woensdag, 23 oktober 2019 11:57

Schaduwspel van Moeder Natuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ga op zoek naar de allermooiste schaduwen, speel een schaduwspel en maak een zonnewijzer om de tijd af te lezen.

Beschrijving van de activiteit

Chil verteld dat als de zon schijnt, verschijnen de prachtigste schaduwen, het is de kunst om ze te zien omdat je er meestal niet op let. Voor dieren is schaduw soms van levensbelang. De meeste bodemdiertjes kruipen zo snel mogelijk weg naar een vochtig schaduwrijk plekje om niet uit te drogen, zodra je een steen optilt waar ze onder zitten. Prooidieren zijn erg alert op schaduwen van roofvogels zoals chil, als waarschuwing voor naderend gevaar.

De welpen bekijken hun eigen schaduw en onderzoeken hoe schaduw ‘werkt’. Zit de schaduw aan hun
voeten vast of niet? En als ze springen? Ze bekijken hoe hun schaduw verandert wanneer ze een andere
houding aannemen. De welpen proberen met de schaduw van hun handen diersilhouetten te maken.

Speel tikkertje waarbij een welp af is als de tikker op zijn schaduw heeft gestaan.

De welpen gaan op zoek naar bijzondere schaduwen in de omgeving. Grote schaduwen en hele kleine schaduwen. De schaduw van een boom, een bloem, grassprieten, een lieveheersbeestje, de schaduw van een overvliegende vogel.

Speel een schaduwspel op de grond. Leg uit dat prooidieren wegrennen voor schaduwen van roofvogels. Teken een speelveld van circa 2 vierkante meter op de grond in de volle zon. De kinderen zoeken een stok en klemmen daarop een dennenappel. De dennenappel stelt een muis voor en met de stok kunnen ze hem laten lopen in het speelveld. Er zijn twee tikkers die met hun handen de schaduw van een roofvogel nadoen. De tikkers proberen met de schaduw van de roofvogel de muis te vangen. Als dat gelukt is, is de muis af.

Maak met de kinderen een zonnewijzer door een stok in de grond te steken die een schaduw werpt op de grond. Zet de stok niet kaarsrecht maar schuin naar voren evenwijdig aan de aardas. Pak voor de hoek de breedtegraad van waar je bent (een hoek van ongeveer 52 graden met de grond). Kijk waar de schaduw van de stok valt op de hele uren en zet op de schaduwlijn een streepje op de grond met het uur erbij.
Doe dit een zonnige dag lang elk uur. Als de zon schijnt kun je dan de tijd aflezen.

Benodigd materiaal

Zon, stokken en dennenappels

Tips

Lees de exacte werking van een zonnewijzer op www.wijzerweg.be/werkingzonnewijzer.html 

Lees 1168 keer Laatst aangepast op zaterdag, 21 maart 2020 08:05
Log in om reacties te plaatsen