zondag, 28 juli 2024 14:14

Communiceren kan ook zo!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

12 Activiteiten mét taal maar zonder praten

Beschrijving van de activiteit

Bij communicatie denken de meeste mensen meteen aan praten en luisteren. Toch bestaat het grootste deel van onze communicatie uit non-verbale communicatie. Communicatie zonder woorden dus. Waar moet je dan aan denken Gezichtsuitdrukking, lichaamsbeweging, lichaamshouding, gebaren, oogcontact, aanraking, ruimte, stemgebruik enz.

Wat je vertelt met woorden en wat je toont met je lichaam is niet hetzelfde. Wanneer je al lachend vertelt dat je boos bent, zal dit de ontvanger verwarren. In de meeste gevallen kiest de ontvanger dan het gene je lichaam uitstraalt.

1. Uitbeelden

Bedenk een woord of een zin en maak aan je groepsgenoten duidelijk wat je bedoelt door middel van uitbeelden. Wissel elkaar af! Voorbeeld: ‘Met kerst gaan we met de familie bowlen en gourmetten.’

2. Rara Wat teken ik?

Neem papier en pen, leg dit zo neer zodat iedereen erop kijken kan en zet een stopwatch. Start met het tekenen van een voorwerp, het is aan je jeugdleden om zo snel mogelijk te raden wat je aan het tekenen bent!

3. Memory

Speel dit spel in subgroepjes (ploegen / nesten) Bij deze oefening zijn verschillende ruimten nodig, alle materialen in tweevoud en worden de volgende rollen verdeeld: De prater, de uitbeelder, de tekenaar en de legger. De prater legt een aantal voorwerpen neer achter een scherm (of doos, deken etc). De prater legt vervolgens aan de uitbeelder met woorden uit waar welk voorwerp ten opzichte van de andere voorwerpen ligt. De uitbeelder beeldt deze informatie uit aan de tekenaar. De tekenaar tekent vervolgens de voorwerpen en brengt de tekening naar de legger. Deze legt de voorwerpen neer zoals de tekening aangeeft. Ga dan met zijn allen eens kijken of de spullen werkelijk zo liggen als de prater bedoeld heeft.

TIP!

Begin gemakkelijk, met weinig voorwerpen, en daag jullie zelf uit door voorwerpen toe te voegen.

Wissel ook eens van rol!

4. Ruis op de lijn

Alle jeugdleden van het subgroepje (nest / ploeg) gaan in een rij achter elkaar staan. De achterste  tikt degene ervoor aan en beeldt iets uit, bijvoorbeeld een broodrooster. Vervolgens tikt diegene de persoon voor hem aan en toont de boodschap opnieuw. Ga door tot de boodschap de voorste persoon bereikt heeft. Wat was de boodschap? Klopt dit? Probeer verschillende boodschappen door te geven en van plek te wisselen.

5. Blinddoek verstoppertje

WAARSCHUWING: Om ongelukken te voorkomen is het raadzaam dat een volwassene het spel begeleidt en toezicht houdt. Één persoon wordt geblinddoekt en naar de gang geleidt. Ondertussen verstoppen de overige jeugdleden zich in de ruimte. De geblinddoekte mag de andere jeugdleden gaan zoeken door middel van voelen en goed luisteren! Kun je raden wie je gevonden hebt? Hoe wist je dit?!

6. 30 Seconds

Dit populaire spel kun je ook zelf maken. Hoe? Maak kaartjes waarop je telkens 4 ‘antwoorden’ schrijft, maak een stapel met de antwoorden naar beneden. Raap nu een kaartje van de stapel, zet een timer en probeer binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden van het kaartje te omschrijven aan je subgroepje (nest / ploeg). Je mag het woord, een deel of de vertaling ervan nooit benoemen! Is dit gelukt, dan verdien je een punt.

7. Tellen!

Ga in een cirkel staan, houdt voldoende afstand van elkaar en draai je dan met de neus naar de buitenkant van jullie cirkel. Overleg is vanaf dit moment verboden. Jullie gaan nu tellen door om de beurt een getal te noemen. Let op! Wanneer twee personen tegelijk het getal zeggen dient er opnieuw begonnen te worden met tellen.

Tot welk getal komen jullie? Hebben jullie zonder overleg een manier kunnen vinden? Is iedereen tevreden met het resultaat of wagen jullie nog een poging?

8. Commando pinkelen

Spreek af wie de spelleider is. Ga aan tafel zitten en volg de instructies van de spelleider op. er zijn de volgende 'commando's'

  • Wanneer de spelleider ‘Commando pinkelen’ zegt, trommelen de deelnemers met hun pinken op de rand van de tafel.
  • Bij ‘Commando hol’ leggen de deelnemers hun handen in de vorm van een kommetje op tafel.
  • Bij ‘Commando bol’ maken de deelnemers een bol vorm met de handen op tafel.
  • Bij ‘Commando plat’ leggen de deelnemers hun handen plat op tafel.

Wanneer de spelleider het woord ‘commando’ weglaat dienen de deelnemers het vorige commando te blijven uitvoeren. Degene die hierbij in de fout gaat is af.

9. Voel, proef, ruik en luister

Niet alleen onze ogen vertellen ons een hoop. Door goed te voelen, luisteren, proeven en te ruiken kom je er vaak ook achter wat iets is!

Laat jullie om beurten blinddoeken, de overige jeugdleden bieden vervolgens zaken aan die geproefd, gevoeld en geroken kunnen worden. Kun je er ook mee rammelen? Waar klinkt het na?

10. De detective

Een andere naam voor dit spel is ‘moordenaartje’ . De groep zit aan tafel, één jeugdlid wordt de ruimte uit gestuurd en is ‘de detective’. De overige jeugdleden wijzen nu ‘de moordenaar’ aan. Als deze voor iedereen duidelijk is dan mag de detective de ruimte weer in. De moordenaar gaat nu slachtoffers maken door zo onopvallend mogelijk te knipogen naar de overige jeugdleden. Is er na je geknipoogd? Ga dan met je hoofd op tafel liggen. De detective mag slechts één keer raden, ontdekt hij de moordenaar op tijd?

11. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Ook dit bekende spel kan overal gespeeld worden. Om beurten geef je aan “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is……” Neem een voorwerp in de ruimte en benoem daarvan enkel de kleur. Je jeugdleden gaan proberen te raden aan welk voorwerp jij dacht!

12. De bliksemsnelle fotoshoot

Dit spel word gespeeld in subgroepjes (nest / ploeg). Bij dit spel roept de spelleider (mag willekeurig jeugdlid zijn) telkens een voorwerp, persoon of dier dat de overige jeugdleden dienen uit te beelden. Alleen de spelleider mag praten. De overige jeugdleden beelden zo snel mogelijk uit wat de spelleider zegt. De spelleider noemt zo snel mogelijk een nieuw woord.

Bijvoorbeeld: Een olifant. Één persoon staat in het midden en houdt zijn arm voor zijn gezicht als een slurf. Links en recht van hem vormen twee personen de oren door met de armen deze vorm te maken.

Benodigd materiaal

Aantal voorwerpen in 4 voud

Pen en papier

Ruik proef en voel voorweren

Blinddoek

Veiligheid

Bij proeven let op allergieën

Tips

.

Aanvullende informatie

Lees 16 keer Laatst aangepast op zondag, 28 juli 2024 15:01
Meer in deze categorie: « Peddeldans (Waterspel) Wedstrijdje? »
Log in om reacties te plaatsen