maandag, 31 augustus 2015 02:00

Ikki's Ik - kralen

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Welpen op verschillende speelse manieren stil laten staan bij de interesses en vaardigheden van henzelf en die van de andere welpen.

Themaverhaal

Het is een mooie dag in de jungle. Lekker luierend tegen de raadsrots luisteren Mowgli en Shanti naar Akela, die weer eens één van zijn spannende verhalen aan het vertellen is. Het is bijna uit. "En zo kwamen de lianen in de jungle...," eindigt Akela. "Wat kan jij toch mooi vertellen," zucht Shanti. "Dat kan ik ook best hoor!," zegt Mowgli snel. Shanti knikt. "Maar niet zo goed als Akela." Boos springt Mowgli op en schreeuwt: "Wel!" Akela wil iets zeggen, maar dan verschijnt net het snoetje van Ikki om de hoek van de raadsrots. "Wat is dat voor een geschreeuw? Het klinkt niet zo gezellig..." "Shanti zegt dat Akela beter kan vertellen dan ik!," snuift Mowgli. Ikki knikt nadenkend. "Daar heeft Shanti denk ik wel gelijk in. Maar Akela kan weer niet zo goed aan Lianen slingeren als jij." Akela knikt. "Dat is waar." "Ja, Lianen slingeren kan ik als de beste," zegt Mowgli trots. "En dat vind ik eigenlijk ook veel leuker dan verhalen vertellen." "En ik luister liever naar Akela's verhalen, dan dat ik ze zelf vertel," zegt Shanti. "En ik vertel ze maar al te graag," zegt Akela tevreden. "Iedereen is wel ergens goed in en vindt andere dingen leuk," zegt Ikki. "Zo vind ik de kralen die ik heb gevonden mooi om mijn stekels staan." Ikki stapt achter de raadsrots vandaan. Haar stekels zitten vol met allemaal verschillende kleuren kralen. "Mooi," zeggen Mowgli en Shanti in koor. Ikki glimlacht blozend. "Ik noem ze Ikki-kralen... nee... ik-kralen, dat klinkt beter!" "Dat brengt me op een leuk idee," zegt Akela...

Beschrijving van de activiteit

Na het voorlezen/vertellen van bovenstaand verhaal door Ikki en/of Akela, stelt Akela voor om een paar leuke spellen te doen met de kralen van Ikki's stekels. Ikki is ook enthousiast. Zij vraagt of het dan kan gaan over waar iedereen goed in is en wat iedereen leuk vindt. Dat zou ze nu namelijk best graag willen weten ("en jullie vast ook wel...") "Natuurlijk," is het antwoord van Akela. "Het zijn tenslotte niet voor niets "Ik ki ' s Ik-kralen..."''

1. Kralen Kleuren

Verspreid rondom de blokhut hangen meerkeuzevragen met nummers 1 t/m 9 (zie onder "benodigd materiaal). De welpen gooien per nest met een dobbelsteen en moeten dan als nest zo snel mogelijk het nummer vinden dat de dobbelsteen aangeeft.

Bij iedere vraag ligt/hangt er voor ieder meerkeuze-antwoord een kleur potlood. Alle welpen krijgen een kaartje met daarop een streng met negen genummerde kralen. De welpen moeten individueel beslissen welk antwoord (het beste) bij hen past en met het bijbehorende potlood de kraal met het juiste nummer inkleuren. Als iedereen dit heeft gedaan, gaat het nest terug naar de basis en wordt er met de dobbelsteen gegooid voor de volgende vraag.

Als een nest een nummer gooit dat het al heeft gehad, mogen de nestleden kiezen om naar vraag 7,8,of 9 te gaan. Als ze die drie vragen ook al hebben gehad, gooien ze opnieuw.

Dit gaat net zolang door totdat iedereen alle negen kralen heeft ingekleurd. Welk nest is als eerste klaar? De kleuren moeten natuurlijk bij iedere welp wel kloppen.

2. Kralenrijgen

De welpen rijgen kralen aan een koord volgens het kleurenpatroon op hun kaartje. Laat een knoop om de bovenste kraal leggen, zodat de kralen niet meer van het snoer af komen. Bevestig het kralensnoertje aan de dasring (of de knoop, als er geen dasring is).

3. Levend "Wie is het"?

De welpen gaan in rijen achter elkaar op krukken/banken zitten, zodat ze een groot, dicht vierkant vormen (zoals een [http://spelletjesenmeer.blogspot.nl/2011/09/het-spel-wie-is-het-van-mb.html "wie is het"-bord]). Ze draaien hun groepsdassen om, zodat het kralensnoer op hun rug zit.

Alle kleurplaten van de welpen gaan in een grote boodschappentas. Eén van de (oudere) welpen trekt een kleurplaat uit de tas. Door vragen te stellen moet hij of zij er zo snel mogelijk achterkomen van wie deze kleurplaat is. Er mag niet naar de kleur van de kralen gevraagd worden. De welp kan wel de papieren met de vragen van het inkleuren zien. De vraagt dan bijvoorbeeld: Wie kan goed tekenen? De welpen voor wie dit niet klopt, moeten gaan zitten.

