vrijdag, 21 juni 2019 20:51

Natuur inscaperoom / inscape box

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een inscape room is het tegenovergestelde van eeen escape room; of ook wel je moet een ruimte (of kist, koffer of iets dergelijks) in komen in plaats van uit een ruimte komen.

Er staat een koffer / kist met een cijferslot er op. Het doel is om, binnen de tijd en als eerste, de code te kraken en inhoud veilig te stellen.

Beschrijving van de activiteit

De uitleg:

Er staat een koffer / kist met een cijferslot er op. In de kist zit iets wat de jeugdleden graag willen bemachtigen, bijvoorbeeld iets lekkers bij het drinken of een aanwijzing over de zomerkamp locatie. De jeugdleden moeten vragen (en / of opdrachten) beantwoorden om uiteindelijk de juiste code te kraken.

Er zijn meerdere manieren:

Variant 1: de vragen hangen op meerdere plekken in de omgeving waarvan de locatie bekent is. Elke vraag levert een code bij elkaar opgeteld is dat de code van het slot. Hierbij is het verstandig dat de antwoorden gecontroleerd worden zodat er jeugdleden niet terug hoeven (hebben ze geen tijd voor)

Variant 2: elke goed beantwoorde vraag levert het coördinaat op van de volgende locatie: is de locatie leeg dan was het antwoord fout.

De vragen:

1. Waar precies staat de zon aan het begin van de (astronomische) zomer in Europa?

 1. Kreeftskeerkring (!)
 2. Evenaar
 3. Steenbokskeerkring

2. Wanneer, in Nederland, de maximale temperatuur op het KNMI in De Bilt elke dag vijfentwintig graden Celsius of hoger is gedurende ten minste vijf dagen en het ten minste drie van de vijf dagen dertig graden of warmer is, is er sprake van: .......

 1. Heel goed weer
 2. Zomer
 3. Een hitte golf (!)

3. Bos en heide branden behoren helaas tot de zomer. Je ziet ze niet heel vaak in Nederland, maar ze komen voor. Vaak worden ze veroorzaakt doordat mensen hun peuken van zich af gooien of onvoorzichtig zijn met vuur. Maar een natuurbrand kan ook de volgende natuurlijke oorzaak hebben:

 1. Droogte
 2. Wind
 3. Onweer (!)

4. Edelherten krijgen de kriebels in augustus: ze gaan op zoek naar een vrouwtje. Daarbij maken ze een "vreemd", maar oh zo speciaal geluid. Hoe wordt dat geluid genoemd?

 1. Bronsttijd
 2. Burlen (!)
 3. Huilen

5. Deze vis "staat" in het water tot zijn prooi voorbij zwemt en dan vangt hij het! Hij kan 15 jaar oud worden. Het is de…

 1. Snoek (!)
 2. Paling
 3. Forel

6. Deze oude brommer is een graag geziene gast in veel tuien. Het is een …

 1. Wesp
 2. Hommel (!)
 3. Bij

7. In de zomer zie je veel van dit soort velden (en daardoor niet meer wat er achter ligt). Door de hoogte kun je het gebruiken als doolhof. Maar wat groeit er nou eigenlijk op de foto?

 1. Mais (!)
 2. (Suiker) riet
 3. Stro

8. Er groeit graan uit deze hoge stengels. Maar wat is de naam van de bloeiwijze?

 1. Halm
 2. Hooi
 3. Aar (!)

9. We zien deze bloem veel in het wild, maar ook vaak in tuinen en heeft een speciale betekenis met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog. Een van de soorten wordt ook als medicijn gebruikt. Hoe heet deze bloem (moeilijk woord)?

 1. Papaver (!)
 2. Klaproos
 3. Roos

10. Wanneer het niet lang regent, is er een tekort aan water in de natuur. We zien dat vijvers droog zijn en planten in de natuur een moeilijke tijd krijgen. Mensen beginnen te sproeien, maar maken het juist erger, omdat het ….. daalt en planten / bomen vinden het nog moeilijker om water te vinden. Als het erg slecht is, is er ook een sproeiverbod. (geen zwembaden, geen wasstraten, etc.)

 1. Regenwater
 2. Oppervlakte water
 3. Grondwater (!)

11. Deze (wereldberoemde) waterplant mag niet ontbreken in tuin of parkvijver. Hij komt ook regelmatig voor is verhalen en sprookjes. Je kent hem wel. Het is de:

 1. Lis / Iris
 2. Waterlelie (!)
 3. Dotterbloem

12. Nederland is van nature een vlak land. Toch hebben we heuvels op verschillende plaatsen, vooral in het midden van ons land. Deze heuvels zijn ontstaan tijdens een ijstijd. IJstongs duwde de aarde omhoog. Hoe worden deze stukjes opgestuwd land genoemd?

 1. Stuwwallen (!)
 2. (Zand)Duinen
 3. Dijken

13. Wat is de naam van zo'n "gestapelde" wolk (de officiële naam)?

 1. Onweerswolk
 2. Altocumulus
 3. Cumulonimbus (!)

14. Wanneer de zon schijnt terwijl het regent, verschijnt er een prachtige regenboog. Welke kleur hoort bij 1?

 1. Groen
 2. Oranje (!)
 3. Paars

15. Aurora is een erg mooi fenomeen veroorzaakt door magnetische velden. Waar komt dit fenomeen voor?

 1. Alleen op de Noordpool
 2. Alleen op de Zuidpool
 3. Allebei, zowel op de Noordpool als de zuidpool (!)

Benodigd materiaal

 • Koffer of kist met cijfer slot
 • Een 'buit'
 • Vragen (en eventueel) met natuuropdrachten
 • Locaties waar de vragen opgehangen kunnen worden
 • Eventueel GPS of kaart hoekmeter.

Veiligheid

Zorg dat de jeugdleden geen drukke wegen over hoeven te steken

Tips

Zorg voor een antwoorden controle op de posten

Leg de posten niet ver uit elkaar. Ervaring leert dat een maximale afstand van 1 km voldoende is om met 15 vragen verdeeld over 5 locaties een uur bezig te zijn. Als de afstanden groter worden, of ook opdrachten uitgevoerd moeten worden zijn ze langer bezig

Lees 2634 keer Laatst aangepast op maandag, 10 februari 2020 16:02
Log in om reacties te plaatsen