maandag, 21 september 2015 23:05

Programmatips rondom de nieuwe Millenniumdoelen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kies leuke, uitdagende activiteiten die je afdeling uitnodigen om stil te staan bij een duurzame toekomst met minder armoede en hoe de Verenigde Naties zich hiermee bezighouden.

Beschrijving van de activiteit

Wel eens van de millenniumdoelen gehoord? De acht “Millenium Development Goals” van de verenigde naties richtten zich op het uitbannen van wereldwijde armoede. In de bijlage vindt je acht pagina’s met daarop de verschillende milleniumdoelen (en zogenoemde “challenges”, daarover later meer).

Regeringsleiders van 189 landen hebben in september 2000 de “United Nations Millennium Declaration” ondertekend. Daarmee verbonden zij zich aan het behalen van de doelstellingen voor september 2015.

En nu is het dan 2015. Van 25 t/m 27 september komen de regeringsleiders bij elkaar tijdens de Duurzame Ontwikkelings Top (“Sustainable Development Summit). De Milleniumdoelstellingen zullen voor de laatste keer worden geëvalueerd en afgesloten. Tijd voor nieuwe plannen en afspraken. Aan het einde van de top zullen de regeringsleiders zich in een nieuwe verklaring verbinden aan de “sustainable development goals”.

Vanaf 27 september 2015 is op sustainabledevelopment.un.org alles te vinden over deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.

Wat vinden jullie?

Hoe staat het er wat jullie betreft nu voor met die milleniumdoelen die worden afgesloten? Zijn ze behaald? Welke zullen worden meegenomen in de nieuwe verklaring? Wat zouden jullie zeggen als jullie op de Duurzame Ontwikkelingstop zouden zitten?

Hier kan je het met elkaar over hebben, terwijl of nadat je op een leuke en/of uitdagende manier met de verschillende onderwerpen bezig bent (geweest). Maak binnen een “challenge” kennis met alle acht de milleniumdoelen en/of besteed aandacht aan een specifiek doel aan de hand van onderstaande programma-ideeën.

Doe de challenge!

Bij elk milleniumdoel staat ook een “challenge”: een opdracht om iets te verbeelden. Je kunt de pagina’s in de bijlage afdrukken als kaarten (meerdere pagina’s op één blz.) en hiermee op verschillende manieren een uitdagende strijd aangaan binnen je afdeling. Kies uit de onderstaande ideeën, of bedenk zelf iets dat bij jullie past!

 1. Hints: Trek (in groepjes) om de beurt blind een kaartje en beeld de challenge uit (op een foto/in een filmpje). Kunnen jouw/jullie afdelingsgenoten raden welk milleniumdoel op jullie kaartje staat en/of wat de Challenge is die jullie uitbeelden?
 2. It's a race!: Verspreid de kaarten over een groot gebied met cryptische aanwijzingen waar ze te vinden zijn. Doe in groepjes een wedstrijd wie als eerste een bepaald doel heeft gevonden en een foto/filmpje heeft gemaakt van de uitvoering van de Challenge. Zet hiervoor de tijd op jullie mobiele telefoons/camera’s gelijk, of post je foto’s/filmpjes in een groepsapp.
 3. Teamwork: Verdeel je afdeling in vier groepen. Pak telkens blind een kaartje, waar alle groepen om de beurt de Challenge van uitbeelden (in het echt, of op de foto/camera). Met de hele afdeling wordt bepaald welke groep dit het beste en/of origineelste doet en dat kaartje wint. Wie hebben uiteindelijk de meeste kaartjes?
 4. In discussie: Pak telkens blind een kaart en ga samen in discussie. Wanneer is dat doel wat jou betreft bereikt en is aan die voorwaarden voldaan? Zo niet: hoe zien jullie dit doel bereikt worden? Degene die volgens de anderen het beste idee hiervoor heeft, mag kiezen wie van zijn of haar afdelingsgenoten de Challenge doet. Doet diegene het overtuigend genoeg? Dan is hij of zij voor de rest van de doelen vrijgesteld.

