zondag, 26 november 2023 02:23

Zaadbommen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wanneer deze bommen ontploffen, exploderen ze met leven. Waar zou jij deze bommen willen werpen?

Beschrijving van de activiteit

Zaadbommen zijn kleine kleibolletjes met bloemzaadjes erin. Als je deze op braakliggende stukken grond gooit, dan groeien daar prachtige bloemen uit waar insecten zoals vlinders en bijen gek op zijn. Op deze manier kan je op een leuke manier de natuur een handje helpen.

Kneed de potgrond en de klei in een verhouding van 2:1 met een beetje water door elkaar tot een balletje. Maak het niet te nat, anders wordt het balletje te papperig en heb je kans dat de zaadjes al vroegtijdig gaan ontkiemen. Als dit gelukt is, kunnen de bloemenzaadjes er door heen gekneed worden. Maak zo per persoon meerdere balletjes.

Was je handen na afloop goed.

Laat nu de bommen drogen, zodat je ze op een later geschikt moment de natuur in kan smijten.

Na het drogen kunnen de bommen geworpen worden. Zoek daarvoor een geschikte plaats, of geef de keuze de bommen mee naar huis te nemen.

Thema welpen

Mor is heel blij met zijn mooie veren. Hoe mooi zou het zijn als ook de natuur om hem heen veel verschillende kleuren zou hebben. Samen met Chil heeft hij een plan. Mor maakt kleine balletjes met allerlij verschillende gekleurde bloemzaadjes die hij kan vinden langs de randen van de Talaab poel. Dan, als de tijd daar is om te ontkiemen, zal Chil de balletjes oppakken en vanuit de hoogte naar beneden laten vallen. Met een explosie van kleur zal dat in de komende maanden zich ontwikkelen. Je kan wel zeggen dat het bommen zijn!

Benodigd materiaal

  • Bloemzaadjes
  • Potgrond
  • Klei
  • Bruin papieren zakjes

Tips

  • Het leukst en het vrolijkst is het als er een mix van verschillende soorten bloemen door je bommetje vermengd zijn. Daar komen er ook verschillende soorten insecten op af! Er zijn speciale bloemmix zakjes te koop. Een leuk alternatief is wanneer je je eigen mix kan samenstellen.
  • Wanneer je de balletjes tijdelijk ergens wil opbergen, zorg er dan voor dat dit op een luchtige plek kan. Denk bijvoorbeeld aan een papieren tasje of doosje, en vermijd plastic.

Aanvullende informatie

Lees 364 keer Laatst aangepast op maandag, 27 november 2023 00:55
Log in om reacties te plaatsen