maandag, 31 augustus 2015 02:00

Ik en de wereld om mij heen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Jongeren in hun vrije tijd laten ervaren dat iedereen gelijkwaardig en verschillend kan en mag zijn.

Beschrijving van de activiteit

Welkom bij Ik & De Wereld!

(Jezelf voorstellen). We gaan jullie straks onderverdelen over vier doe-opdrachten, die elk hun eigen nummer hebben. Elke 18 minuten gaan er wekkertjes af, en ga je naar de volgende opdracht. Dit is altijd één nummer hoger dan waar je begonnen bent. Heb je alles gehad, dan kom je terug naar deze zaal voor de laatste doe-opdracht. Het doel is jullie te laten ervaren dat iedereen gelijkwaardig is en toch heel verschillend kan en mag zijn.

Graag wil ik enkele dingen afspreken (PIKASOL)

Zijn er mensen die al ervaring hebben met filmen? (Indien geen reactie; zijn er mensen die thuis een camera liggen hebben, graag camerman wilden zijn..) die krijgt van ons een videocamera mee. Ben je beu om te filmen? laat de camera dan achter bij een van de workshops, iemand anders mag dan verder filmen. (zijn er meerdere mensen die willen filmen, geef dan een beurtrol en wissel op)

A. Film over racisme

Scène 8 van Kassablanka op “herhaal hoofdstuk” zetten. (7 minuten)
Doel:
Omgang tussen mensen uit een extreem milieu
Omgaan met verschillende culturen
Identiteit en affiniteit van symbolentaal, normen en waarden

Het fragment gaat over de omgang met vreemde culturen. De problemen centraliseren zich vooral rond:

  • Onbegrip: het extremisme aan beide kanten laat geen plaats meer voor de wil tot het begrijpen van elke cultuur.
  • Onwetendheid: een cultuur is herkenbaar aan bepaalde tekens en symbolen. Dit fragment laat zien dat vaak onbegrip kan ontstaan doordat men de symbolen niet begrijpt.
    • Wout draagt heel wat tekens op zijn vest die een bepaalde origine hebben. Hij is soms juist in de oorsprong ervan (Germaanse tekens), maar plaats ze in een verkeerde context (het extreem rechtse). hij maakt dus de link niet, en dat leidt tot onbegrip en uitdaging (het eerste fragment met de Marokkaan die zegt dat Wout niet met 'zijn meisjes' mag babbelen)
    • Omgekeerd is dat ook het geval: Wout vraagt waarom Leilah een hoofddoek draagt. Hij is onwetend. dat tot extreem rechts is hij niet vol onbegrip. Maar uit haar antwoord blijkt dat onbegrip weeral ontstaat doordat men niet weet waarop Moslims soms een hoofddoek dragen (dwz niet iedereen die een hoofddoek draagt is een extremist, itt tot Leilah's familie die dat wel is).
    • Door de het niet veroordelen van die symbolen en het zoeken naar de betekenis, is toenadering en samenleven dus wel mogelijk (symbolisch is dat de kus die ze mekaar geven)
    • Dat staat in tegenstelling tot de beide extremistische families ( en hun vertegenwoordigende gemeenschappen) die de reflex niet hebben en zo met mekaar in botsing komen.

Het fragment toont dus zowel de oorzaken van ongenoegen waarmee onze hedendaagse multiculturele maatschappij mee te maken heeft, maar toont evenzeer de hoop en de manier waarop het wel mogelijk is om samen te leven. Deze standpunten worden weergegeven in de positie van de liefdesrelatie tussen wout en leilah, en deze van hun respectievelijke achterban (wout's extreem rechtse vader en Leilah's fundamentalistische familie).
We zien ook dat Wout en Leilah gelijkenissen zoeken. Ze komen beiden uit een extreem milieu, maar proberen los te komen hiervan en begrip voor elkaar op te brengen.

B. Eetcultuur uit een vreemd land

Doel:

  • Confronteren met de kennis die we hebben over een vreemd land
  • Wat de boer niet kent, dat lust hij niet: leren proeven van dingen die je niet kent, ook al vind je ze misschien niet lekker
  • Open stellen voor mensen uit een ander land en respect opbrengen voor hun historisch, culturele of godsdienstige achtergrond.

Lien komt uit Vietnam, een land dat wij vooral kennen uit Amerikaanse oorlogsfilms.
(je kan ook iemand uitnodigen van een ander land + uitleg geven over die (eet)cultuur.

