zondag, 14 augustus 2022 10:22

Duurzaamheids carousel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Door middel van 17 activiteiten de Duurzaamheidsdoelen leren kennen.

Beschrijving van de activiteit

In een grote cirkel liggen er 17 kaarten met allemaal een opdracht er op die te maken heeft met 1 van de duurzame ontwikkelingings doelen. De jeugdleden gaan, in ploegen, langs alle doelen.

Doel 1: Geen armoede

Discussie spel

Praat met de jeugdleden over wat noodzakelijk is en wat wenselijk

 • Regelmatige vrije tijd activiteiten (zwemmen, een instrument bespelen, deelnemen aan een jeugdvereniging)
 • Binnen speelgoed
 • Een internetverbinding en laptop
 • Twee paar goed schoenen passen
 • Minstens één gezonde maaltijd per dag
 • Een mobiele telefoon
 • Lees boeken (dus geen schoolboeken)
 • Een rustige plek met genoeg ruimte en licht huiswerk maken
 • Een aantal nieuwe kleren d.w.z. niet allemaal tweedehands
 • Buiten speelgoed
 • De kans om vrienden thuis uitnodigen om te spelen en te eten

Doel 2: Geen honger

Laat de verschillende etenswaren zien. Bespreek waar het voedsel vandaan komt en hoe het bij ons terecht komt. Kijk naar de verschillende landen waar de items vandaan komen (gekweekt of geproduceerd). Is er iets dat verbaast hen? In Nederland produceren we veel voedsel, en het voedsel wat wij eten komt uit alle landen over de wereld.

Maak, in groepjes een lijst met redenen waarom mensen honger hebben. Mensen hebben honger omdat ze hebben geen geld, ze hebben geen land, er gevechten zijn in hun land, ze worden niet eerlijk betaald voor wat ze doen of wat ze verbouwen.

Vraag elke groep om te bedenken wat mogelijke oplossingen zijn voor deze problemen.

eventueel kun je deze activiteit aanvullen met het kweken van eigen groentes

Doel 3: Goede gezondheid en welzijn

Ziekte verspreiders

Ga in een kring zitten en de ogen sluiten, verf de linkerhand van een of twee van de groep. Vraag het aan alle jongeren linkerhand schudden met de persoon aan weerszijden van hen. Hierna kies een paar onderwerpen om iedereen te laten mixen en schudden handen met andere mensen: ouder, jonger, naam begint met dezelfde letter, etcetera.

Hierna gaat iedereen weer zitten en laat zijn handen zien. Leg uit dat de verf staat voor: een ziekte of ziektekiemen die kunnen verspreiden door handen aan te raken. Wie is er 'besmet' geraakt?

Laat iedereen zijn handen wassen en begin opnieuw. Breng verf aan op de handen van een of twee van de groep. Geef een derde van de ander jongeren een vochtige handdoek. Herhaal de handschudoefening maar instrueer iedereen met een handdoek om de verf van hun hand te vegen tussen schudden. Gebruik de aanwijzingen zoals eerder.

Hoeveel mensen hebben nu beschilderde handen? Is het anders dan voorheen? De vochtige handdoeken vertegenwoordigen het wassen van hun handen. Hoe vaak wassen ze hun handen? Elke dag? Denken ze aan besparen van water? Hoe zouden ze zich voelen als ze hun handen niet kunnen wassen? In sommige landen waar schoon water schaars is, het is moeilijk om je handen te wassen in water als je dat moet bewaren voor zaken als drinken.

Doel 4: Kwaliteitsonderwijs

Laat elk jeugdlid in groepjes op een kaart hun eigen huis en hun school opzoeken. Laat ze een route uitstippelen om naartoe te lopen school, meet de afstanden en schat hoe lang het zou duren om te lopen.

Wat vinden ze van hun reis naar school? Is het te lang of juist heel kort? Wat voor soort dingen onderweg kunnen voor het gevaarlijk zijn?

Toon de trailer van de film 'On the Way to School' (2009)

Vraag hen te beschrijven wat ze hebben gezien. stel hierbij vragen als:

 • De leeftijden van de jongeren
 • De afstand en tijd die ze hebben reizen om naar school te gaan
 • De gevaren die ze onderweg tegenkomen.

