maandag, 31 augustus 2015 02:00

Iedereen Filippijn

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De Filippijnen, ooit al van gehoord? Misschien keek je wel al eens aan de andere kant van de wereldbol? Daar ligt het ongeveer. Met dit spel neem je de jongste jeugdleden mee voor een middagje in de schoenen van stadsbewoners van Manila, bergbewoners van op de rijstterassen in Banaue, vissers bij de ‘Hunderd Islands’ of fruitkwekers uit Davao, op het eiland Mindanao. Elke bevolkingsgroep probeert zoveel mogelijk ‘hebbedingen’ te kopen, afhankelijk van hun streek. Een overzicht vind je in de tabel.

Beschrijving van de activiteit

Verdeel je leden in vier groepen en vertel hen over de plaats waar ze zijn aanbeland. Zo worden je leden plots inwoners van Manila, Banaue, ‘Hundred Islands’ of Davao. Elke plaats heeft een overvloed aan één bepaalde grondstof. Zo is er in de hoofdstad Manila erg veel geld, in grote casino’s en winkelcentra. In het berggebied van Banaue verbouwen de mensen veel rijst, maar hebben ze amper vis. Dat is er dan weer in overvloed bij de eilandbewoners van ‘Hundred Islands’. Davao staat bekend voor de kweek van allerlei soorten fruit: met stekels, met rare geuren,...

Elk product heeft een eigen prijs, bestaande uit verschillende grondsto en. Door allerlei ‘plaatsspelletjes’ kun je grond sto en verdienen. Wanneer je een spel wint op je eigen grondgebied, verdien je het dubbel of drievoud van het aantal grondsto en van de anderen. (Bij oudere jeugdleden kun je eventueel laten inzetten voor het spel begint, of laten onderhandelen en ruilen met elkaar.) Als één groep haar vier heb bedingen heeft kunnen kopen of als alle spelletjes gespeeld zijn, is het spel ten einde. Dan worden de punten geteld. De waarde per hebbeding staat in de tabel vermeld.

WAAR GAAN WE NAARTOE? Om te bepalen waar we naartoe gaan, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld darts spelen op een landkaart van de Filippijnen of een dobbelsteen gooien waar de vier streken opstaan. Na elk spel en het uitreiken van verdiende grondstoffen, gooi je opnieuw om een streek te kiezen.

Bron: Chio

Benodigd materiaal

Tips

  • Pas de spellen en "onderhandeltechnieken" aan aan de leeftijd van je jeugdleden.
  • Het Hanenvechten in Davao's kan met welpen bijvoorbeeld beter op de knieën worden gespeeld, in plaats van op één been. Scouts zullen weer niet graag een elf met vingers om hun hoofd uitbeelden en in plaats daarvan bijvoorbeeld een gekleurd lintje kiezen en zich als extra uitdaging alleen op een bijpassende manier mogen bewegen (zoals de zeedieren bij Hundreds Islands).
Lees 743 keer Laatst aangepast op woensdag, 31 oktober 2018 12:05
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Internationaal

Duur

30 min - 1 uur2 - 3 uurhalve dag

Groepsgrootte

groepsactiviteit

Leeftijdsgroep

7-11 welpen11-15 scouts

Locatie

BosBuiten