maandag, 31 augustus 2015 02:00

Serious Request: levensweg in Afrika

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Roverscouts krijgen inzicht in de problematiek in Afrika en Zuidoost Azië omtrent babysterfte. Dit spel kan gebruikt worden om kennis te maken met en bewust te worden van het vierde millenniumdoel en het goede doel van de actie Serious Request.

Het verhaal

Levensweg, wie kent het niet? Het gezelschapsspel waarbij je, rijdend in een autootje, alle bergen en dalen van het leven te verduren krijgt. Kies je voor studeren of start je meteen jouw carrière? Krijg je kinderen? Misschien krijg je zelfs een tweeling! Eindig je jouw leven genietend van een vet pensioen in een luxe villa, of moet je het hebben van een baantje bij de Mac en eindig je ergens op een afgelegen boerderijtje?

Maar hoe zou dit spel verlopen als je toevallig in Afrika of Zuidoost Azië geboren bent? Als je in een arm dorpje woont waar je moet werken om te overleven, en waar je geen pensioen in het verschiet hebt. Moet jij werken tot je er letterlijk bij neer valt, of heb je het geluk dat je kinderen hebt die voor je kunnen zorgen, wanneer werken echt niet meer gaat? En laat het nou net zo zijn dat 1 op de 6 kinderen in jouw dorp vlak voor, na of tijdens de bevalling sterft, door laat opgemerkte complicaties, gebrek aan schoon water of begeleiding tijdens de zwangerschap en de bevalling. Hoe is het om in zo’n dorpje zwanger te zijn? Wat komt er allemaal bij kijken? Lukt het jou om een gezond kind op de wereld te zetten? Heb jij het geluk dat vrijwilligers van het Rode Kruis een geboortekliniek in jouw dorp bouwen, waardoor jouw baby blijft leven? Of komt de hulp net te laat...

Beschrijving van de activiteit

Maak vier teams voor het spel. Elk team krijgt €100 aan het begin van het spel.  Om beurten mag er gegooid worden (met de klok mee) en het aantal stappen gelopen worden. Er staan een aantal pictogrammen op het speelbord. De pictogrammen:

 • Een dobbelsteen: dit is een dobbelmoment. Bij deze tegel onderbreek je ALTIJD je beurt, ook al heb je nog niet al je stappen gezet. Met een worp van de dobbelsteen (het is handig om hier een andere dobbelsteen voor te gebruiken) bepaal je de loop van een belangrijke levensgebeurtenis. Zodra je weg bepaald (en betaald) is, loop je het resterende aantal ogen van de eerste worp, tenzij je natuurlijk precies op de dobbelsteen uitkwam.
 • Het Rode Kruis: als je langs dit vakje komt mag je ervoor kiezen om je beurt voortijdig af te breken (kom je precies hier terecht, dan heb je geen keus). Op het Rode Kruis vakje pak je een opdrachtenkaartje. Door de opdracht uit te voeren kan je een weetje over baby’s, babysterfte of zwangerschap verdienen. Deze kennis kan je later in het spel wellicht gebruiken om babysterfte te voorkomen.
 • Het contract: op dit vakje eindigt je beurt. Hier kies je een beroepenkaart, die je de rest van het spel bij je houdt. Het bedrag dat op de kaart staat is het salaris dat je krijgt, elke keer als je een vakje met een munt passeert.
 • Een muntje: zodra je dit vakje passeert krijg je salaris. De hoogte hievan staat op je beroepenkaart.
 • Een joker: als je op een jokervakje eindigt moet je een kanskaart trekken en doen wat daar op staat.
 • Een vraagteken: bij dit vakje moet je altijd stoppen. Je pakt het bovenste keuzekaartje. Je staat hier voor een vraag/dilemma. Heb je niet genoeg geld en/of kennis? Dan kan het zijn dat jouw baby sterft. Na een korte herstelperiode wordt je opnieuw zwanger en heb je een nieuwe kans.

De levensweg

 1. Deel 1, de start van je levensweg: naar school gaan is in jouw dorp niet vanzelfsprekend. Dat komt doordat er vaak geen geld of mogelijkheid voor is. Op het eerste vakje staat een dobbelsteen. Jouw eerste worp bepaald meteen je lot: Gooi je 1 of 2, dan moet je het doen met een schamel loon en heb je geen mogelijkheid om eerst te leren. Gooi je 3 of 4, dan kan je kiezen om eerst naar school te gaan. Dit kost je wel je €100, maar je maakt kans op een beter loon. Gooi je 5 of 6, dan heb je geluk. Een goede-doelen-organisatie betaalt jouw opleiding. Je mag gratis naar school en behoudt dus je startgeld.
 2. Deel 2, de eerste drie maanden zwanger: aan je rustige leventje komt al gauw een einde; je raakt zwanger! De eerste drie maanden zijn cruciaal. Pas goed op jezelf, want het risico op babysterfte is deze maanden erg hoog.
 3. Deel 3, drie tot acht maanden zwanger: het eerste cruciale deel zit erop. Deze maanden moet je hard werken voor wat extra geld, nu je daar nog fit genoeg voor bent. De kans op een miskraam is klein, maar zeker niet uitgesloten. Er kan namelijk altijd iets gebeuren. Op het dobbelvakje glijd je uit tijdens het werken. Gooi je 1 of 2 dan gaat het goed mis. De baby overleeft het ongeval niet. Gooi je 3,4,5 of 6, dan heb je geluk en mag je gewoon verder.
 4. Deel 4, de laatste loodjes: de laatste maanden van je zwangerschap kan je niet meer werken. Wél kan je een hoop kennis vergaren over een veilige bevalling en het verzorgen van een baby.
 5. Deel 5, de bevalling: eindelijk is het zo ver; de bevalling. Het dobbelmoment bepaalt of jij het geluk hebt dat het Rode Kruis net een geboortekliniek heeft geopend in een dorpje vlakbij. Gooi je 6? Dan heb je geluk en mag je het korte pad nemen. Bij iedere andere worp moet je het helaas zelf doen, maar wellicht krijg je onderweg toch hulp van het Rode Kruis, of redt je het met de opgedane kennis. Zodra jouw baby zijn of haar naamdag heeft bereikt is het groot feest, de kans dat je baby het vanaf hier overleeft is groot. 

Voorbereidingstijd

Reken op een half uur knippen en plakken om het bord en de kaartjes te maken. Verder hoef je alleen even pionnen, geldbriefjes (monopoly junior) en een dobbelsteen te regelen.

Benodigd materiaal

 • Pionnen.
 • Dobbelsteen (of 2).
 • Spelbord.
 • Geld.
 • Huis, tuin en keukenspullen voor de opdrachten, maar die kunnen ongetwijfeld tijdens het spel tevoorschijn worden getoverd.

Downloads spelkaartjes en spelbord:

Tips

 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 10 Minder ongelijkheid (tussen landen / regio's).

Aanvullende informatie

Lees 2991 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 13:29
Log in om reacties te plaatsen