Vraag ze nog eens hoe ze zich voelen over hun eigen reis naar school:

 • Zouden ze nog naar school willen als hun reis ook lang en gevaarlijk was?
 • Waarom denken ze dat de kinderen in de video zoveel moeite doen om elke dag naar school te gaan?

Doel 5: Gendergelijkheid

Creëer teams en geef elk team een volledige set van materialen, maar zorg ervoor dat sommige teams alleen geel papier en sommige teams krijgen alleen groen papier. Vraag ze om zoveel mogelijk vierkanten te maken in 15 minuten. Vertel ze dat ze voor elk vierkant dat aan de norm voldoet 1 punt verdienen. Vertel het ze niet wat de normen zijn.

Bel na 5 minuten 'controle' en elke teamleider moet de vierkanten voor de leiders naar voren brengen om beoordeel de standaard en tel punten. Ga verder met de spel en ‘controleer’ na nog eens 5 minuten.

Maak de winnaars bekend.

De normen:

 • Groene vierkantjes moeten perfect zijn – precies rechte randen, goede hoeken, geen potloodstrepen.
 • Gele vierkanten zouden redelijk goed moeten zijn - rechts maat, maar het is oké als ze een beetje smerig zijn.

Praat met de hele groep na en bespreek de volgende punten

Vonden ze het spel leuk? Was het eerlijk? Wat zouden ze willen veranderen als ze het nog een keer speelden?
Zouden ze denken dat het eerlijk is om alle meisjes te plaatsen in groene teams en alle jongens in gele teams? Of andersom?

Het spel toont ongelijkheid, in dit geval de groene vierkantjes = meisjes en de gele vierkantjes = jongens.

Kun je andere situaties bedenken waarin regels zijn verschillend voor meisjes en jongens? Welke manieren kunnen ze bedenken om dingen eerlijker te maken in het echte leven? Kunnen ze zelf iets doen zou dat een verschil maken?

Doel 6: Schoon water en sanitair

Zet een hindernisbaan op en verdeel de jeugdleden in teams. Plaats een volle emmer van water voor elk team bij de start en een lege emmer elk aan de andere kant.

Vraag de jongeren zich voor te stellen dat ze wonen in een landelijk dorp in Malawi en de emmers water vertegenwoordigen een put. Zij hebben nodig om water te verzamelen voor zichzelf en hun familie uit de put en breng het terug naar hun dorp (de lege emmer). Tussen hen en hun dorp is een reeks obstakels.

Eén persoon van elk team vult een container met water, draagt het rond de hindernisbaan voordat ze het in de lege ruimte van hun team legen emmer. Ze rennen dan terug naar hun team en geef het bakje door aan de volgende persoon.

Laat hen aan het einde weten dat de winnende team is niet het snelste team. Het team die het meeste water in hun emmer heeft is de winnaar.

Wat vonden ze van de activiteit? Hoe zouden ze het voelen als ze dit elke dag moesten doen? Als het moeilijker is om aan schoon water te komen zou het invloed hebben op de manier waarop je water gebruikte? Welke obstakels leven mensen in extreme armoedegezicht om toegang te krijgen tot veilig water? Het is vaak vrouwen en meisjes die water moetnen halen, hoe kan dit hun leven beïnvloeden?

Doel 7: Betaalbare en duurzame energie

Vraag de jeugdleden om hout te sprokkelen voor uw kampvuur. Probeer alleen dood hout te verzamelen. Zaag stukken van verschillende diktes en tel het aantal ringen in elk stuk. Let op hoe dik zijn de stukjes, en hoeveel ringen hebben ze? – elk jaar staat voor een jaar van groei.

Terwijl je deze stukjes hout aan het vuur toevoegt, controleer hoe lang het duurt voordat ze branden.

