maandag, 31 augustus 2015 02:00

Vriendenkettingtikkertje

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Vriendjes/vriendinnetjes laten kennismaken met Scouting bij de bevers, kennismaken met maatschappelijke tradities vanuit andere culturen (Valentijnsdag) en werken aan teamgevoel/samenwerking.

Beschrijving van de activiteit

Het is februari en Stuiter is op bezoek bij Noa, het is donker buiten en zo eenzaam in huis, kunnen ze niet iets doen om het wat vrolijker te maken? Noa vertelt over Valentijnsdag en dat over de hele wereld met de donkere dagen wel een soort Denkdag gehouden wordt. Eigenlijk is het een soort vriendjes/vriendinnetjesdag, mensen sturen elkaar dan een kaartje, klein kadootje of uitnodiging om iets leuks samen te doen. Gewoon om de ander te laten weten dat hij/zij een vriend is of bijzonder is en dat er aan hem/haar gedacht wordt. In de donkere maand februari zie je in verschillende landen dat ze zoiets doen om elkaar op te vrolijken. Dat lijkt Stuiter ook een goed idee! De bevers hebben vast ook allemaal wel vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze dan leuke dingen kunnen doen, zullen we ze allemaal eens uitnodigen?

De bevers mogen binnenkort allemaal een vriendje/vriendinnetje meenemen. De week voor de opkomst maken de bevers dan een kaart met daarop een leuke tekening van Hotsjietonia. Uiteraar ontbreken de slingers, taart en themafiguren niet op de kaart, en anders tekenen we die er toch gewoon bij? Deze kaarten nemen de bevers mee naar huis om tijdens de week iemand mee te vragen. De opkomst erna maken we een echt feestje! Wat voor leuke dingen zouden de bevers nog meer willen doen met hun vriendjes bij Scouting? We schrijven 'cake eten', 'ranja drinken', 'koekhappen' en de leuke spelletjes allemaal op een stuk papier en vouwen die dicht. Die gaan dan in een grote grabbelton voor de volgende opkomst.

Kennen de bevers vriendschapstikkertje? Dat gaan we deze keer oefenen. De bevers mogen in een afgebakend gebied in tweetallen rond rennen, een koppel is de tikker. Als een koppel getikt is gaat het naar de kant, daar moet het wachten totdat er nog een koppel staat, bij het derde koppel mogen ze weer het veld in, maar zijn zij de tikker. Zo gaat het spel door totdat het aantal tikkers gelijk is geweest aan het aantal koppels. Het kan zijn dat dan niet ieder koppel een tikker geweest is, kijk gewoon hoe het spel loopt en als een koppel al een tikker geweest is laat hun dan een ander koppel aanwijzen die hun tikbeurt overneemt.

Een variant hierop is vriendenkettingtikkertje (slangtikkertje). De bevers lopen in tweetallen (handen vast) in het veld rond. Als een koppel een ander koppel tikt dan vormen ze een clubje van 4 (handen vast), daarmee gaan ze dan verder tikken. Doel is dat de slang heel lang wordt. Je kan ook bij een slang van 6 al kiezen om deze bv. te splitsen in twee slangen, een van 4 en een van 2.

We kunnen hierna nog 'drie is teveel' doen, nu genoemd: 'vriendjeswisselen'. De bevers staan op de rand van een cirkel in tweetallen achter elkaar. Een tweetal staat in het midden, hiervan is een de tikker. Op een fluitsignaal gaat de tikker de vrije persoon proberen te tikken. Als hij/zij getikt wordt draaien de rollen om. Je kan niet getikt worden als je achter een koppel gaat staan, maar drie is teveel. Dan moet de voorste van de rij getikt worden of beter nog: wegrennen naar een ander koppel. En zo gaat het door totdat bijna iedereen een keer weg is.

Voorbereidingstijd

20 minuten, plus tijdens de week ervoor kopieen maken van Hotsjietonia kleurplaten.

Benodigd materiaal

  • Kartonpapier (vouwen naar A5).
  • Voorbeeld tekst 'Beste vriend(in), kom jij met mij bij de bevers spelen? .... dag om ... uur.' Om na te schrijven en een stukje voorgeprinte tekst voor op de kaarten met 'Beste ouder, met deze kaart mag jouw kind als vriendje van een van onze jeugdleden gratis komen meedoen op onze Valentijns/vriendjesdag in februari.'
  • Kleurpotloden, scharen, lijm, glitters, pennen, enz.
  • A4 papier om spelletjes op te schrijven.
  • Grabbelton.
  • Fluit.
  • Bereid de opkomst erna ook voor. Koop lekkere cake om bijvoorbeeld te versieren met slagroom en smarties of hagelslag, zoek slingers en vlaggen bij elkaar, haal ranja en snoepjes, neem gekleurde lampen mee, leuke muziek en stoepkrijt, alles wat je zou doen om een kinderfeestje aan te kleden en leuke spelletjes mee te doen. Je kan ook tekeningen op de vloer maken of buiten bij de ingang (welkom!) en met de muziek dan disco en stoelendans doen enzo.

Tips

  • Doe als leiding mee. Zorg er zo voor dat groepjes die niet snel getikt worden wel getikt worden en koppels die wat zwakker zijn geholpen worden.
  • Houd ook rekening met (voedsel)allergieen en dieëten bij de voorbereiding van de opkomst erna.

Aanvullende informatie

Lees 4517 keer Laatst aangepast op vrijdag, 03 november 2023 20:53
Meer in deze categorie: « Ghana opkomst Vriendschapsknoop »
Log in om reacties te plaatsen