maandag, 31 augustus 2015 02:00

Egg hunt of Eieren zoeken / kerstballen GPS tocht

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Van eieren of kerstballen zoeken een uitdagende (scouting) activiteit maken.

Beschrijving van de activiteit

Voorbereiding

 • Zet een GPS tocht uit
 • Maak / zorg voor eieren / kerstballen; bijvoorbeeld uitknippen uit karton / stevig papier, of neem hard gekookte eieren (iets uitdagender) of verrassingseieren (leuk in combinatie met tip 12)
 • Schrijf op elk ei / kerstbal een GPS coördinaat (bij verassingseieren IN het eitje.
 • 'Verstop' de eieren / kerstballen op de GPS coördinaten, let hierbij wel op dat de eieren niet op hun eigen coördinaat liggen

De activiteit

De jeugdleden gaan opzoek naar het eerste ei / kersttballen (deze ligt vlak bij de begin plek, bijvoorbeeld het clubhuis). Zodra de jeugdleden het ei / kerstbal hebben gevonden voeren ze het coördinaat van het ei / bal in de GPS. Bij dat coördinaat aangekomen gaan de jeugdleden opzoek naar het tweede ei / kerstbal. Zodra dit ei / bal gevonden is voeren ze het coördinaat in wat op dit ei / bal geschreven staat. Op deze manier lopen de jeugdleden de volledige 'Egg hunt' / 'ballen hunt'; van ei / bal naar het volgende ei / bal.

Voorbereidingstijd

1 tot 2 uur: GPS coördinaten opsporen, eieren / ballen knippen, coördinatenopschrijven en eieren / ballen 'verstoppen'.

Benodigd materiaal

 • Per groepje een GPS
 • Eieren / ballebwaar GPS coordinaten op geschreven zijn.

Tips

 1. Begin met het uitknippen van de eieren. Zet de Egg hunt vervolgend achterste voren uit. Schrijf dus jou eerste ei het coördinaat van het eind punt van je GPStocht. Dit ei 'verstop' je op het een na laatste punt. Het coördinaat van dit punt schrijf je op het laatste ei die je op de begin coördinaat verstopt. Hierdoor hoef jij de tocht maar 1 keer te lopen.
 2. Een GPS heeft altijd een (kleine) afwijking, metname als je in een dicht begroeid bos loopt. De eieren hoeven hierdoor niet moeilijk verstop te zijn.
 3. Als je met meerdere groepjes loop kun je ervoor kiezen om elk groepje zijn eigen kleur eieren te geven. Laat dan elk groepje / ploeg / nest op een ander punt beginnen. Dit is misschien wel iets meer uitzetwerk maar heeft als positief effect dat alle groepjes tegelijk kunnen beginnen en (als alles mee zit) ongeveer tegelijk terug zullen zijn.
 4. Verstop een zilveren ei (een 'gewoon' ei in alluminium folie) op het eind punt. Diegene die dat ei vind heeft gewonnen (vooral leuk in combinatie met voorgaande tip) De persoon die dit ei vind is de gelukkige vinder van 'het zilveren ei' en en krijgt als toepasselijke troffee bijvoorbeeld een paashaas (van choco en / of wisselbeker variant)
 5. Eventueel kun je in plaats van de GPS de coördinaten op de 'oude' manier met kaart en kaarthoekmeter laten opzoeken of via een QR-code generator (te maken via een QR code generator)
 6. 'Egg by night': maak reflecterende eieren (glow'ndark / glimmende voorwerpen) en ga op zoek in het donker.
 7. Schrijf op de eieren ook vragen waaruit getallen komen zoals: Welk getal staat op de ANWB paal? / Op welk huisnummer is de slager te vinden? / Uit hoeveel letters bestaat deze straatnaam? / enzovoorts. Verwerk deze getallen in je GPS coördinaat als extra uitdaging.
 8. Voor jongere speltakken (bevers, eventueel welpen) kun je ervoor kiezen om het eieren zoeken bijvoorbeeld uit te zetten in het winkelcentrum en omschrijvingen te geven zoals: hier krijg je lekker brood (de bakker), voor slavinken moet je hier zijn (slager), boekenwurmen kunnen zich hier uitleven (biebliotheek), enzovoorts. Als je de eieren in de etalage's wilt hangen, dan wel even overleggen met de winkelier. Een andere optie voor deze speltakken is om de eieren in en rond het clubhuis te verstoppen en de ruimtes opgeven in plaats van coördinaten zoals: toilet / keuken / vlaggenmast / kampvuurkuil / enzovoorts
 9. Verstop bij de voorgaande tip ook een aantal eieren 'incognito'. Bijvoorbeeld door een ei te beplakken met strookjes kranten en verstop deze bij het oud papier, een ei groen te verven en op een paar welpenblouses neer te leggen enzovoort.
 10. Verwerk de egg hunt in een open dag / promotie dag, waarbij alle speltakken en kinderen van buitenaf aan mee doen. Hierdoor krijg je gelijk naamsbekendheid voor de groep.
 11. Lamideer de papieren eieren, hierdoor zijn de eieren in de dagen ervoor buiten op te hangen en nog jaren te gebruiken.
 12. Verstop hier en daar ook een klein geel kuikentje met tussen de poten een opgerold briefje: bonus punten / bonus tijd!
 13. Schrijf op de eieren ook letters, deze vormen aan het einde een woord. Of schrijf op elk ei een aanwijzing. Alle aanwijzingen bij elkaar vormen aan het einde de plek van het laatste ei.

Veiligheid

 • Let op bij drukke wegen (liefst mijden).
 • Zorg voor herkenning (uniform / reflecterende hesjes).
 • Deze activiteit is te gebruiken voor het specialisatie insigne Navigator van de scouts.
Lees 3756 keer Laatst aangepast op zondag, 03 november 2019 12:10
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

BuitenlevenSport & SpelUitdagende Scoutingtechnieken

Duur

2 - 3 uurhalve dag

Groepsgrootte

groepsactiviteit

Leeftijdsgroep

11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscouts

Locatie

BosBuitenStadOverig

Toekomstthema's

Trots en zichtbaar