Belegeringsstratego

Jeugdleden op een sportieve manier kennis laten maken dat slimheid handig kan zijn en dat samenwerken belangrijk is.

Dit is een levend stratego met een hoop speciale rangen. Het doel is namelijk niet om een vlag te veroveren, maar om het toebrengen van "schade" aan het kasteel van de tegenstander. Elke groep heeft een kasteel (op papier) met bijvoorbeeld 150 structuurpunten of hitpoints of hoe je het maar wil noemen. Als iemand van de tegenpartij het kasteel bereikt, kan die dobbelen voor het toebrengen van schade. De scores daarbij zijn heel anders dan de waarde van de rangen op het slagveld, immers, een ridder is machtig op het slagveld, maar doet niet veel tegen een kasteel, en een stormram doet precies het omgekeerde, is tamelijk hulpeloos en kwetsbaar op het slagveld, maar juist heel handig om een kasteel te slopen. Zie tabel. De koning is een speciaal geval: geen sterke vechter maar hij kan de dobbelsteenworp van een teamgenoot verdubbelen als hij achter die ander. Een koning kan dus het beste bij een ridder in de buurt blijven op het slagveld, en een kasteel en een kasteel aanvallen samen met een belegeringswerktuig. Let wel, meerdere koningen kunnen niet samenwerken, er is dus steeds maar één x verdubbeling mogelijk.

Belangrijk in de voorbereiding: zorg dat je kaartjes maakt van de verschillende rangen. Teken een kasteel op een vel papier (of laat de groepen dit zelf doen). Leg de spelregels vooraf duidelijk uit, bijvoorbeeld aan de hand van een tekening.

RangIn gevechtTegen kasteel
Ridder 5 4 + dobbelsteen
Voetslodaat 4 4 + dobbelsteen
Boogschutter 3 6 + dobbelsteen
Katapult 2 10 + dobbelsteen
Stormram 1 10 + dobbelsteen
Koning 0 (of verdubbelen) verdubbelen

15 tot 30 minuten.

• 2x Dobbelstenen
  • Goede uitleg op papier
  • Kaarten van kastelen
  • Kaartjes met daarop de verschillende rangen
Lees 7364 keer Laatst aangepast op zaterdag, 27 oktober 2018 11:27

1 Reactie

• Reactielink dinsdag, 21 juni 2016 20:11 Geplaatst door Sander Casper Bakker

wanner iemand met een bepaalde rang bij het kasteel aankomt gaat deze dobbelen het aantal dobbelsteen ogen plus de waarde van de rang gaat in mindering van het totaal aantal structuur punten welke nog over is.

hoe gaat het precies te werk in het veld ? als ridder en storm ram elkaar tegen komen 5 tegen 1 waarde,

Wat gebeurd er dan ? hoogste in rang krijgt kaartje van laagste in rang

Rapporteren

Sport & Spel