zondag, 29 maart 2020 19:07

Natuurlijk evenwicht in de Jungle

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Welpen verzamelen natuurlijke voorwerpen en vergelijken het gewicht met behulp van een zelf gemaakte weegschaal.

Beschrijving van de activiteit

Marala weet in de Talaab poel perfect in balans te blijven. Maar hij vraagt zich af: wat is zwaarder, een kiezelsteen of een grote dennenappel? Mowgli houdt een kiezel in je ene hand en een dennenappel in de andere. Hoe bepaal je wat zwaarder is? Voordat er computers bestonden werd er veel gebruik gemaakt van de balans. Het is een weegschaal met twee bakjes. Als de twee bakjes gelijk hangen, “in evenwicht”, dan zijn de voorwerpen even zwaar. Maak je eigen balans. Hang een touwtje aan beide zijden van een kledinghanger. Hieraan bevestig je de emmertjes. Zorg dat deze op gelijke hoogte hangen.

Ga met de welpen naar buiten en verdeel ze in nesten. Per nest gaan zij op zoek naar 2 soorten voorwerpen, bijvoorbeeld kiezelstenen en dennenappels of schelpen en bladeren. Geef de welpen 10 minuten de tijd om van iedere soort meerdere exemplaren te vinden. Laat hen eerst met de hand voelen wat zwaarder is; een kiezel of een dennenappel? Als er een verschil in gewicht is, kan er bij het lichtste voorwerp nog een zelfde voorwerp worden toegevoegd. Laat hen net zo lang met de handen afwegen totdat ze denken dat er een evenwicht is.

Hang de weegschaal met de emmertjes aan een laag hangende tak. Ieder nest vult om de beurt de emmertjes. Klopte hun gevoel dan hangen de emmertjes op gelijke hoogte. Zo niet, dan moet er in 1 emmertje nog iets bij of af. De welpen kunnen bij elkaar kijken wat er verzameld en afgewogen is. Ook kunnen welpen voorwerpen met elkaar ruilen en opnieuw een inschatting maken en wegen.

Marala vraagt zich of of je aan een voorwerp zien hoe zwaar het is? Leg de verschillende soorten gewogen voorwerpen bij elkaar en probeer op de grond een rij te maken van lichte naar zware voorwerpen.

Benodigd materiaal

  • Kledinghanger,
  • Touw,
  • Schaar,
  • 2 emmertjes (bijv. van bessen of yoghurt)
Lees 777 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 april 2020 09:07
Log in om reacties te plaatsen