zondag, 24 juli 2022 11:49

Weerwolven Levend Stratego

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Dit is een weerwolven variant van het bekende Levend Stratego. Wat deze versie onderscheidt is dat er een dag- en nachtfase is waarbij de personages op de kaart wisselen.

Beschrijving van de activiteit

De jeugdleden worden verdeelt in twee teams. Ieder team krijgt een vlag mee om te verstoppen en hun teamkaarten. Elke kaart heeft een dag- en nachtkant met een figuur erop. Tijdens het spel zullen de dag en de nacht elkaar afwisselen. De leiding zal om de 3 minuten  de gong luiden of op een fluit blazen waarbij de dag in de nacht overgaat of omgekeerd. Gedurende de dag telt alleen de dagkant (weergegeven met een zon op de kaart) en gedurende de nacht alleen de nachtkant (weergegeven met een maan op de kaart). Het spel begint overdag.

Verder gelden de regels voor regulier levend stratego. Elk team verstopt zijn vlag in het bos. Het andere team moet de vlag van de tegenstander zien te vinden. Elke speler heeft een kaart in zijn handen met een personage daarop. Als een speler een andere speler tikt worden de kaarten vergeleken. Diegene met een lagere kaart moet die afgeven aan de tegenstander en weer een nieuwe halen bij zijn post. Als het gelijkspel is dan moeten de spelers hun kaarten ruilen en beide weer nieuwe halen bij hun post. Als een team de vlag gevonden van de tegenstander heeft gevonden is het spel voorbij.

Benodigd materiaal

  • Twee vlaggen
  • 40 weerwolven stratego kaarten per team (zie bijlage voor de kaarten en instructies hoe deze te maken)
  • Bel of fluit

Veiligheid

Geen bijzonderheden

Tips

  • Pas het interval van de dag/nacht wissel aan om het tempo van het spel te veranderen.
  • Het spel kan ook zonder vlaggen worden gespeeld waarbij de twee teams elkaar zo snel mogelijk moeten proberen uit te schakelen. Als een team geen nieuwe kaarten meer kan uitdelen heeft het verloren.
  • Er kan ook een variant gespeeld worden waarbij een team pas gewonnen heeft als deze de vlag van de tegenstander naar zijn eigen post heeft gebracht. Als een speler met de vlag onderweg getikt wordt en verslagen dan moet deze de vlag laten vallen op de plek waar hij getikt was.

Aanvullende informatie

Lees 1517 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 12:26
Log in om reacties te plaatsen