maandag, 31 augustus 2015 02:00

Woordspelletjes

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leuke activiteiten rond taal, woorden en luisteren.

Beschrijving van de activiteit

Activiteit 1: Lange zin
Iedere speler neemt een voorkeursletter in gedachten waarmee hij een zo lang mogelijke zin probeert te maken. Elk woord uit die zin moet met die letter beginnen.

Activiteit 2: De fluisterzin
De fluisterzin.

Activiteit 3: Ik neem mee
Dit is een raadspelletje waarbij de jeugdleden erachter moeten komen dat wat ze lekker vinden of meenemen op kamp. Het moet beginnen met dezelfde letter als hun eigen naam. Bijvoorbeeld: Ik ben Akela en ik neem aardbeien mee. Ik ben Baloe en ik neem een bal mee. Ik ben Machi en ik neem mijn motor mee. Ik ben Kaa en in neem een kaartspel mee. Enz. 

Voor de bevers
In de boekenkast van Noa staan heel veel boeken. Stuiter vindt het altijd leuk om in die boeken te kijken. Soms leest Noa voor. En soms doen ze spelletjes met woorden. Voor bevers zijn woordspelletjes nog moeilijk. Zeker voor jonge bevers. Houd zulke spelletjes ongedwongen en makkelijk, anders is het niet leuk en is het geen spel,  maar school. Werk veel met plaatjes en met voorbeelden. Noem de letter zoals je die zegt in een woord en niet zoals je die zegt, als je het alfabet opzegt. Leg voorwerpen of plaatjes op tafel, die met dezelfde letter beginnen. Bijvoorbeeld: bal, beer, beker. Leg er een voorwerp of plaatje bij dat met een andere letter begint, bijvoorbeeld appel. Welke hoort er niet bij? Ander voorbeeld: aap - aardbei - fiets.

Variatie: leg voorwerpen verspreid over de ruimte. Zorg dat het voorwerpen zijn die bekend zijn bij de bevers. Benoem ze eventueel eerst en laat de bevers daarin meedenken. Geef de bevers dan een doos of tas en laat ze voorwerpen pakken, die met een bepaalde letter beginnen. Je kan elke bever voorwerpen met een andere letter laten zoeken. Noem de letter zoals je die zegt in een woord en niet zoals je die zegt in alfabet. Geef ook een voorbeeld van een woord wat met die letter begint; bijvoorbeeld de b van beer. Denk eraan, dat een b en een p voor sommige kinderen erg op elkaar lijken. Een woord dat begint met aa (bijvoorbeeld aardbei) is niet hetzelfde als een woord dat begint met a (bijvoorbeeld appel).

Benodigd materiaal

  • Geen materiaal nodig.

Tips

  • Deze spellen zijn ook bij een kampvuur te spelen.
  • Niet voor iedereen zijn woordspelletjes leuk. Sommige kinderen, maar ook volwassenen vinden het (heel) moeilijk en (heel) vervelend.
Lees 2800 keer Laatst aangepast op zaterdag, 05 december 2020 11:03
Log in om reacties te plaatsen