maandag, 31 augustus 2015 02:00

De ik-kroon

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers op verschillende speelse manieren laten ervaren dat er niet alleen qua uiterlijk verschillen en overeenkomsten zijn tussen hen en andere bevers.

Beschrijving van de activiteit

Thema-verhaal

Ik ben vandaag op bezoek bij Noa. Hmm... wat zitten haar kussens toch lekker... "Wil je nog wat thee Stuiter?," roept Noa uit de keuken. "Ja, alsjeblieft," roep ik terug. Ik kijk naar een foto die aan Noa's muur hangt. Er staan drie mensen op: een oude vrouw, een oude man en een jongen. Allemaal lijken ze een beetje op Noa. Ze aaien een zwarte hond. Noa komt de kamer binnen met twee kopjes thee. Ik wijs naar de foto. "Wie zijn dat?," vraag ik. "Dat zijn mijn vader, mijn moeder en mijn kleine broertje," antwoordt Noa, "en hun hond Bingo." "Ik heb ze nog nooit gezien," zeg ik. "Dat klopt," zegt Noa, "want ze wonen heel ver weg, in een ander land. Soms ga ik bij ze op bezoek."

Trrring! De bel gaat. Noa loopt naar de deur. "Hallo!" Keet komt de kamer binnen. "Wil je ook thee?," vraagt Noa. "Nee, dank je," antwoordt Keet, "ik zou wel graag wat limonade lusten." Noa loopt naar de keuken. "Heb jij een broer?," vraag ik aan Keet. "Nee," antwoordt Keet. "Ik heb geen broers of zussen. Mama zegt dat ze het druk genoeg heeft met mij." Keet lacht. "Fleur is jouw mama toch?," vraag ik. Keet knikt. Haar moeder woont dus wel in Hotsjietonia, in hetzelfde huis. "Waar is jouw vader?," vraag ik. "Dat weet ik niet," zegt Keet, "ik heb altijd alleen bij mijn moeder gewoond." Ik denk even na. Wat zijn er veel verschillen tussen mijn vrienden. En toch zijn sommige dingen ook hetzelfde...

"Alsjeblieft," hoor ik Noa zeggen. Ze geeft Keet een glas limonade. "Wat een mooie Kroon," zegt Noa dan. "Dank je wel," zegt Keet. Ik kijk naar Keet. Nu zie ik pas dat ze een kroon op haar hoofd heeft. Een mooie kroon met vijf diamantjes in verschillende kleuren. "Dit is mijn Ik-kroon," vertelt Keet. "Ik heb hem zelf gemaakt. Hij laat zien wie ik ben." "Wat bijzonder," zegt Noa, "Ik wil ook wel laten zien wie ik ben en meer te weten komen over andere mensen, zoals Stuiter". "Dan help ik jullie toch om een Ik-kroon te maken?," zegt Keet. "Ja, alsjeblieft!," roepen Noa en ik in koor.

Het spel

Noa en/of Fleur leest/lezen of vertelt / vertellen bovenstaand verhaal (na). Fleur heeft haar eigen Ik-kroon op en vertelt hoe je zo'n kroon maakt:

Eerst kies je de juiste kleuren voor in je kroon. Dan zoek je mooie diamantjes in die kleuren. Die diamantjes plak je er dan op. Daarna maak je de kroon mooi verder af "en dan kunnen we er nog een leuk spel mee doen", vult Noah aan.

Een Ik-kroon is natuurlijk niet zomaar een kroon. Hij laat zien wie je bent. Daarom knutsel je hem niet gewoon even snel aan je tafel. We gaan alles op een bijzondere manier doen, met spelletjes. En dat maakt het juist zo leuk...''

1. Kleur je rot (kleuren kiezen)

De bevers krijgen ieder een kleurplaat met een kroon De kroon heeft vijf “diamanten” (cirkels), met ieder een cijfer. De bevers krijgen de opdracht om cirkeltje nummer 1 met hun favoriete kleur in te kleuren: "Kies de kleur die je het allermooist vindt. Kleur daar de cirkel met nummertje 1 mee in." Vervolgens gaan de bevers in een soort ren-je-rotspel de andere kralen inkleuren. Hiervoor staan vier tafel(tje)s verspreid:

 • De leiding leest een aantal "vragen" met antwoorden voor over persoonlijke kenmerken (zie onder "benodigd materiaal") Voor ieder antwoord wordt een tafel aangewezen.
 • De bevers moeten telkens naar de tafel van het voor hen juiste antwoord lopen.
 • Bij de tafel kleuren de bevers de kraal in met één van de potloden die op die tafel liggen. Eeen ander lid van het leidingteam zorgt dat steeds voor elke vraag de juiste kleur potloden op iedere tafel klaarligt.

2. Diamanten zoeken

In het lokaal hangen papieren van verschillende kleuren. De bevers krijgen allemaal een boterhamzakje. De bevers krijgen de opdracht naar hun lievelingskleur te lopen. Bij ieder papier staat / hangt een bakje / zakje met daarin lovertjes / plakdiamantjes van dezelfde kleur. Iedere bever mag één lovertje uit het zakje pakken. Vervolgens krijgen de bevers de opdracht om andere plaatjes te zoeken die bij hen passen en daar ook telkens één “diamantje” uit het zakje te pakken:

 • De plaatjes hangen rondom het clubhuis. Ieder plaatje komt overeen met één van de stellingen van het inkleuren. Zo hangen er bijvoorbeeld een plaatje van een jongen en een meisje naast elkaar. Bij de jongen staat een bakje met gele lovertjes / plakdiamantjes / kraaltjes, bij het meisje een bakje met oranje.
 • De bevers pakken bij ieder setje plaatjes het juiste "diamantje" (lovertje).
 • Als een bever alle vijf de diamantjes heeft verzamelt, mag hij of zij gaan zitten.