Na gesprek:

Is dit hout een duurzame energiebron? ‘Nee’ is misschien het eerste antwoord, want de stukken hout zijn opgebruikt.
De bomen die in het bos staan groeien nogssteeds. De jeugdleden hebben geen schade aangericht het milieu tijdens het verzamelen, dus de bron zal natuurlijk vernieuwen. Volgend jaar daar zal meer gevallen hout in het bos zijn.

Breng dit in verband met de verbranding van gas en olie aan: elektriciteit maken. Het duurt miljoenen jaren om meer olie en gas maken. We halen meer uit het milieu dan het kan vernieuwen. Andere bronnen zoals wind, zon en waterkracht zijn duurzaam omdat ze niet opgebruiken of alles in de natuurlijke omgeving vernietigen.

Leg uit dat voor mensen in sommige landen hout is hun enige energiebron. wat zou kunnen gebeuren wanneer hun voorraad hout op is?

Doel 8: Eerlijk werk en economische groei

Laat de jeugdleden een spijkerbroek zien. Vertel ze dat het 30 euro kost om te kopen. Veel mensen waren betrokken bij het maken van deze jeans. Als een groep brainstorm wie er bij de productie betrokken is.

 • Katoenkweker
 • Katoen koper
 • Persoon die het katoen tot stof weeft
 • Fabriekseigenaar die de jeans maakt
 • Winkeleigenaar die de jeans verkoopt

Onthul de rollen waar ze niet aan hebben gedacht. Splitsen ze in vijf groepen en geef elke groep één van de rollen. Leg uit dat ze 10 minuten hebben om bereid een ‘pitch’ voor om hun pleidooi te houden voor hoeveel van de 30 euro ze denken dat ze zouden moeten betaald worden en waarom.

Geef elke groep 2 minuten om hun pitch te geven.

Discussie

Noteer hoeveel geld elke groep gevraagd om. Komt het totaal op meer dan €24?

Onthul aan de jongeren hoeveel van de 30 euro die elke persoon daadwerkelijk krijgt:

 • Katoenkweker: 1 euro
 • Katoenkoper: 1,30
 • Wever: 2,50
 • Fabriekseigenaar: 10,20
 • Winkeleigenaar: 15,00

Hoe denken zij hierover? Is het eerlijk? Bespreek hoe zij denken dat de £ 24 zou moeten zijn toegewezen op basis van wat ze hebben geleerd over de rollen uit de groepspitches.

Doel 9: Industrie innovatie en infrastructuur

Maak een speurtocht, indien mogelijk buiten, met stoppunten waar de teams zullen haal woordkaarten op die een zin vormen.

Verzin aanwijzingen om de teams te helpen van het ene stoppunt naar het andere. Voor jongere kinderen gebruiken eenvoudige en directe aanwijzingen. Probeer voor oudere groepen raadsels en puzzels om het parcours uitdagender te maken.

Verdeel in teams. De helft van de teams kan gebruiken een mobiele telefoon, de helft niet. De deelnemers niet op de hoogte zijn van deze regel. Zend de teams één voor één uit met hun eerste aanwijzing, hun starttijd noteren. Wanneer die teams die een mobiele telefoon als eerste bereiken stoppunt, ze sms'en je het woord en jij
sms hun volgende aanwijzing terug. Wanneer de teams zonder mobiele telefoon zoek een woord dat ze een lid van moeten sturen het team terug naar jou om de volgende aanwijzing te verzamelen. Zodra elk team hun zin heeft voltooid let op de eindtijd.

Wie als eerste eindigde - de teams met of zonder de mobiele telefoons? Hoe uitdagend was het om te communiceren zonder een mobiel? telefoon? Hoe zou het zijn als ze dat niet konden? toegang hebben tot de technologie die ze dagelijks gebruiken? Wat voor soort activiteiten zouden moeilijker zijn? bereiken? Denk aan zaken als toegang tot onderwijs, nieuws, hulpdiensten.

Doel 10: Ongelijkheden verminderen

Bedek de chocolade met een handdoek of leg hem buiten zicht voor het begin van de opkomst. Vraag iedereen om willekeurig een speelkaart te kiezen en houd het vast.