Achtergrondinformatie van Vietnam

Het eerste historisch erkende rijk was dat van Au Lac, dat al snel opgevolgd werd door het rijk Nam Viet, wat ‘Land in het zuiden’ betekent. De Chinese Han-dynastie veroverde Nam Viet voor eeuwen lang, en drukte een stempel op alles. In de 10e eeuw werd Vietnam voor het eerst een soevereine staat. De regerende Chinese Tang-dynastie stortte in elkaar en in 939 werd er een eigen keizer gekozen, die het land Dai Co Viet noemt, ‘Groot Viet’. Thang Long werd de eerste hoofdstad, later zou dit Hanoi worden. Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. In de komende eeuwen krijgt Vietnam aanvallen van Mongolen en Chinezen. De eerste Europeanen zijn de Portugezen, later wonnen de Fransen van de Engelsen handelsposten.In 1802 sluit troonopvolger Gia Long een overeenkomst met de Fransen. Zij kregen grondgebied en handelsconcessies in ruil voor militaire bescherming tegen de Chinezen. Vanaf dan spreken we over Vietnam met als hoofdstad het bekoorlijke Hué, centraal gelegen. Men hield zich niet aan de afspraken en de Fransen veroverden Saigon en de volledige Mekong-Delta. De Fransen stopten veel geld in hun kolonie, dat toegevoegd werd aan veroverde gebieden in Cambodja en Laos. In 1925 richt de Marxistisch-leninistische boerenzoon Ho Chi Minh de Revolutionaire Jeugdliga op, wat uitgroeit tot de Indo-Chinese Communistische Partij met als doel: onafhankelijkheid. De Vietnamese communisten worden vastgezet door de Fransen. Omdat het koloniale regime in Vietnam totaal van het moederland was afgesneden, collaboreerde de Franse Vichy-regering met de Japanners, en stond ze de Japanners toe Vietnam in 1941 te bezetten. Al snel bleek dat de Japanners qua uitbuiting en minachting voor Vietnam en de Vietnamezen, niet onderdeden voor de Fransen. In enkele jaren tijd werd Vietnam leeggeplunderd en alleen al in 1945 stierven ca. 2 miljoen Vietnamezen van de honger.

Ho Chi Minh keerde in 1941 vanuit China terug naar Vietnam. Hij vormde samen met hen de nationalistische Liga voor de Onafhankelijkheid, dat later bekend zou worden onder de naam Vietminh. Vietminh-strijders startten een guerrillaoorlog tegen de Japanners en kregen daarbij hulp van de Chinezen, maar ook van de geallieerden. Als laatste stuiptrekking riepen de Japanners in maart 1945 een onafhankelijke staat uit, met Bao Dai, de laatste Nguyen-keizer, als marionet. Het hele Franse leger werd zelfs nog gevangen genomen, maar na de atoombom op het Japanse Nagasaki was de rol van de Japanners in Vietnam uitgespeeld. Een paar weken later had de Vietminh het grootste deel van het land in haar macht en Bao Dai gaf de troon over aan Ho Chi Minh, die op 2 september 1945 in Hanoi de Democratische Republiek Vietnam uitriep. De Fransen palmen opnieuw Saigon in, maar Ho Chi Minh kreeg direct militaire steun van zowel China als de Sovjet-Unie, en dat was het teken voor de Amerikanen om zich ermee te gaan bemoeien en de Fransen te steunen. De Vietminh kreeg echter de overhand en viel in 1951 zelfs Hanoi aan. De Amerikanen dreigden wederom met atoomwapens, maar Frankrijk moest zich uiteindelijk overgeven aan de Vietminh. Volgens president Eisenhower zouden vrije verkiezingen zeker leiden tot een grote overwinning voor de communist Ho Chi Minh, en dat was in de tijd van de Koude Oorlog ondenkbaar. Nog tijdens de conferentie installeerden de Amerikanen in Saigon het regime van de katholieke anticommunist Ngo Dinh Diem.

Er kwam nu een volksverhuizing op gang: meer dan een miljoen vluchtelingen trok van het noorden naar het zuiden en ca. 100.000 anti-Franse guerrilla’s trokken naar het noorden, ca. 10.000 Vietminh
strijders achterlatend in het zuiden. Vanaf 1960 werden er vanuit het noorden veel manschappen en materiaal naar het zuiden gedirigeerd en daar werd ook het Nationale Bevrijdingsfront, men noemt de strijders de VietCong (Vietnamese Communisten). Door het oprukken van de Vietcong waren de Amerikanen bang dat het laatste bastion van de vrije wereld in handen zou vallen van de communisten.

De Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord en opgevolgd door vice-president Lyndon B. Johnson. Johnson zag zich met tegenzin genoodzaakt om de steun aan Zuid-Vietnam op te voeren. Na een nepincident met een Amerikaans oorlogsschip in de Golf van Tonkin besloot Johnson om Amerikaanse troepen in Vietnam te stationeren, waarna het conflict in alle hevigheid losbrak. De Vietcong werden echter overal teruggeslagen en toen was er in feite al geen gestructureerd leger meer over. Toch dachten de Amerikanen in de straat dat deze oorlog nooit gewonnen zou kunnen worden en ook Johnson en zijn regering raakten daarvan overtuigd. Hij weigerde dan ook om nóg meer troepen naar Vietnam te sturen, ondanks het aandringen van de militaire leiding in Vietnam. Op 31 maart 1968 kondigde hij aan de bombardementen te stoppen. In 1978 krijgt de Mekong-delta aanvallen van de Cambodjanen. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig verkeerde Vietnam in een diepe economische crisis en veel Vietnamezen ontvluchtten het land, onder andere naar de Verenigde Staten en Nederland.

Pas na de dood van de aartsconservatieve Le Duan in 1986 ging het beter met de economie. In 2000 sloot president Clinton een economisch akkoord met Hanoi en in datzelfde jaar bracht hij als eerste Amerikaanse president sinds 1975 een officieel bezoek aan Vietnam. Sindsdien is er een heropleving van de economie en voor het eerst ook het toerisme. Restanten van de oorlogstragedie is in het huidige Vietnam vrijwel niet te zien, de mensen zijn er ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

  • waar ligt Vietnam? (wereldkaart)
  • welk geloof is er in Vietnam? Lien draagt een traditioneel gewaad
  • wat groeit er in een tropisch klimaat van planten? (uitleg van fruit, planten, rijst aan de hand van foto's en echt tonen van het materiaal)
  • wat zijn we aan het klaar maken?

C. Fotospel over geaardheid

Doel:

  • Aantonen dat je niet homo, lesbies of bi kunt worden
  • Heteronormaliteit als probleemstelling bij de maatschappelijke acceptatie
  • Homoseksualiteit aanvaard binnen Griekse, Indiase en Indiaanse culturen (ea)
  • Liefde tussen hetzelfde geslacht verschilt in geen enkel opzicht
  • Als het opvalt dat iemand rainbowscout is, dan is dit een minderheid. Iemand zijn of haar geaardheid is onzichtbaar, zolang ze er niet voor uitkomen

Een homoseksuele ervaring betekent niet dat je direct homo bent

Is er hier al iemand eens verliefd geweest? Hoe voelt dat? Kan je kiezen op wie je verliefd wilt worden, of doe je dat met je gevoel? Waarop let je dan, als je iemand graag ziet of mooi vind?
Als een jongen verliefd is, dan gaan we er van uit dat hij verliefd is op een zij. En als een meisje verliefd is dan is het op een zij. Toch zeggen dan dat ze ‘anders’ zijn. Anders zijn is eigenlijk algemeen aanvaard. Het Griekse woord voor 'anders' is 'hetero' (Grieks heteros, het andere).

En als je niet anders bent, dan zeggen we dat je 'hetzelfde' bent of 'homo' (Grieks homos, dezelfde). Een jongen en een meisje die van elkaar houden willen bij elkaar zijn. Ze willen alles vertellen aan elkaar, en alles over elkaar weten, helpen bij moeilijke dingen en samen leuke dingen doen. Ze willen handje in handje lopen, knuffelen en vrijen.

Maar als je niet van het andere geslacht houd, dan hou je van hetzelfde geslacht. Jongens zijn dan homo en meisje zijn lesbo. Lesbos is een Grieks eiland waar Godin Sappho gedichten schreef over de liefde tussen vrouwen. Volgens de Grieken was de hoogste vorm van liefde tussen mannen, en lesbisch zijn is in India heel gewoon. Of je nu anders of hetzelfde bent, als je van elkaar houd dan wil je graag dingen met elkaar doen. Ook als ze gaan vrijen zijn veel dingen bij homo, lesbiennes en bi's (als je verliefd bent op zowel mannen als vrouwen) en hetero's die gelijk zijn. Elkaars hand vasthouden, strelen, kussen, aaien is hetzelfde. De geslachtsgemeenschap is dan weer anders, maar het gevoel daarbij niet. Sommige mensen vinden het raar, ze zeggen dat je homo kan worden.