3. Bingo (diamantjes plakken)

De bevers hebben hun kleurplaat met de kroon en lovertjes voor zich liggen. De leiding trekt kaartjes of kleurtjes uit een bakje. Als een bever de kleur die getrokken wordt op zijn of haar kroon heeft staan, mag hij of zij het lovertje / de lovertjes (zelfde kleur kan vaker voorkomen) op de goede plek op de kroon plakken. Als de kroon vol is, heeft de bever bingo. Hij of zij mag een strook stevig papier uitzoeken en met behulp van de leiding zijn of haar kroon afmaken aan de knutseltafel

4. Kroon afmaken

De kroon zelf mag worden ingekleurd. De leiding meet ondertussen van de strook papier een band (denk aan een "verjaardagshoed") om het hoofd van de bever en niet deze vast. Als de kroon klaar is, wordt de kroon aan de strook bevestigd.

5. Bevriezen (Noa's spel)

De bevers krijgen de opdracht om goed naar hun kroon te kijken en de kleuren van hun diamanten goed te onthouden. Vervolgens zetten de bevers de kroon op hun hoofd. De leiding zet muziek op en de bevers gaan bewegen op die muziek:

 • Tussendoor roept de leiding kleuren.
 • Als een bever die kleur in zijn of haar kroon heeft, moet hij of zij “bevriezen”. (Stil blijven staan) Als een bever een kleur is vergeten, mogen andere bevers “helpen herinneren”.
 • Vervolgens noemt de leiding een voorwaarde waaronder er weer bewogen mag worden (passend bij de kleur, bijvoorbeeld: de leiding heeft “paars” geroepen en roept dan: “je mag weer bewegen als… je een huisdier hebt!” en daarna “alle bevers mogen weer bewegen”)

Voorbereidingstijd

Wat tijd om het nodige materiaal aan te schaffen en uit te draaien aan een half uur tot twee uur. Voorafgaand aan de opkomst ongeveer een half uur tot een uur om alle plaatjes op te hangen en het overige materiaal klaar te leggen, de kronen vast uit te knippen en de voorbeeldkroon te maken.

Benodigd materiaal

 • Kroon; uitgeprint/geplakt op stevig karton, één voor iedere bever
 • Boterhamzakjes
 • Lovertjes / plakdiamantjes / kraaltjes in minstens 7 verschillende kleuren
 • Kleurpotloden in dezelfde kleuren als bovenstaande
 • Pritstiften of lijm
 • Stevig gekleurd papier
 • Lange stroken stevig gekleurd karton ("hoedenstroken")
 • Afbeeldingen die onderstaande “eigenschappen" (antwoordmogelijkheden op de vragen) verbeelden
 • Uitdraai van onderstaande lijst met vragen/antwoorden:
 1. Kies de kleur die je het allermooist vindt. Kleur daar de cirkel met nummertje 1 mee in.
 2. Nu gaan jullie de cirkel met nummer 2 inkleuren. Wie is er een jongen? Jongens gaan naar die tafel en kleuren cirkel 2 geel. Wie is er een meisje? Meisjes gaan naar die tafel en kleuren cirkel 2 oranje.
 3. Nu gaan we de cirkel met nummer 3 inkleuren. Wie heeft er een huisdier? Kinderen die een huisdier hebben, gaan naar die tafel en kleuren de cirkel paars. Kinderen die geen huisdier hebben, gaan naar die tafel en kleuren de cirkel roze
 4. Nu kleuren we cirkel 5. Speel je liever buiten of binnen? Als je het liefste buiten speelt ga je naar die tafel en kleur je de cirkel groen. Als je liever binnen speelt ga je naar die tafel en kleur je de cirkel blauw.
 5. Nu gaan we de cirkel met nummer 3 inkleuren. Wie heeft er een broer? Wie heeft er een zus? Als je een broer én een zus hebt ga je naar die tafel en kleur je de cirkel rood. Als je alleen een zus of meer zussen hebt, ga je naar die tafel en kleur je de cirkel roze. Als je alleen een broer of meer broers hebt, ga je naar die tafel en kleur je de cirkel oranje. Als je geen broer en geen zus hebt, ga je naar die tafel en kleur je de cirkel paars.

Tips

Probeer tijdens het "diamanten zoeken" zoveel mogelijk leiding bij de plaatjes te hebben staan, zodat ze de bevers eventueel kunnen helpen (vooral bij “lastigere plaatjes”, zoals broers / zussen: een plaatje van een bever met een vader en moeder en broer, een bever met een vader en moeder en zus, etc.)

Veiligheid

Zorg dat goed duidelijk is waar de bevers naar “diamanten” mogen zoeken, zodat ze niet te ver afdwalen.

Lees 3866 keer Laatst aangepast op zaterdag, 27 maart 2021 16:32
Log in om reacties te plaatsen