zondag, 02 oktober 2022 16:08

De Grote Stampotstrijd - Boerenkoolfuif

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Een groot spel spelen dat gebaseerd is op “de Kwakzalvers van Kakelenburg”. Groepjes moeten tijdens dit spel de beste boerenkool ooit bereiden, maar dat moet uiteraard wel binnen de tijd gebeuren.

Beschrijving van de activiteit

Thema

De deelnemers van de boerenkoolfuif zijn dit jaar uitgenodigd om mee te doen aan het jaarlijkse stamppottenfestival. Dit jaar vindt het festival natuurlijk plaats bij de groep!

Tijdens het stampottenfestival strijden de chefs om de titel van “Beste stamppottenchef van Nederland” (en de felbegeerde Gouden Koksmuts). Dit doen zij door ingrediënten te kopen en stamppotten te bereiden.

Direct na de vlag neemt de presentator van het stamppottenfestival het woord en heet iedereen welkom. 

Spelbeschrijving

Het spel dat we gaan spelen is in grote lijnen gebaseerd op het bordspel “de Kwakzalvers van Kakelenburg”. In dat spel maken kwakzalvers tijdens een jaarlijkse bijeenkomst de beste “wonderdrankjes”. Tijdens het handelsspel dat wij gaan spelen draait het allemaal om het maken van de beste stamppot en het verdienen van punten bij de jury.

Doel van het spel

Het doel van het spel is natuurlijk om de Gouden Koksmuts te winnen! Om dat te doen moeten groepjes zoveel mogelijk punten verzamelen met het bereiden van stamppotten. Het team dat uiteindelijk de meeste punten heeft verdiend wint het spel.!

De “pan”

Elk groepje krijgt een “pan” (zie afbeelding). In deze pan verzamelen zij tijdens iedere ronde de ingrediënten van hun stamppot. 
Op de pan zijn vakjes afgebeeld met twee nummers. Het getal in de grote cirkel geeft de waarde van de stamppot aan. Het getal in de kleine cirkels geeft aan hoeveel punten een pan oplevert. Bij het vullen van de pan worden de vakjes afgedekt, het laatste zichtbare vakje wordt gebruikt om de waarde van een gevulde pan te bepalen.
 

Kookwekkers

Naast een “pan” heeft elk groepje ook een digitale timer.  Zolang de kookwekker niet afgelopen is kunnen groepjes hun stamppot bereiden en deze inleveren bij de jury (Centrale Post). Wanneer de kookwekker verlopen is, is de maaltijd mislukt.

Ingrediënten

Een stamppot bestaat natuurlijk uit verschillende ingrediënten. Maar tijdens ons festival kunnen er verschillende, luxe, producten door de stamppot geroerd worden. De ingrediënten zijn onder te verdelen in twee categorieën:

 • Normale ingrediënten
 • Muizen

Om een goede stamppot te bereiden is het niet nodig dat alle ingrediënten gebruikt worden, het is dus mogelijk dat een groepje alleen boerenkool of alleen aardappels in zijn pan heeft. 

Normale ingrediënten

Normale ingrediënten voegen iets toe aan de boerenkool. Hoe meer normale ingrediënten er in de pan zitten, hoe meer de boerenkool waard is. Een ingrediënt heeft een waarde: 1, 2 of 4. Enkele ingrediënten (aardappels, jus en mosterd) zijn alleen verkrijgbaar met de waarde “1”.  In totaal zijn er zeven ingrediënten die in de stamppot verwerkt kunnen worden:

 • Jus 
 • Mosterd 
 • Spekjes
 • Peper & Zout
 • Aardappels
 • Boerenkool
 • Worst
Muizen

Het kan helaas ook gebeuren dat een groepje per ongeluk muizen in hun pan stopt. Bij één muis is er nog niets aan de hand. Maar wanneer er 7 (of meer) muizen in de stamppot zitten is de maaltijd mislukt (zie “stamppot verkopen”)

De muizen in het spel zijn verdeeld over de zakjes met ingrediënten. Groepjes lopen dus altijd kans om een muis te pakken. Muizen zijn te vinden met de waarde 1,2 of 3. Muizen tellen wel mee voor de waarde van de stamppot. 