Maar als je niet kan kiezen op wie je verliefd of aantrekkelijk vind, dan betekent het dat je helemaal niet kunt kiezen of je nu op het andere of hetzelfde geslacht valt. Veel heterojongens hebben al eens met een andere jongen 'iets' gedaan in de jeugd, daarom zijn ze geen homo. Veel mensen denken dat je aan iemand kunt zien of ze homoseksueel zijn. Of ze denken dat homoseksuele koppels hetero's willen nadoen doordat de ene mannetje en het andere vrouwtje gaat spelen. Het is allemaal onzin. Eén op tien mensen is homo of lesbisch, maar bij velen is het onopvallend. Enkel aan extravagante personen kan je merken dat ze homo of lesbisch zijn, maar je kan het pas zeker weten als ze het zelf zeggen. Dan komen ze uit de kast voor hun geaardheid. Hetero’s hebben hen in de kast geduwd, omdat iedereen het vanzelfsprekend vind dat je van het andere geslacht houd kruipen mensen met gevoelens voor hetzelfde geslacht in hun schelp omdat het niet algemeen aanvaard (werd) is.
We hebben twee dobbelstenen die je mag werpen en probeer jij maar eens de geaardheid te ontdekken aan de hand van deze foto's!

D. Theaterdialogen over jezelf

Doel:

  • Confrontatie met alledaagse herkenbare situaties
  • Instaptheater: zelf participeren van de deelnemer (over nemen van de dialoog, hoe zou jij reageren als kind, vader, moeder…)
  • Jezelf plaatsen in een situatie die je misschien kent of totaal vreemd is. Je reactie daarop (=jezelf zijn )

Inleiding over steaming

Steaming is een nieuwe term voor een oud crimineel verschijnsel, namelijk afpersen met geweld.
Het is een vorm van geweld die een groep personen over een individueel persoon uitoefent. Het is een vorm van afpersen: een individu afdreigen, vernederen, of intimideren totdat hij geld of een goed afgeeft.

  • Situaties
  • Gesprek & vragen (naar gelang de situaties verlopen)

Situatie 1
Situatieschets: Thuissituatie, gesprek tussen vader & kind (gesteamde)

  • Kind komt thuis, zwiert zak op de grond, agressieve houding, zet zich in de zeten
  • K: Stomme rotschool, nu is het gedaan, Pa ik wil naar een andere school en liefst morgen nog !
  • P: Maar jongen toch, het is al april. Je kan nu niet meer veranderen. En trouwens die school waar jij zit dat is toch een hele goeie school. Blijf daar maar, wat zou je anders doen!?
  • K: Maar pa, je begrijpt me niet…
  • P: Stop met je flauwe prullen, ik zie niet in waarom je zou veranderen van school, je vrienden zitten daar toch?
  • K: Tjah vrienden…wat je vrienden kan noemen…
  • P: Zo erg zal het wel niet zijn hé
  • K: Hoe kan jij dat nu weten. Jij gaat toch niet iedere dag naar school, tis hier iedere dag hetzelfde, moest jij eerst eens luisteren naar me zou je weten wat er aan de hand is.
  • P: Zeg luister eens jongen, ik ben vandaag de ganse dag gaan werken, 's avonds wil ik rustig naar mijn tv kijken, als jij problemen hebt op school kan ik daar niets aan doen, ga je problemen maar vertellen aan je moeder mij moet je daar niet mee lastigvallen.
  • K: Ik zeg het al zo lang dat er dingen gebeuren op school die niet juist zijn, daar trek je je niets van aan. Het enigste wat je kan is zagen over mijn punten en over mijn diploma.
  • Maar dat ze je kind afpersen op school dat kan je blijkbaar niet veel schelen!
  • Gaat kwaad weg