Zodra iedereen een kaart heeft, nodigt u alle Ruiten om samen te komen en te overhandigen hun kaarten. Geef de groep de 6% stapel van chocolade en vraag ze om het te delen tussen zich. Nodig dan de Klaver uit om te delen de 7%-stapel, de Schoppen om de 17%-stapel te delen, en de Harten om de 70%-stapel te delen.

Kunnen ze erachter komen waarom de chocolade was? op deze manier verdeeld? Introduceer het idee van een toeleveringsketen, en leg uit dat de kaarten verschillende mensen vertegenwoordigen:

 • Ruiten – boeren die de cacao verbouwen
 • Klaver – kopers en verladers van cacaobonen
 • Schoppen – winkeliers
 • Harten – chocoladebedrijven

Wat besliste wie welk aandeel kreeg? Deden ze denk je dat het een eerlijke verdeling was? Dit vertegenwoordigt de manier waarop de winst wordt verdeeld tussen die mensen in het echte leven bevoorradingsketen. Cacaoboeren worden goed betaald slecht en worstelen om te overleven op wat ze verdienen. Door Fairtrade chocolade te kopen kunnen we ervoor zorgen dat cacaoboeren eerlijker worden betaald prijs voor hun cacaobonen.

Doel 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Leg uit dat er een massale aardbeving die alles heeft verwoest gebouwen in steden. Ze kunnen 15 verschillende opslaan middelen om hen te helpen een nieuw leven op te bouwen in de bossen. Geef ze een set overlevingskaarten die deze dingen vertegenwoordigen.

Vertel hen dat er een tsunami heeft plaatsgevonden na de aardbeving en spoelde meer van hun weg middelen, dus nu hebben ze er maar 8. Ze moeten leg 7 overlevingskaarten af en geef ze aan jou.

Vertel hen dat een aardverschuiving sommigen heeft vernietigd van wat ze nog hebben. Ze moeten nu kiezen de 4 overlevingskaarten die ze zouden houden.

 • Wat vonden ze van de activiteit?
 • Wat was het meest uitdagend?
 • Hadden ze alles wat ze wilden?
 • Hadden ze alles wat ze nodig hadden?
 • Hoe veranderde dit tijdens de activiteit?
 • Welk verschil maakten hun eigen scoutingvaardigheden maken aan de dingen die ze nodig hadden?

Zorg ervoor dat ze het verschil begrijpen tussen 'behoeften' en 'wil', en vraag dan om na te denken over de dingen die ze nodig hebben in hun eigen gemeenschap.

Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie

Verzamel de groep rond een speelparachute. Til de parachute samen op. Een leider roept verschillende stellingen. Iedereen die het ermee eens is, moet onder de parachute door rennen en ruil met iemand anders voordat ze vast komen te zitten terwijl de rest van de groep de parachute weer naar beneden trekt.

Verklaringen:

 • Ik heb een mobiele telefoon.
 • Ik heb meer dan één mobiele telefoon gehad.
 • Ik wil mijn telefoon graag zo snel mogelijk upgraden.
 • Ik heb thuis nog een oude mobiele telefoon liggen.
 • Ik heb een oude mobiele telefoon verkocht of weggegeven.
 • Ik heb een oude mobiele telefoon weggegooid.
 • Ik heb nooit nagedacht over wat er met oud gebeurt mobieltjes.

Bekijk samen de volgende 2 filmpjes

Fairphone en mobieltje: een goudmijn

Speel het parachutte spel nog eens maar vraag dan de volgende vragen:

 • Ik ga thuis op zoek naar ongebruikte mobieltjes en oplaadsnoeren en recycle deze
 • Mijn volgende mobiel is Fair
 • Oude mobiel van bijvoorbeeld je ouders is niet erg

Doel 13: Klimaat actie

Je hebt zowel binnen als buiten veel ruimte nodig.

Markeer een denkbeeldige lijn met de tekens ‘akkoord’ en 'oneens' aan elk uiteinde. Vraag de groep om stel je een lijn voor van de ene kant van de ruimte naar de ander. Leg uit dat je wat gaat voorlezen uitspraken en ze moeten zichzelf plaatsen langs de denkbeeldige lijn op de plaats die het beste is geeft hun mening over de stelling weer. Er zijn geen ‘foute’ of ‘juiste’ antwoorden!