Programmatip per doel

 1. De wereldmaaltijd. Een wereldmaaltijd is een lekkere en voedzame maaltijd waarin per persoon niet meer ingrediënten zijn gebruikt dan beschikbaar zijn bij een eerlijke voedselverdeling wereldwijd. Kijk op http://www.wereldmaaltijd.nl en kook/organiseer je eigen wereldmaaltijd voor jullie afdeling of de hele groep. Een echte uitdaging is natuurlijk om mensen van buiten uit te nodigen en zo bijvoorbeeld geld in te zamelen voor een goed doel en je zomerkamp. Bekijk daarvoor ook eens de activiteit Explorant
 2. Press 4 kids rights. Het recht op onderwijs is één van de rechten die in het kinderrechtenverdrag van de verenigde naties staan. Op school.unicef.nl kan je het kinderrechtenverdrag van Unicef downloaden. Doe de activiteit Scouting press 4 rights met de universele rechten van kinderen en jongeren, in plaats van de universele rechten van de mens. Je kunt de informatie natuurlijk ook gebruiken voor een ander soort activiteit, zoals een quiz of een debat.
 3. De jongens tegen de meisjes. Ken je het tv-programma “de jongens tegen de meisjes”? Speel eens een aantal onderdelen uit deze spelshow met je afdeling. Als je googled op “feiten vrouwen” (of “mannen”), vind je genoeg feitjes en fabels (!) voor de quizvragen.
 4. Levensweg in Afrika.
 5. Moeder verwendag. Ook na de bevalling hebben moeders het nog zwaar. Organiseer een moeder verwendag met lekker eten, beautysalon, enz. Vraag jullie moeders in ruil om een bijdrage ten behoeve van Cordaid Memisa.
 6. Muskietenplaag.
 7. Low Energy Weekend. Houd een weekendkamp, bij voorkeur in de winter waarbij je probeert zo min mogelijk energie en water te gebruiken. Draag laagjes tegen de kou en steek kaarsen aan die jullie licht en warmte geven. Kook op een houtvuur. Ligt er sneeuw? Kijk hoe je dit kan smelten en koken zodat het drinkwater wordt. Deze tip komt uit de brochure voor het organiseren van een regio-activiteit 2016 voor explorers of de brochure voor het organiseren van een regio-activiteit 2016 voor roverscouts, waarin nog veel meer suggesties staan rondom onder andere duurzaamheid.
 8. Het is niet eerlijk!

Benodigd materiaal

 • Uitdraai van de bijlage in de vorm van kaarten (4 pagina's op 1 blz.)
 • Evt. smartphones/camera's
 • De materialen die je nodig hebt voor de door jouw gekozen programmatip

Veiligheid

Let er op dat niemand te erg onder druk wordt gezet als hij of zij (volgens de rest) een Challenge moet doen. Laat je uitdagen, maar houd het leuk voor iedereen.

Tips

Zijn de nieuwe doelen nu ondertussen erkend en duidelijk vastgelegd?:

 • Leg oud- en nieuw eens naast elkaar. Wat zegt dit? Zie je de oude doelen in de nieuwe doelen terug?
 • Kijk bij welke van de “nieuwe” doelen de challenges en programmatips passen en bedenk zelf nieuwe challenges en/of programma’s bij de rest van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

De WOSM en WAGGGS ...hadden rondom de Milleniumdoelen hun eigen ambities en programma's. Neem eens een kijkje op hun websites (volg de links) om te zien hoe dit er uit zag en/of wat hun plannen/suggesties rondom de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen zijn.

Deze activiteit heeft betrekking op alle duurzame ontwikkelingsdoelen.

Bijlages

Lees 2727 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 10:44
Log in om reacties te plaatsen