donderdag, 25 maart 2021 20:21

Toeter de leiding wakker!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak een toeter om de leiding mee wakker te maken!

Beschrijving van de activiteit

Waarmee krijg je de leiding op zondagochtend, van een weekendkamp wakker, op het tijdstip dat JIJ wil? Maak een toeter waarmee je je ouders uit bed kan toeteren!

Voer de volgende stappen uit

  1. Een rietje heeft meestal een buigrand, die heb je nu niet nodig. Knip het af, net onder de plek waar het rietje buigt. Gebruik het lange gedeelte voor de toeter.
  2. Trek de opening van de ballon 2 centimeter over de wc-rol. Pak de onderkant van de ballon en knip in het midden een klein gaatje, waar een rietje precies doorheen past.
  3. Duw het rietje ongeveer 1 centimeter door het gaatje en plak het rietje aan de ballon vast met plakband. Dit moet luchtdicht zijn.
  4. Houd in je ene hand de wc-rol rechtop voor je. Met je andere hand pak je het rietje en trek je de ballon strak over de bovenkant van de wc-rol. Blaas hard op het rietje. Hoor je niets? Kijk dan of de ballon goed strak over de wc-rol zit.
  5. Gebruik in plaats van een wc-rol een keukenrol of de kartonnen rol van huishoudfolie of aluminiumfolie. Maakt de toeter nu een hoger of een lager geluid?

Wat weet je nu?

Geluid is een trilling van de lucht. Door in het rietje te blazen wordt de lucht in de wc-rol aan het trillen gebracht. Die trillende lucht laat het trommelvlies in je oor trillen, je trommelvlies geeft een seintje aan je hersenen en je hoort het geluid.

Je kunt verschillende tonen horen, omdat lucht op verschillende snelheden kan trillen. Hoge tonen hoor je als de lucht heel snel trilt, lage tonen hoor je als de lucht langzaam trilt. Als je ouder wordt, hoor je lagere tonen beter dan hogere tonen. Met deze toeter kun je een lage toon maken. Ideaal dus om je ouders mee wakker te toeteren!

Benodigd materiaal

  • Rietje
  • Schaar
  • Keukenrol of wc-rol
  • Ballon
  • Plakband
Lees 1243 keer Laatst aangepast op maandag, 05 april 2021 16:51
Log in om reacties te plaatsen