Situatie 2

  • H = hoofd van de steamingbende
  • L = lid van de bende met gewetensproblemen
  • H: Wel, ik heb je vandaag niet gezien? We hebben vanmiddag Tom nog maar eens Vastgehad. (Kinderachtig en alsof hij Tom is:) Ik heb niets vandaag, en laat me gerust. (Weer als zichzelf, zonder medelijden:) Trek ik me daar wat van aan dat hij niets bijheeft, we hadden het hem toch vriendelijk gevraagd. (Lachend).
  • L: (niet erg geïnteresseerd) hm
  • H: Amaai, jij bent ook niet in form zeg!
  • L: (twijfelend) En wat heb je dan met Tom gedaan?
  • H: Een goeie stamp in zijn maag. Morgen heeft ie zeker wat bij.
  • L: zeg we hebben het nu toch al lang genoeg op die Tom z'n dak gezeten? Straks krijgen we problemen met de school.
  • H: ola, meneer heeft het licht gezien zeker. Wat scheelt er jong?
  • L: Wat er scheelt? Ik heb hier geen zin meer in, dat scheelt er.
  • H: Geen zin meer in (onnozel en uitlachend: ) ik heb er geen zin meer in. Zal ik je eens wat zeggen: zolang ik er zin in heb doe jij mee!
  • L: Tom zag er niet goed uit deze middag. Hij liep de school uit richting thuis. Ik dacht efkes dat hij iets stoms zou doen.
  • H: Hoezo iets stoms? Ik heb hem nog geen andere dingen weten doen. Trek je daar maar niet van aan. Tom is een nietsnut, heeft geen vrienden, zit altijd vooraan in de klas en krijgt van z'n ouders alles wat hij maar wil. (teken doen van geld: duim en wijsvinger) Als je begrijpt wat ik bedoel?
  • L: Was Chris er deze middag ook bij?
  • H: Ja, zoals altijd samen met bert en karel. Ja, jij was er niet bij want meneer weet het zo niet meer.
  • L: Ik dacht alleen maar dat Tom misschien ook wel eens nen toffen pé zou kunnen zijn. Ik ken hem eigenlijk niet.
  • H: Wel, zoveel beter! Morgen pakken we hem weer aan. Hij kan maar zorgen dat hij z'n geld bij zich heeft of 't zal er stuiven. (doet luchtgevecht).We houden hem tegen aan de fietsenstallingen. Ik wacht daar op jou. Allé tot mogen dan maar?
  • L: even ongeïnteresseerd als de eerste keer) hmhm

E. Genderspel

Doel:

  • Mannen en vrouwen verschillen minder van elkaar dan ze wel denken.
  • Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.
  • Loskoppelen van gender en geaardheid.
  • Bewust maken van de aanwezige stereotypen rond mannen en vrouwen.


Blok 1

Inleiding:

Een vader en een zoon zitten in de auto. Plots krijgen ze een verkeersaccident! De vader is op slag dood! De zoon wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht…

In het ziekenhuis aangekomen brengen ze de zoon direct naar de operatiekamer. Als de chirurg binnenkomt zegt deze:” Ik opereer niet want dit is mijn zoon.”

Hier is de bedoeling om al wat een sfeer te krijgen. Ze een proevertje geven van wat nog moet komen.

Jezelf voorstellen: Ik ben Lynn en zou graag je pietje eens zien. Ik ben Annelies en het prikt een beetje als ik pies.

  • Werkwijze bij de seksquiz; de begeleider leest de vragen en houdt de tutte (bel) in de hand, of legt deze voor zich of zo. Diegene die het antwoord weet, moet lopen, en de persoon die als eerste kan slaan op de tutte mag het antwoord geven. Heeft hij/zij het juiste antwoord krijgt hij een condoom als punt. Bij fout antwoord gaat de condoom naar de andere groep.

Blok 2: SEKSQUIZ (5 vragen + 2 Reserve)

  • Meisjes hebben altijd minder zin in seks dan jongens? (niet waar)
  • Mannelijke en vrouwelijke seksualiteit is verschillend, de beleving is verschillend.(waar)
  • De jongen is NIET alleen verantwoordelijk voor het orgasme van het meisje? (waar)
  • Vrouwen sporten beter na een orgasme (waar)
  • Je wordt als vrouw geboren maar je vrouwelijkheid ontwikkel je later. (waar)

Reserve (leeftijd hoger)

  • Voor vrouwen moet seks altijd romantisch zijn? (niet waar)
  • Mannen zijn eerder visueler, vrouwen eerder gevoelsmatig qua seksuele beleving (waar)
  • Voor vrouwen moet seks altijd lang duren, (niet waar)
  • Jonge mannen zouden er soms iets kunnen aan hebben om in de leer te gaan bij lesbische vrouwen om te weten hoe ze een meisje moeten versieren. (waar)
  • Per punt krijg je een condoom, de winnaar krijgt zijn gewonnen condooms mee.
  • Max. 5 condooms te winnen

