maandag, 31 augustus 2015 02:00

Hoe groeit die plant?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De kinderen bedenken zelf een onderzoekje en voeren het uit en leren wat er nodig is om een plant te laten groeien.

Beschrijving van de activiteit

De leiding toont foto's van winter en lente. Bespreek de foto's. Wat zijn de verschillen?  Wat verandert er in het voorjaar? Hoe komt het dat de natuur nu weer 'groen' wordt? Leg de vervolgactiviteit uit.

Activiteit A
De kinderen gaan in groepen uit elkaar. Ze overleggen over hun antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe komt het dat de natuur in het voorjaar weer 'groen' wordt?
  • Wat zorgt er voor dat de planten weer opkomen?
  • Hoe komen we er achter wat er voor zorgt dat een plant gaat groeien?
  • Kun je een onderzoekje bedenken om er achter te komen wat een plant nodig heeft?

Laat eventueel een 'woordweb' maken.

Activiteit B
De kinderen bedenken wat nodig is om hun onderzoekje te doen. Welke spullen hebben ze nodig? Wat gaan ze vergelijken? Welke uitkomst verwachten ze? Hoe houden ze bij wat er tijdens hun onderzoekje gebeurt?

Activiteit C (volgende opkomst)
De kinderen nemen materialen mee voor hun onderzoekje. Of de leiding zorgt dat de materialen aanwezig zijn. De kinderen krijgen een eigen plek in de ruimte om hun onderzoekje klaar te zetten. Omdat het een onderzoekje met levend materiaal betreft zal er enige tijd overheen gaan voor het resultaten oplevert. Deze activiteit zal dan ook maar een deel van een opkomst vullen. Wat verwachten de kinderen dat er uit hun onderzoekje gaat komen?

Activiteit D (volgende opkomsten)
De volgende opkomsten kunnen de kinderen steeds even kijken hoe het met hun onderzoek gaat. Wat is er veranderd in hun opstelling? Zijn er planten opgekomen? Zijn er verrassende zaken waar te nemen? Moet er misschien iets gedaan worden? (Denk aan water geven, voeding tevoegen e.d.). Na een aantal weken kunnen de kinderen met de groep delen wat het onderzoek heeft opgeleverd. Ging het onderzoekje zoals ze hadden verwacht? Wat was de uitkomst? Trek samen conclusies. Wat is er nodig om planten te laten groeien? Waren er onverwachte uitkomsten?

Voorbereidingstijd

A/B: 15-30 minuten. Goede vragen bedenken en basismaterialen (papier, schrijfgerei) regelen.

C: 0-60 minuten. Eventueel materialen verzamelen voor de onderzoeken als de kinderen het materiaal niet zelf meenemen. De zekerheid dat je verder kunt met de activiteit is groter als je als leiding zorgt voor de materialen.

Benodigd materiaal

  • De benodigde materialen zijn mede afhankelijk van het onderzoek en de opzet die de kinderen bedenken.
  • Verwacht in ieder geval materialen als potgrond, zaden, kleine kasjes, potjes, water, voeding, zwart karton of plastic, (ver)licht(ing), potloden, papier, plakband.

Tips

  • Bevers kunnen nog geen eigen onderzoekje opzetten, maar kunnen bijvoorbeeld wel met leiding samen een kweekkastje inrichten of zaadjes planten en dit een paar opkomsten volgen.
  • Voor de bevers: Het is voorjaar. In de tuin van Rozemarijn zijn weer bloemen te zien en er komen blaadjes aan de bomen.

Veiligheid

  • Als gewerkt wordt met verlichting bij het onderzoek, zorg dan voor een veilige aansluiting en gebruik een timer om de apparatuur aan- en uit te schakelijken. Overleg eventueel met de gebouwenbeheerder over de aansluiting en het gebruik van verlichting in tijden dat er geen mensen op het clubhuis aanwezig zijn.
Lees 2306 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 december 2020 09:52
Log in om reacties te plaatsen