woensdag, 04 oktober 2023 11:49

De huizen van Hotsjietonia verbonden

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Verbindingen liggen tussen de huizen in Hotsjietonia

Beschrijving van de activiteit

In het prachtige dorpje Hotsjietonia, omringd door bossen en kabbelende beekjes, woonden de vrolijke bever-bewoners. Elke dag waren ze druk in de weer met leuke avonturen en nieuwe ontdekkingen. Maar er was één probleem dat ze al lange tijd bezighield: ze hadden geen manier om met elkaar te praten wanneer ze zich in hun knusse huizen bevonden.

Op een zonnige ochtend kwam Fleur Kleur op het idee om een verbinding te maken tussen haar kamer en de kamer van Keet Kleur. Zo konden ze overleggen en praten met elkaar zonder dat ze in dezelfde ruimte waren. Maar hoe kon ze dat het beste doen? Ze ging eerst op bezoek bij professor Plof, want hij wist vast hoe je dat het beste kon doen. Het handigste was om een blikken telefoon te maken; twee blikken met een draadje ertussen en dan konden ze daardoor praten. Dat klonk makkelijk! Binnen de kortste keren hing de installatie en werkte die fantastisch. Toen de andere bewoners van Hosjietonia hiervan hoorde waren ze een beetje jaloers. Gelukkig had Fleur daar wel een oplossing voor! “Laten we alle huisjes in Hotsjietonia met elkaar verbinden!”

Professor Plof was daar wel voor, “Ik kan wel wat verschillende manieren bedenken!” Riep hij uit. “We hebben alleen wel heel veel handjes nodig om te helpen met de verbindingen maken.”

Kunnen jullie helpen?

De spelletjes:

Fleur Kleur heeft een bliktelefoon hiermee kan ze een bericht overdragen aan Fleur Kleur. Kunnen de bevers ook een bericht overdragen via een draad telefoon? Denk hierbij aan kleine opdrachten die de bevers kunnen tekenen

Fleur Kleur's stille bal. Fleur verteld dat zij en Noa regelmatig met elkaar nonverbaal praten. Fleur lecht uit dat nonverbale communicatie praten zonder woorden. Ja knikken en nee schudden zijn zulke vooreeelden zolang je niet de woorden ja en nee gebruikt. De bevers zitten of staan kris kras door de ruimte. Eén bever heeft een strandbal. Deze moet naar een ander bever gegooid worden, maar er mag niet gepraat worden! Door non-verbale communicatie zal het bever dus contact met een ander bever moeten maken en de bal moeten gooien. Wordt de bal niet gevangen, dan is de bever naar wie de bal gegooid werd af, tenzij het om een slechte worp ging. Als je de bal gegooid wordt, maar de partner wist, door slechte communicatie, niet dat de bal voor hem bedoeld was, dan is de gooier af. Als laatste krijgt Noa de bal.

Noa heeft een tijdje terug Steven aan dedeur gehad. Hij had haar hulp nodig met nee zeggen. Noa heeft toen met hem met het aanbelspel. Eén bever belt bij een andere bever aan. Deze bever vertelt waarom hij aanbelt. De bevers spelen een kort toneelstukje. Regel: degene die opendoet gaat altijd mee met het verhaal van degene die aanbelt. Je kunt niet zeggen "dat is niet zo". bevers morgen "nee" zeggen wanneer iemand aanbelt: "nee, je kunt niet binnenkomen".
Voorbeelden: ik kom collecteren, mag ik even bellen, u heeft de loterij gewonnen, er is brand, u heeft mijn kat aangereden!

Steven Stroom heeft een mooi bouwwerk van duplo staan. Prof Plof Wil heb graag ook en heeft toevallig dezelfde blokjes. Kunnen de bevers met een walkie talkie doorgeven aan Plof hoe de blokjes zijn gestapeld?

Verzin zo nog meer communicatie spelen bij:

  • Prof Plof
  • Rebbel
  • Bas Bos
  • Sterre Stroom
  • Rozemarijn
  • Stanley Stekker

Na een spelletjes kunnen de bevers een gekleurde draad verdienen. Deze kunnen ze dan aan de kaart van Hotsjietonia vastknopen tussen de huizen en personen.

Benodigd materiaal

  • Manieren om de huizen / personen in Hotsjitonia te verbinden
  • Grote kaart van hotsjietonia
  • Blik telefoon
  • Strandbal
  • Deurbel en deurpost
  • Duplo en walkie talkie

Veiligheid

.

Tips

Na een spelletjes kunnen de bevers een gekleurde draad verdienen. Deze kunnen ze dan aan de kaart van Hotsjietonia vastknopen tussen de huizen en personen.

Aanvullende informatie

Lees 491 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 oktober 2023 15:59
Log in om reacties te plaatsen