zondag, 24 juli 2022 11:26

Rebbels mini tuintje

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over ecosystemen.

Beschrijving van de activiteit

Rebbel en Bas Bos zijn in hun tuin bezig als Stuiter aan komt lopen. Stuiter is daar graag in de tuin. Er zijn zoveel planten en dieren waar hij naar kan kijken, ruiken en soms (samen met Rebbel en Rozemarijn) planten mogen proeven.

Bas legt uit dat een tuin een ecosysteem is, een omgeving waarin planten, dieren, bacterien en schimmels met elkaar samenleven. Hoe meer verschillende soorten, hoe groter de biodiversiteit, hoe gezonder het ecosysteem.

Binnen het ecosysteem tuin kun je verschillende biotopen aantreffen. Een biotoop is een type landschap met een eigen karakter, zoals een grasveld, bloemenborder, houtwal, vijver, groep struiken, rotstuin, kruidentuin, fruitbomen, een stapel boomstammetjes.

Elke biotoop zorgt voor een karakteristieke leefomgeving en trekt bepaalde diersoorten aan. Takkenstapels zijn ideaal voor egels, muizen en vogels om in te nestelen. Bijen en vlinders komen af op bloemen met nectar en stuifmeel. In een grote eik kunnen wel 800 verschillende diersoorten voorkomen, waaronder veel insecten en vogels.

Stuiter mag van Rebbel een eigen minituintje maken, bijvoorbeeld in een hoekje van de tuin of wip één tegel eruit. Je kunt ook een bak of bloempot als basis nemen.

Hij begint met een laagje tuinaarde. Ondertussen bedenkt hij hoe zijn tuintje eruit moet komen te zien, alles in miniatuur: Kiezelsteentjes zijn rotsblokken, kleine takjes een stapel boomstammen, een beetje water stelt een vijver voor.

Hij zoek buiten naar verschillende kleine mosjes, steentjes, stukjes boomschors en laagblijvende plantjes. Graaf (als dat mag) miniplantjes voorzichtig uit met wat grond eromheen, zodat de wortels niet beschadigen. Plant de miniplantjes in je minituintje en voeg de verschillende elementen toe.

Elke week gaan Stuiter even langs om te kijken welke diertjes zijn minituintje komen bezoeken.

Benodigd materiaal

  • Tuinaarde,
  • Natuurlijke materialen zoals
    • Mos,
    • Steentjes,
    • Boomschors,
    • Miniplantjes

Aanvullende informatie

Lees 589 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 12:26
Log in om reacties te plaatsen