maandag, 31 augustus 2015 02:00

Levend stratego

Beoordeel dit item
(24 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De vlag van de tegenpartij vinden.

Beschrijving van de activiteit

De groep wordt opgedeeld in twee even grote partijen die tegen elkaar strijden. Deelnemers voeren een teken om aan te geven bij welke partij zij horen, bijvoorbeeld een kleur of draagwijze das of 's avonds een kleur lichtgevende arm- of halsband. Er is een speelveld, aangegeven door de spelleiding. Deelnemers mogen niet buiten het speelveld komen. Binnen het speelveld hebben beide partijen hun eigen helft. De vlag dient voorafgaand aan het spel altijd op de eigen helft verstopt te worden. Het team mag dit zelf doen.

Er zijn twee gelijke sets speelkaarten, ieder in een eigen kleur. Het spel wordt begeleid door minimaal drie spelleiders, voor beide partijen een spelleider die toezicht houdt op de kaartuitgifte en de overigen die over beide terreinen rond lopen of op een punt in het midden toezicht houden op het spelgedrag van de deelnemers.

Er is een maximum aantal kaartjes. Elke kaart wordt maar 1 keer uitgegeven en niet opnieuw in omloop gebracht. Het aantal kaarten kan wel hoger zijn dan het aantal deelnemers en zal dit meestal zijn. Elke partij mag zelf een strategie uitkiezen voor de volgorde waarin de kaarten worden uitgegeven. De desbetreffende spelleider voert dat uit. Een deelnemer mag nooit in het bezit zijn van meer dan 1 kaart van zijn kleur. Ook mag hij/zij niet deelnemen aan het spel zonder kaart. Kaarten mogen niet tijdens het spel worden geruild met een teamgenoot. De spelleiders zien hier op toe.

Nadat beide partijen de kaarten hebben uitgedeeld aan de deelnemers wordt een beginsignaal gegeven. Het spel eindigt en wordt gewonnen indien de vlag van tegenpartij wordt gevonden en wordt ingeleverd bij de spelleiding. Het spel kan ook eindigen na een afgesproken maximumduur. De strijd is dan onbeslist. Het einde van het spel wordt ook met een signaal aangegeven.

Je kaartje bepaalt je rol in het spel. De meeste kaartjes geven een rang weer. Wanneer een speler van een partij een speler van een andere partij aantikt moeten beide hun kaart aan elkaar laten zien. De speler met de hoogste rang neemt de kaart in van de speler met de laagste rang. Wanneer zij een gelijke rang hebben nemen zij elkaars kaarten in. Ingenomen kaarten worden zo spoedig als speltechnisch mogelijk ingeleverd bij de spelleider die ook de eigen kaarten uitgeeft.

Voor het kaartje 'de bom' geldt dat zij anderen niet mogen tikken, ze mogen zelf wel worden getikt. Wanneer een bom wordt getikt zegt hij 'boem!" en wint de bom altijd tenzij de andere de rang van mineur heeft. De hoogste rang is die van maarschalk, hij kan alleen worden uitgeschakeld door de speler met de kaart van de spion. De spion kan wel door alle andere rangen worden uitgeschakeld.

Wanneer een speler zijn kaart heeft moeten inleveren bij een tegenspeler kan hij/zij een nieuwe kaart krijgen bij het eigen uitgiftepunt indien de kaarten nog niet op zijn. De speler moet wel een periode wachten, bijvoorbeeld 5 of 10 minuten bij de spelleider (optioneel). Zijn de kaartjes op, dan moet de speler bij de spelleider wachten tot het einde van het spel.

Spelers mogen teamleden op de hoogte stellen van spelers van de tegenpartij waarvan zij de rang te weten zijn gekomen.

Een variatie van het spel kan zijn is dat je geen vlag hoeft te verstoppen maar dat één van de kaartjes een vlag is. De vlag wordt dan in de loop van het spel in omloop gebracht. De vlag kan door iedereen af worden getikt behalve de bom en de vlag kan ook zelf niet tikken.

Voorbereiding

  • Kaartjes printen.
  • Vlaggen klaarleggen.
  • Spelbos afbakenen.
  • EHBO setje klaarleggen.

Benodigd materiaal

Tips

  • Zorg dat het spelbos groot genoeg is om lekker te kunnen sluipen!

Veiligheid

  • Zorg dat de lopende spelleiders allen een deel van het spelbos 'beheren'. Zo kan bij ongelukjes snel worden ingegrepen.
Lees 77026 keer Laatst aangepast op maandag, 07 september 2020 19:34
Meer in deze categorie: « Wedden dat Uitvindingenrace »

1 Reactie

Log in om reacties te plaatsen