Blok 3: GENDER_STEREOTYPE LABELS:
Om hen duidelijk te maken dat er verschillende soorten mannen en vrouwen zijn, dat DE man of DE vrouw dus in feite niet bestaat.
Vragen hen of ze weten wat volgende types inhouden.
Luisteren of ze het goed of niet goed vinden dat er een opdeling bestaat van types.
Eventueel met de Spanjaarden het cultuurverschil nagaat…
Bedoeling van een as man/vrouw. Deze tekenen en laten zien dat niemand 100% man of 100% vrouw is,er bestaan veel tussensoorten,kennen jullie er ?
Als niet veel reactie komt zelf aantal types geven en vragen of ze deze kennen.
TYPES MAN:

  • De macho
  • De vrouwelijke man
  • Drag Queen
  • Metroseksueel
  • Strays (= een heteroman,die zich uitgeeft voor homo om toch met vrouwen in bed te eindigen,deze vrouwen, denken dan dat ze een overwinning behaalt hebben)

TYPES VROUW:

  • Macha
  • Drag king
  • Vrouwelijke vrouw

Bedoeling hierbij verduidelijken, namelijk dat we hen erop willen wijzen dat ze zich moeten bewust zijn van de normen dat de maatschappij oplegt betreffende de vrouw of man zijn. Dat wij van mening zijn dat iedereen vrij, en zonder geconfronteerd te worden met vooroordelen, zou moeten kunnen de persoon zijn waar hij/zij zich goed bij voelt en niet hoeft in te zitten met wat ‘de anderen’ wel zouden denken.

Blok 4: STELLINGENSPEL
Hier geven we aantal stellingen,de bedoeling is dat er een kant gekozen wordt in de zaal

  • Kant1: eens
  • Kant2: oneens
  • Kant3: geen mening

Stellingen:

  1. Het is normaal dat de man gemiddeld meer verdient
  2. De verdeling van mannen en vrouwen in de politiek is evenredig
  3. Er bestaan jobs die enkel door mannen of enkel door vrouwen kunnen uitgeoefend worden.
  4. De ‘nieuwe man’ is een illusie
  5. Mannen zijn hondenmensen & vrouwen kattenmensen
  6. Vrouwen kunnen beter dingen tegelijkertijd doen dan mannen.
  7. Een man kan moeilijker zijn gevoelens uiten.
  8. Vrouwen zijn thuis baas en geven de mannen de illusie dat ze buitenshuis de baas zijn.
  9. Alle jongens geven hun pietje een naam
  10. Alle jongen zijn mama’s kindjes
  11. Meisjes kunnen beter koken dan mannen
  12. Jongens moeten zich per se een houding geven als ze op de bus wachten
  13. Meisjes zijn beter in taalvakken
  14. Meisjes doen niets liever dan roddelen
  15. Jongens blijven kleine kinderen!

Bedoeling is de bewustmaking van de categorieën die opgelegd worden aan mannen en aan vrouwen.
Dé man of dé vrouw bestaat niet. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn, zeker voor jonge mensen, zodat je deze kan doorprikken. Het is niet noodzakelijk om daarmee in de pas te lopen.
Inzien dat als je je niet volledig kan vinden in deze typische categorieën, dit helemaal niet abnormaal is. Misschien is het goed om later nog eens terug te denken aan deze stellingen, zodat je misschien kan inzien dat jullie antwoord hierop redelijk relatief is.
Diegene met de meeste punten (= condooms) heeft gewonnen. Doch mag ook de verliezer zijn condooms houden.

Tips algemeen

  • Leiding denk er om: wekker zetten op 18 minuten aan het begin van je opdracht & je groep doorverwijzen naar het volgend nummer.
  • Als je vier keer jouw opdracht begeleid je hen naar de laatste opdracht.
  • Nummer elke opdracht duidelijk.
  • Voor meer infomatie over de scouting in de oorlog en het helpen bij de herdenking: Kijk op: scouting en herdenken.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Veiligheid

  • Deelnemers moeten de tijd hebben van de ene plek naar de andere te geraken, voorzie hiervoor twee minuten af van de totale workshop tijd (20 minuten). Om op die wijze rennen te voorkomen.
  • Zorg dat wat je maakt uit brandvertragende materiaal bestaan of brandvrij (zoals wol), vooral oplettendheid is geboden bij het gasfornuis of elektrische kookplaats. Niet onbemand achterlaten, messen of andere breekbare voorwerpen van audiovisueel materiaal moeten goed opgeborgen worden voor en na het gebruik.
  • Mensen die EHBO hebben gevolgd dienen zich kenbaar te maken, en men moet weten waar de verbandtrommel zich bevindt.
Lees 2560 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 15:07
Log in om reacties te plaatsen