De welp mag één keer een verkeerde naam raden. Als er voor de tweede keer een verkeerde naam wordt geraden, is de welp af. De welp wiens kleurplaat het was, is als volgende aan de beurt om te raden.

4. Die is van mij!

De welpen staan in een kring. Eén van de leiding heeft een ondoorzichtige zak met piepschuim balletjes of stofjes in dezelfde kleuren als de gebruikte kralen. De leiding geeft de welpen de opdracht om hun ogen te sluiten en legt vervolgens een bal/lap in het midden van de kring.

Als de leiding “ogen open!” schreeuwt, openen de welpen hun ogen. De welpen die de kleur van de bal/lap aan hun kralensnoer hebben zitten, moeten zo snel mogelijk proberen de bal/lap te pakken en mee te nemen naar hun plek.

De welp die de bal/lap heeft bemachtigd, moet zeggen waarom hij of zij deze kleur heeft gepakt (bijv. “ik heb deze gele bal, omdat ik graag cakejes bak”) Vervolgens geeft de welp de bal/lap terug aan de leiding en wordt er een nieuwe ronde gespeeld.

Als het tot een patstelling komt of de situatie gevaarlijk wordt, roept de leiding “BEVRIES!” en mag niemand meer bewegen. Vervolgens roept de leiding een voorwaarde waaronder een aantal welpen weer moet gaan zitten (bijvoorbeeld: “als paars je lievelingskleur is/als je van rap houdt, laat je los en ga je weer zitten…”). Daarna roept de leiding “ONTDOOI!” en gaan de overgebleven welpen verder.

Voorbereidingstijd

 • Wat tijd om het nodige materiaal aan te schaffen en uit te draaien (een half uur tot twee uur )
 • Voorafgaand aan de opkomst ongeveer een half uur om alle vragen en potloden op te hangen, kaartjes te knippen/snijden en vast draadjes voor alle welpen af te knippen.

Benodigd materiaal

 • voor iedere welp een uitdraai van het kralen snoer (en een paar reserve)
 • Grote zak met (niet te kleine) kralen in alle kleuren van de regenboog
 • Grote rol dun ijzerdraad/rijgdraad
 • Meerdere setjes kleurpotloden in dezelfde kleuren als de kralen
 • Boodschappentas/plastic tas/doos
 • Stofjes/geschilderde piepschuimballetjes in dezelfde kleur als de kralen
 • Uitdraai van de volgende vragen (ieder op een apart kaartje) en meerkeuze-antwoorden (elk antwoord met een andere kleur ingekleurd):
 1. Wat is je lievelingskleur?
 2. Wat is je lievelingsseizoen?: Lente, zomer, herfst, winter
 3. Wat vind je het leukste om te doen?: Een balspel, Spelen in het bos, Lezen, Dansen, Knutselen, Puzzels oplossen, Cakejes bakken.
 4. Wat kan je goed? Als je meer dingen goed kan, kies dan wat je het allerbeste kan: Hard rennen, mikken met een bal, dingen onthouden, tekenen, zingen, dansen, verhalen bedenken, mensen aan het lachen maken.
 5. Doe je aan een sport? Wat voor soort sport? Als je op meer sporten zit, kies dan de sport die je het leukste vindt.: Een sport met een bal, een vechtsport, een danssport, turnen, paardrijden, een andere sport, ik doe geen sport
 6. Wat voor muziek vind je leuk? Als je meerdere antwoorden leuk vindt, kies dan wat je het leukste vindt: Kinderen voor kinderen, Nederlandse liedjes (zoals Monique en Jan Smit), rap (zoals Yes-R), muziek om op te dansen (zoals Katy Perry en Shakira), een groep zangers (zoals mainstreet, R5, sway)
 7. Waar ga je het liefst naartoe?: Een pretpark, de dierentuin, theater, het bos, een sportwedstrijd, de bioscoop.
 8. Waar ben je goed in op school? Als je in meer dingen goed bent, kies dan waar je het beste in bent: Rekenen, Taal, Begrijpend lezen, Tekenen, Gym, Muziek, Topografie.
 9. Wat is je lievelingsvak?: Rekenen, Taal, Begrijpend lezen, Tekenen, Gym, Muziek, Topografie. 

Tips

Kralen rijgen kan nog erg moeilijk zijn voor de jongste welpen. Gebruik niet te kleine kraaltjes en neem draad waar je de kralen eenvoudig (met of zonder grote naald) aan kunt rijgen.

Lees 3744 keer Laatst aangepast op zaterdag, 23 maart 2019 16:26
Meer in deze categorie: « De ik-kroon Beat the Bead Challenge »
Log in om reacties te plaatsen