zaterdag, 02 juli 2022 18:29

Bagheera's zonne-energie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over zonne-energie

Beschrijving van de activiteit

Baghera ligt bij de Talaab - poel lekker in de zon. Mowgli en Shanti komen aanlopen en willen lekker lui tegen Bageera aan gaan liggen. Boh: wat voelt jou vacht warm aan zeg Shanti. Bagheera verteld dat zijn vacht zo warm word van de zon, want de zon is een mooie bron van energie. Alles wat leeft heeft energie nodig om te leven. Planten halen hun energie uit zonlicht. Met zonne-energie wordt in de bladgroenkorrels water en koolzuurgas omgezet in suiker (voedsel) voor de plant. Op deze manier wordt zonne-energie opgeslagen in planten. Als een bladluis van een plant eet, wordt de zonne-energie doorgegeven aan de bladluis. Als een oorworm de bladluis opeet wordt de zonne-energie doorgegeven aan de oorworm. Zo gaat de zonne-energie door de hele voedselketen: van planten naar steeds grotere diersoorten. Je zou planten kunnen zien als natuurlijke zonnepanelen, die alle andere levende wezens op aarde van zonne-energie voorzien. Als je eet dan neem je als het ware een hapje zonne-energie.

Zonne-energie kun je gebruiken om iets te verwarmen. Maak zelf een zonne-oven op zonne-energie en bak bijvoorbeeld heerlijke
s’mores.

Bagheera bekijkt samen met de welpen het Tutorial filmpje: little schientist #6 Homemade Solar Oven.

Knip een klep in de deksel van een pizzadoos, 2 cm van de rand. De klep blijft aan één kant vast, zodat je hem open kunt zetten.

Plak aluminiumfolie aan de binnenkant van de klep om de zon te weerkaatsen op het voedsel. Plak het gat in de deksel luchtdicht met een dubbele laag vershoudfolie, zodat de warmte niet uit de doos gaat. De deksel moet nog open kunnen.

Bedek de bodem van de doos met zwart papier om warmte vast te houden. Nu is de oven klaar en kun je de s’mores gaan bakken. Leg twee biscuitjes met een plakje chocolade en een marshmallow ertussen in de zonne-oven. Doe de doos dicht, zet in de felle zon zodanig dat de zon via de klep met aluminiumfolie op de s’mores weerkaatst. Even wachten tot de marshmallow gesmolten is en smullen maar.

Benodigd materiaal

  • Pizzadoos,
  • Schaar,
  • Plakstift,
  • Vershoudfolie,
  • Aluminiumfolie,
  • Zwart papier
  • Biscuitjes,
  • Marshmallows,
  • Chocolade

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 7 Betaalbare en duurzame energie.

Aanvullende informatie

Lees 831 keer Laatst aangepast op maandag, 04 juli 2022 17:59
Log in om reacties te plaatsen