruiken sommige diertjes trucjes om lucht mee het water in te nemen. Veel waterinsecten, zoals het bootsmannetje, hebben haartjes waardoor er lucht rond hun lichaam blijft zitten, ze zien er daardoor zilverkleurig uit. Waterkevers nemen lucht mee onder hun schild. De waterschorpioen heeft een soort ‘snorkel’ aan het achterlijf. Een waterspin maakt onderwater een web met een luchtbel erin waarin ze leeft.

Mowgli en Shanti willen graag net als Jacala onderwater kunnen kijken. Hij weet wel een manier waarop zij onderwater kunnen kijken.

Beschrijving van de activiteit

Maak zelf een onderwaterkijker en ontdek wat er onder water leeft.

Onderwaterkijker maken: Snij de bodem uit een oude emmer, zodat zowel de onder- als bovenkant open is. Span plasticfolie strak om de bovenkant en zet rondom goed vast met ducttape. Je onderwaterkijker is nu klaar voor gebruik.

Plaats de kant met folie op het wateroppervlak en druk iets onder water. Door de waterdruk gaat de folie bol staan wat het effect geeft van een vergrootglas. Schijn met een zaklamp door de folie in het water om nog dieper onderwater te kunnen kijken. Waterleven: Bestudeer het leven onderwater met je waterkijker. Kun je ontdekken hoe een diertje naar zuurstof hapt?

Download de app ‘Waterleven’ en zoek op welke waterdiertjes en waterplanten je gezien hebt.

Benodigd materiaal

  • Emmer,
  • Scherp mesje,
  • Plastic folie,
  • Ducttape,
  • Zaklamp

Tips

Aanvullende informatie

Lees 726 keer Laatst aangepast op zondag, 01 oktober 2023 12:36
Log in om reacties te plaatsen