Speciale effecten

De meeste ingrediënten hebben ook een speciaal effect op de rest van de pan. Dit effect beïnvloed bijvoorbeeld het aantal punten of de waarde van andere ingrediënten. Om de telling tijdens het spel te vereenvoudigen wordt gewerkt met gekleurde stickers die de ingrediënten voorstellen. 

De onderstaande tabel toont per ingrediënt de kleur en het effect dat het ingrediënt heeft.

Ingrediënt

Kleur

Effect

Jus

Blauw

De waarde van dit ingrediënt is gelijk aan [aantal aardappels in de pan] * 2

Mosterd

Oranje

Verwijderd de laatst toegevoegde muizen uit de pan

Spekjes

Roze

Eerste spekjes in de pan: +1 waarde

Tweede spekjes in de pan: +2 waarde

Derde spekje in de pan: +3 waarde

Peper & zout

Paars

De som van alle waarden van peper & zout in de pan wordt in de volgende ronde als extra geld geteld

Aardappels

Geel

Geen speciaal effect

Boerenkool

Groen

Als het laatste of voorlaatste ingrediënt ook boerenkool is, dan is dit ingrediënt +1 waard

Worst

Rood

Als er al boerenkool in de pan zit is dit ingrediënt +1 waard, zit er 3 of meer boerenkool in de pan dan is dit ingrediënt +2 waard

Muizen

Wit

Meer dan 7 muizen zorgen dat de stamppot mislukt is

Stamppot verkopen

Zodra een groepje denkt dat zijn stamppot goed genoeg is kunnen zij die aan de jury (Centrale Post) aanbieden. Op de centrale post wordt de stamppot beoordeeld. 

Op basis van de ingrediënten in de pan heeft een stamppot een “waarde” en levert een aantal punten op. De waarde bepaald hoeveel geld het groepje krijgt om hun volgende pan te vullen. Hiervoor wordt de volgende berekening gehanteerd: 10 + waarde van de stamppot + bonussen van ingrediënten. Elke nieuwe ronde wordt dus gestart met minstens 10 geld om te besteden aan ingrediënten.

Er zijn twee situaties waarin de stamppot alleen punten of alleen geld oplevert:

 1. Een groepje heeft 7 of meer muizen in de pan zitten
 2. Een groepje komt de stamppot inleveren nadat hun wekker verlopen is (de maaltijd is verbrand)

De keuze voor punten of geld wordt door het groepje zelf gemaakt. 

Posten

In het spel komen twee soorten posten voor:

 • De jury (Centrale Post)
 • Leveranciers
De jury

Op de Centrale Post laten groepjes hun stamppot zien aan de jury. In ruil ontvangen zij punten én geld om nieuwe ingrediënten te kopen. Na het inleveren van een “pan” ontvangt het groepje een nieuwe pan en wordt hun kookwekker gereset. 

Bij de Centrale Post wordt ook de puntentelling en ranglijst van de groepjes bijgehouden.

Leveranciers

Bij de leveranciers halen groepjes de ingrediënten voor hun stamppot. Leveranciers zijn verspreid door het bos te vinden. Tegen betaling mogen groepjes bij de leveranciers in een zakje “grabbelen” om daar een ingrediënt te krijgen. Behalve de gewone ingrediënten” kan het ook zijn dat zij een “muis” tegenkomen. 

Elke leverancier heeft zijn eigen “ingrediënt” te koop. Sommige leveranciers hebben maar één zakje in plaats van drie, hun ingrediënt is dus maar in één waarde te verkrijgen.

Benodigd materiaal

Documenten om te printen (zij bijlage)

 • Pannen
 • Fiches
 • Prijslijsten
 • Speluitleg
 • Uitleg voor posten

Spullen

 • Stickers met kleuren (blauw, oranje, roze, paars, geel, groen, rood, wit)
 • 15 zakjes
 • (Digitale) timer voor elk groepje

Aanvullende informatie

Lees 1342 keer Laatst aangepast op maandag, 03 oktober 2022 13:47
Log in om reacties te plaatsen