zondag, 24 juli 2022 15:14

Het eco systeem in een mini tuin

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over een ecosysteem

Beschrijving van de activiteit

Een tuin is een ecosysteem, een omgeving waarin planten, dieren, bacteriën en schimmels met elkaar samenleven. Hoe meer verschillende soorten, hoe groter de biodiversiteit, hoe gezonder het ecosysteem. Binnen het ecosysteem tuin kun je verschillende biotopen aantreffen. Een biotoop is een type landschap met een eigen karakter, zoals een grasveld, bloemenborder, houtwal, vijver, groep struiken, rotstuin, kruidentuin, fruitbomen, een stapel boomstammetjes. Elke biotoop zorgt voor een karakteristieke leefomgeving en trekt bepaalde diersoorten aan. Takkenstapels zijn ideaal voor egels, muizen en vogels om in te nestelen. Bijen en vlinders komen af op bloemen met nectar en stuifmeel. In een grote eik kunnen wel 800 verschillende diersoorten voorkomen, waaronder veel insecten en vogels

samen gaan jullie je eigen minituintje maken, bijvoorbeeld in een hoekje van de tuin of wip één tegel eruit. Je kunt ook een bak of bloempot als basis nemen. Begin met een laagje tuinaarde. Bedenk hoe jouw tuintje eruit moet komen te zien, alles in miniatuur: Kiezelsteentjes zijn rotsblokken, kleine takjes een stapel boomstammen, een beetje water stelt een vijver voor.

Zoek buiten naar verschillende kleine mosjes, steentjes, stukjes boomschors en laagblijvende plantjes. Graaf (als dat mag) miniplantjes voorzichtig uit met wat grond eromheen, zodat de wortels niet beschadigen. Plant de miniplantjes in je minituintje en voeg de verschillende elementen toe.

Leuk om te kijken welke diertjes jouw minituintje komen bezoeken.

Benodigd materiaal

  • Tuinaarde,
  • Natuurlijke materialen zoals
    • Mos,
    • Steentjes,
    • Boomschors,
    • Miniplantjes

Aanvullende informatie

Lees 632 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 15:42
Log in om reacties te plaatsen