woensdag, 23 oktober 2019 12:06

Piratenschip in Hotsjietonia

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers bouwen met takken hun eigen piratenschip en “varen” naar een onbewoond eiland op zoek naar een schat.

Beschrijving van de activiteit

Stuiter heeft een boek gelezen over piraten. Mooi hoor, zo'n piratenschip. Zo'n schip zou Stuiter zelf ook willen maken. En dan piratenspelletjes doen. De bewoners van Hotsjietonia helpen. Fleur heeft nog wel een lap stof voor de vlag. Steven Stroom weet goed hoe een schip eruit zit en wat daar allemaal voor nodig is en hij houdt van speurtochten op zoek naar de schat.

Leuk om het seizoen feestelijk mee af te sluiten of als spel tijdens kamp. Je kunt de activiteit overal uitvoeren waar bomen staan en losse takken te vinden zijn.

Het allerleukst is het als je naar een speelbos kunt gaan waar ook water en bruggen te vinden zijn, en eventueel een zandvlakte om het plaatje van een onbewoond eiland helemaal compleet te maken.

Breng vooraf de bevers al in de ‘piratenmodus’ door ze als piraten te verkleden en schminken.

Bouwen maar!

Verdeel de bevers in groepjes en zoek per groepje een vrijstaande boom die kan dienen als de mast van het piratenschip. Maak de bodem rond de boom vrij van takjes en bladeren en teken met een stok de omtrek van de boot op de grond, met de boom als mast in het midden. De bevers zoeken lange takken en stapelen die op elkaar op de getrokken lijnen zodat de zijkanten van het schip ontstaan. Daarna leggen ze dikke stronken in de boot als bankjes om op te zitten en zoeken ze takken die kunnen dienen als roeispaan. Met een zwarte lap maken de bevers een piratenvlag. Wie klimt in het kraaiennest om de piratenvlag in de mast te hangen?

Zoek de schat!

De bevers spelen piraatje in hun zelfgemaakte piratenschip. De groepjes begraven voor elkaar een schat en maken samen met Steven een schatkaart waarmee de schat kan worden gevonden. X geeft de plek van de schat aan. Laat de schatkaart ‘echt’ lijken door hem in te wrijven met grond of zand en maak vlekken met sap uit bladeren. Als de schatkaart klaar is stop hem dan in een lege fles en graaf de fles half in het zand bij de boot van een ander groepje. Vervolgens kunnen de groepjes elkaars schat gaan zoeken met behulp van de schatkaart.

Neem de piratenvlaggen en schatkaarten mee naar de groep als aandenken aan een geweldig avontuur.

Benodigd materiaal

  • Een vrijstaande boom en losliggende takken voor het piratenschip
  • Een zwarte lap en touw voor de piratenvlag
  • Een schat om te begraven (kan van alles zijn).
  • Papier en stiften voor de schatkaart + lege fles

Tips

Prentenboeken om voor te lezen over piraten:

  • Piraten in de straat - Jonny Duddle
  • De piraten van Scheurbuikstraat - Jonny Duddle
  • Piraten gaan niet naar school - Alan Macdonald
  • De kleine piraat - Kirsten Boie
Lees 1250 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 november 2021 17:55
Log in om reacties te plaatsen