maandag, 31 augustus 2015 02:00

Empire Stratego

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Naam activiteit

Empire Stratego

Waarom / doel van de activiteit

Ieder groepje sticht een eigen koninkrijk, en moet grondstoffen verzamelen om een leger uit te rusten, om oorlog te voeren tegen de andere rijken.

Beschrijving van de activiteit

Dit is een levend stratego met een hoop speciale rangen. Het doel is nl niet om een vlag te veroveren, maar om het toebrengen van “schade” aan het kasteel van de tegenstander. Elke groep heeft een kasteel, en de andere partij probeert daar zo veel mogelijk schade aan toe te brengen.

Het kasteel is een vaste plek in het bos, waar iemand van de leiding aanwezig is. Deze leider deelt rangkaartjes uit aan de leden van zijn ploeg, en, als een tegenstander het kasteel bereikt, noteert de leider de toegebrachte schade.

Als basis is iedere deelnemer een lichtbewapende boer. Daar is verder niets voor nodig. Maar, door grondstoffen te gebruiken, kan je een soldaat opwaarderen tot een sterkere strijder. In de lijst hieronder zie je wat er nodig is om een bepaald soort strijder te worden. Dit kan overigens in stappen: omdat een voetsoldaat al wapens en gedeeltelijke wapenrusting heeft, kan je hem met een paard en nog wat metaal opwaarderen tot ridder. En de koning is een ridder met toevoeging van een hoop geld. Maar: er kan altijd maar 1 koning tegelijk zijn in je leger!

Grondstoffen zijn er in 4 soorten: metaal, hout, paarden en geld. Deze kan je vinden, verspreid in het bos. Ook zijn de buitgemaakte uitrustingen van verslagen tegenstanders (gedeeltelijk) te recyclen, je kan dus veroverde kaartjes inleveren om je eigen kaartje of van een teamgenoot op te waarderen. Wisselgeld wordt niet verstrekt; als je met inwisselen iets over houdt, dan is dat jammer (bv: lever 2 ridders in om genoeg metaal te hebben om jezelf tot ridder te maken. Maar het overgebleven paard komt te vervallen).

Als iemand van de tegenpartij het kasteel bereikt, kan die dobbelen voor het toebrengen van schade. De scores daarbij zijn heel anders dan de waarde van de rangen op het slagveld, immers, een ridder is machtig op het slagveld, maar doet niet veel tegen een kasteel, en een stormram doet precies het omgekeerde, is tamelijk hulpeloos en kwetsbaar op het slagveld, maar juist heel handig om een kasteel te slopen. Zie tabel. Na het toebrengen van de schade, moet de aanvaller weg, uit het zicht van de leider bij het kasteel. Daarna kan natuurlijk geprobeerd worden het kasteel opnieuw te bereiken.

De koning is een speciaal geval: geen sterke vechter, maar hij kan de dobbelsteenworp van een teamgenoot verdubbelen als hij achter die ander staat. Een koning kan dus het best bij een ridder in de buurt blijven op het slagveld, en een kasteel aanvallen samen met een belegeringswerktuig. NB: alleen de dobbelsteenworp(en) word(en) verdubbeld, niet de vaste basispunten, zoals de 10 punten van blijde of stormram.

 1. In gevecht
 2. Tegen kasteel
 3. Aankoop
 4. Recycling

Boer

 1. dobbelsteen
 2. dobbelsteen
 3. niets
 4. niets

Voetsoldaat

 1. 4 + dobbelsteen
 2. 3 + dobbelsteen
 3. 4 metaal
 4. 2 metaal

Boogschutter

 1. 3 + dobbelsteen
 2. 6 + dobbelsteen
 3. 2 metaal, 1 hout
 4. 1 metaal

Ridder

 1. 6 + dobbelsteen
 2. 3 + dobbelsteen
 3. 1 paard, 6 metaal
 4. 1 paard, 3 metaal

Blijde

 1. 2 + dobbelsteen
 2. 10 + 2xdobbelsteen
 3. 8 hout
 4. 3 hout

Stormram

 1. 3 + dobbelsteen
 2. 10 + 2xdobbelsteen
 3. 6 hout
 4. 2 hout

Koning

 1. dobbelsteen of verdubbelen
 2. dobbelsteen of verdubbelen
 3. 1 paard, 6 metaal, 10 goud
 4. 1 paard, 3 metaal, 5 goud

Samengevat: paarden zijn volledig te recyclen, metaal en goud voor de helft, hout voor 1/3. Natuurlijk moet er voor gezorgd worden, dat goud en paarden relatief schaars zijn.

Voorbereidingstijd

 • Van te voren: kaartjes maken, uitprinten, knippen.
 • Direct voor aanvang: grondstofkaartjes verstoppen in speelterrein, ca. 15 minuten.

Benodigd materiaal

 • Kaartjes voor de rangen, in verschillende kleuren per groepje
 • Grondstof kaartjes
 • Dobbelstenen
 • Pen en papier voor de leiding

Tips algemeen

Kies een terrein met goede plekken voor de kastelen. Of: laat groepjes binnen een van te voren aangegeven terrein zelf een plek kiezen, zodat strategische keuzes mogelijk zijn (goed verdedigbaar, goed verscholen, of juist heel centraal om overal snel bij te kunnen zijn)

Lees 4057 keer Laatst aangepast op maandag, 12 december 2016 18:10
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Sport & Spel

Duur

2 - 3 uur

Groepsgrootte

15 of meer

Leeftijdsgroep

11-15 scouts15-18 explorers

Locatie

BosBuiten