zaterdag, 20 april 2024 22:12

Solar koken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leer hoe je de zon als duurzame energiebron kan gebruiken, door deze te gebruiken om een heerlijke maaltijd te bereiden.

Beschrijving van de activiteit

Een zonnekoker is een kooktoestel dat volledig werkt op de reflectie van zonnestralen. Het is als het ware een outdoor zonnebarbecue en heeft allerlei voordelen. Je hebt namelijk geen brandstof nodig, hebt geen rook, geen afval, en geen CO2 uitstoot. Kortom, een hele gave en makkelijke manier om mee te koken.

De zon is een gratis energiebron die gewoon beschikbaar is. Bij onbewolkte hemel kan je per vierkante meter wel 1000 Watt aan zonne-energie krijgen. De temperatuur van de omgeving maakt niet zo veel uit voor de werking van het kooktoestel. Wat wel heel belangrijk is, is de bewolking en de tijd van de dag. Tussen 11:00 en 15:00 is de zon het sterkst. Helaas is het klimaat en de relatief hoge breedtegraad in Nederland niet ideaal, waardoor er vaak toch net te weinig felle zonnestraling is om echt voedsel te kunnen bakken met de zon. Hoewel het in het bewolkte Nederland echt zonnekoken erg lastig is, is het wel prima mogelijk om water goed heet te maken. Prima dus voor heet water voor de afwas of een warme duche op kamp. Pas dus je verwachting aan en geniet van het expirimenteren.

Je kan twee kanten op gaan; zelf een zonnekoker maken of er eentje aanschaffen. Kies je eigen uitdaging en probeer het gewoon uit. Als je op internet zoekwoorden als ‘solar cooking’ of ‘solar oven’ intypt, vind je veel informatie. Het mooie is dat je helemaal niet zo technisch hoeft te zijn om te experimenteren met de cookit en andere zonneovens. Bovendien kost het bouwen ervan vrijwel niets, hooguit wat aluminiumfolie uit de keuken, zwarte verf, een rolletje tape en wat hobbylijm. En ook neemt het na gebruik opgevouwen weinig ruimte in beslag waardoor het opbergen tijdens de winter voor hergebruik in het volgende seizoen een echte aanrader is. 

Benodigd materiaal

  • Zonnekokers (zelfgemaakt of aangekocht)
  • Water en schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van kookgerei
  • Zonnebrandcrème en hoeden (voor bescherming tegen de zon)

Veiligheid

  • Vergeet niet regelmatig zonnebrandcrème te smeren.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 109 keer Laatst aangepast op zondag, 18 augustus 2024 09:07
Log in om reacties te plaatsen