woensdag, 24 maart 2021 21:46

Draken sporen in het bos

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Beschrijving van de activiteit

Introductie bevers

Stuiter loopt met Bas Bos in het bos en komen soms hele gekke bomen tegen. Bas verteld dat dat komt omdat bomen erg goed zijn in het aanpassen aan de omstandigheden. Bomen die veel wind vangen groeien soms krom. Uit hele scheve bomen groeien vaak takken kaarsrecht omhoog. Soms moet een boom zich letterlijk in allerlei bochten wringen om licht te krijgen. Als er na een storm een dikke tak afbreekt zal de boom zijn best doen de wond zo snel mogelijk te laten dichtgroeien. Als de kroon afbreekt, zal er uit een zijtak een nieuwe kroon omhoog groeien. Alles wat gebeurt in het leven van een boom, laat sporen na. Als je goed kijkt kun je achterhalen wat de boom allemaal heeft meegemaakt.

Introductie welpen

Mowgli en Shanti zitten, samen met Bagheera bij te Talaabpoel. In het bos om de poel zie je soms hele gekke bomen. Dat komt omdat bomen erg goed zijn in het aanpassen aan de omstandigheden. Bomen die veel wind vangen groeien soms krom. Uit hele scheve bomen groeien vaak takken kaarsrecht omhoog. Soms moet een boom zich letterlijk in allerlei bochten wringen om licht te krijgen. Als er na een storm een dikke tak afbreekt zal de boom zijn best doen de wond zo snel mogelijk te laten dichtgroeien. Als de kroon afbreekt, zal er uit een zijtak een nieuwe kroon omhoog groeien. Alles wat gebeurt in het leven van een boom, laat sporen na. Als je goed kijkt kun je achterhalen wat de boom allemaal heeft meegemaakt.

De activiteit

In het bos zie je soms hele gekke bomen. Dat komt omdat bomen erg goed zijn in het aanpassen aan de omstandigheden. Bomen die veel wind vangen groeien soms krom. Uit hele scheve bomen groeien vaak takken kaarsrecht omhoog. Soms moet een boom zich letterlijk in allerlei bochten wringen om licht te krijgen. Als er na een storm een dikke tak afbreekt zal de boom zijn best doen de wond zo snel mogelijk te laten dichtgroeien. Als de kroon afbreekt, zal er uit een zijtak een nieuwe kroon omhoog groeien. Alles wat gebeurt in het leven van een boom, laat sporen na. Als je goed kijkt kun je achterhalen wat de boom allemaal heeft meegemaakt.

Maak een wandeling door een natuurlijkgebied zoals een bos. Vertel dat in het bos een goedaardige draak woont. Ga op zoek naar sporen die erop wijzen dat de draak is langsgekomen. Denk aan ontwortelde of omgevallen bomen, afgebroken takken, bomen waar de schors vanaf is, diepe kuilen. De draak heeft dat niet expres gedaan, hij kan er ook niets aan doen dat hij zo groot is en dat daarom van alles stuk gaat.

Fantasie natuuropdracht Bevers / welpen

Kunnen de bevers / welpen aan de hand van de sporen ontdekken hoe de draak eruit ziet? Hoe groot is hij? Heeft hij vleugels en kan hij vliegen? Wat voor poten heeft hij? Laat de draak namaken, met grote afgevallen takken en andere materialen die de kinderen in het bos vinden.

Fantasie natuuropdracht welpen / scouts

Ga op zoek naar gekke of bijzondere bomen. Kunnen de Welpen / scouts beredeneren wat er allemaal gebeurd is in het leven van de boom, waardoor hij deze vorm heeft gekregen?

Benodigd materiaal

Eventueel een bomenzoekkaart

Lees 2118 keer Laatst aangepast op vrijdag, 26 maart 2021 17:00
Log in om reacties te plaatsen