Begin met een oefenverklaring:

 • Katten zijn beter dan honden.

Lees nu elk van de volgende uitspraken voor: over klimaatverandering en laat ze nadenken en kies een positie. Moedig mensen aan in verschillende posities om een ​​paar woorden te zeggen over hun keuze.

 • Klimaatverandering heeft nie echt invloed op mensen.
 • Iedereen in de wereld is gelijk en even verantwoordelijk voor klimaatverandering.
 • Iedereen zal worden beïnvloed door klimaatverandering op dezelfde manier.
 • We moeten meer doen aan klimaatverandering.

Vraag aan aan jeugdleden waarom ze aan de eens of oneens kant van de streep staan. Zijn er ook jeugdleden die van gedachten veranderd na het luisteren naar de ideeën van anderen?
Klimaatverandering speelt nu en en heeft nu impact mensen. Deze effecten zullen erger worden gevoeld door degenen die het armst en ook het minst verantwoordelijk zijn. Wat kunnen zij doen om klimaatverandering tegen te gaan?

Doel 14: Leven in het water

Verspreid de groep langs het strand of de oever van de rivier. Eén persoon moet een aantekening maken van alle zwerfvuil dat wordt verzameld - van welk materiaal is het van gemaakt? Hoeveel items worden er verzameld? Als je op het strand bent, verzamel dan kleine plastic voorwerpen afzonderlijk. Verzamel en schik ze in een kleurrijk ontwerp - misschien vind je het leuk om foto's te maken ervan om te gebruiken in posters enz. Plastic aangespoeld door de zee is redelijk schoon en gemakkelijk te hanteren.

Bekijk na het verzamelen van het afval een video of een discussie voeren over watervervuiling. Help de jeugdleden te begrijpen wat ons water vervuild en hoe het daar komt. Daag ze uit om na te denken over wat ze kunnen doen zelf die het verschil zullen maken – met behulp van minder plastic, wat ze door de wc spoelen, geen afval laten vallen, deelnemen strandschoonmaak en afval inzamelingen met andere lokale organisaties of landelijke organisaties zoals Scouts4Science en Nederland schoon.

Doel 15: Leven op het land

Leg uit dat hoewel er veel wordt gedaan om te beschermen het regenwoud, wordt het nog steeds bedreigd door verwoesting. Elke minuut een gebied het equivalent tot 25 voetbalvelden wordt vernield. Deze activiteit zal laten zien wat er zal gebeuren als we doorgaan om regenwoud in dit tempo te vernietigen.

Zet de jongeren in groepjes van 4 of 5 en geef hen een set 'Een wereld zonder regenwoud'-kaarten. Ze moeten de kaarten in 2 categorieën sorteren: 'Hoe ontbossing  gevolgen heeft voor mensen, planten en dieren die in het regenwoud leven’ en ‘Hoe bos opruiming raakt ons wereldwijd’.

Ze zouden 7 kaarten moeten hebben in het 'Hoe bos opruiming raakt ons wereldwijd’ stapel. Nu rangschikken ze deze 7 kaarten van belangrijk naar onbelangrijk.

Centraal worden de volgordes besprroken met uitleg waarom ze hiervoor gekozen hebben

Stellingen op kaartjes zijn:

 • Regenwoudplanten worden gebruikt om medicijnen te maken om ziekten te genezen. Als de bossen worden vernietigd, verliezen we de kans om belangrijke nieuwe medicijnen te ontdekken.
 • Regenwouden verplaatsen warmte van de warme streken van de wereld naar de koelere streken, en zonder hen zal het klimaat veranderen.
 • Wanneer het bos wordt gekapt, verliezen de mensen die daar wonen hun huis, levensonderhoud en manier van leven.
 • Boomtoppen zorgen voor schaduw en koelen de omgeving eromheen.
 • Meer dan de helft van 's werelds diersoorten leeft in het regenwoud. Wanneer het bos wordt vernietigd, sterven soorten uit en gaat belangrijke biodiversiteit verloren.
 • Bossen beschermen de bodem tegen de regen. Zonder hen spoelt de grond weg in de kreken en rivieren en kan overstromingen veroorzaken.
 • Bossen absorberen en slaan koolstof op. Wanneer het bos wordt gekapt, komt de koolstof vrij als koolstofdioxide, wat bijdraagt aan klimaatverandering.
 • De regenwouden zijn in de loop van miljoenen jaren geëvolueerd en als ze eenmaal zijn gekapt, duurt het vele jaren voordat ze weer aangroeien.
 • Mensen die in en rond de regenwouden wonen, zijn afhankelijk van zoet water om hun gewassen te verbouwen en gezond te blijven. Als het bos wordt gekapt, daalt de watertoevoer naarmate de regenval afneemt.
 • Bomen worden gekapt om sojabonen en palmoliebomen te planten. Chemicaliën die op deze bomen worden gespoten, vervuilen de rivieren, doden veel vissen, vernietigen de gewassen van mensen en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.
 • Bomen absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af en zuiveren de lucht die we inademen. Zonder de bomen van het regenwoud zal onze lucht meer vervuild zijn..

Doel 16: Vrede Justitie en publieke diensten

Voorbereiding

Selecteer een reeks vragen om uw jongeren op te laten stemmen. Bijvoorbeeld: 'We willen graag een snackpauze in het midden van onze opkomst.'

Label twee kleine bakjes met 'Ja' en Nee'.

Verdeel de flessendoppen gelijkmatig en nodig de groep uit om te stemmen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Lees de eerste vraag voor en vraag ze om ‘Ja’ of ‘Nee’ te stemmen. Maak een telling en noteer het aantal. Verzamel en verdeel de flessendoppen, maar sla een deel van de jeugdleden over zodat ze de stemming mislopen. Herhaal deze activiteit totdat je alle vragen hebt gesteld.

Vraag ze na de stemming wat ze ervan vonden dat ze werden buitengesloten bij een stemming waar ze om gaven. Vinden ze dat jongeren (16+) In Nederland mogen stemmen?

Het VN-Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK), artikel 12, stelt dat kinderen het recht hebben om deel te nemen aan besluitvormingsprocessen die relevant kunnen zijn in hun leven.

Hebben ze het gevoel dat er mogelijkheden zijn om naar hun stem te luisteren? In hun groep? Op school? In de gemeenschap? Ergens anders?

Doel 17: Partnership om doelstellingen te bereiken

Stap 1: Kies een vraagstuk en een organisatie.
Stap 2: Kijk op de website van de organisatie en kijk of ze bestaande projecten hebben waar je aan mee kunt doen: strandschoonmaak, recycling van mobiele telefoons, opruimen van tuinen, etc.
Stap 3: Schrijf een e-mail naar de organisatie met uw sectie om hen te laten weten dat u zich bij hun initiatief wilt aansluiten, of vraag hulp van hen om een ​​nieuwe op te zetten.
Stap 4: Plan het project met je jongeren. Zorg ervoor dat ze kunnen deelnemen aan de beslissingen over hoe het project zal werken en wat ze zullen doen om eraan deel te nemen.
Stap 5: Voer het project uit over 2-3 maanden/3-6 sessies
Stap 6: Organiseer een ontmoetingsavond aan het einde van het project waar je viert wat je hebt bereikt. Nodig iemand van de organisatie of die direct van het project heeft geprofiteerd uit om te vertellen over de impact die het heeft gehad. Laat de jongeren praten over wat ze leuk vonden en geleerd hebben, en wat ze een andere keer anders zouden doen.
Stap 7: Promoot uw project door een video te maken, een artikel te schrijven of een presentatie te geven.

Bron: Scotland scouts

Benodigd materiaal

Zie doelstellingen

Tips

 • Uitleg linker handdruk (doel 3)
 • Als je de tijd hebt kun je de hele film 'On the Way to' School' (2009) bekijken (doel 4)

Aanvullende informatie

Lees 1037 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 augustus 2022 23:07
Log in om reacties te plaatsen