vrijdag, 16 oktober 2020 11:04

Hangi, Maori kuilvuur koken

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Zoals de hangi: een traditionele Maori methode om eten te bereiden in een kuil in de grond die wordt opgewarmd met hete stenen en tijdens het kookproces helemaal met aarde wordt afgedekt. Zo een ritueel vraagt veel tijd. Hangi's worden daardoor tegenwoordig alleen bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften, kerstmis en begrafenissen gehouden.

Beschrijving van de activiteit

Het goed (voor)bereiden van de hangi kost veel tijd: een hangi is dan ook een dagtaak. Één groep (traditioneel gezien de mannen) beginnen met het stoken van een soort kampvuur. Het doel van dit vuur is de vulkaanstenen te verhitten, waarmee later het eten in de grond zal worden bereid. Een soort van ondergrondse vuuroven dus.

Vulkaanstenen zijn hier goed geschikt voor omdat ze de warmte lange tijd vasthouden. De vulkaanstenen worden op het brandende hout gelegd en na ongeveer twee a drie uur in het hete vuur, zijn ze voldoende doorgehit om het eten te bereiden.

Als het vuur brandt, wordt er een kuil gegraven, deze moet vrij diep zijn. Diep genoeg om de grote, stalen mand met voedsel in te kunnen plaatsen. De verzorging van het vuur is, traditioneel gezien, een mannen aangelegenheid. De vrouwen zorgen voor het voorbereiden en vullen van de mand. Je kan van alles gebruiken in een hangi, zoals: kip, lam- en varkensvlees, aardappel, stukken pompoen, kumura (zoete aardappel) en stuffing (stuffing is een mix van witte broodkruimels, gemengd met boter en kruiden, zoals italiaanse kruiden, bijvoorbeeld tijm/marjolein/basilicum). De pompoen, aardappel en kumura moet worden geschild en in stukken worden gesneden.

Alle ingrediënten worden apart in zakken gedaan die hitte bestendig zijn. Elke zak wordt met zwart touw dichtgemaakt. Andere families die hun eten in dezelfde mand wilden bereiden, gebruiken weer andere kleuren touw, zodat iedere familie zijn eigen voedsel kan onderscheiden. De mand is geweldig groot: met een doorsnede van meer dan een meter. Daar gaat dus heel veel eten in.

De bodem van de mand wordt eerst bedekt met natte waterkers. Door de natte waterkers op de hete stenen, ontstaat er stoom waardoor het eten een bijzondere smaak krijgt. De zakken gaan boven op de waterkers in de mand, samen met rauwe kippen, stukken lam en stukken varkensvlees eromheen.

Terug naar het werk van de mannen die een paar uur moeten wachten totdat de stenen heet genoeg zijn. Als de stenen heet genoeg zijn moeten ze in de kuil worden geschept. Dit is een lastige klus, want de stenen zijn erg heet. Vervolgens halen de mannen de mand op en zetten de mand in de kuil, op de hete stenen.

De mand wordt bedekt met een soort natte juten zakken, wat nog meer stoom creëert. Vervolgens wordt de kuil bedekt en dicht geschept met zand en is het wachten totdat het eten klaar is. Dit duurt gemiddeld drie a vier uur maar is afhankelijk van wat er in de mand zit en hoeveel er in zit.

Als het tijd is wordt de kuil open gemaakt, worden de juten zakken er voorzichtig afgehaald en wordt de mand uit de kuil gehaald. Het eten is klaar!

Het resultaat

Een bijzonder feestmaal waar de hele familie aan mee heeft gewerkt.

De smaken: Een smaakvernieuwing.  Alles krijgt een intens gerookte smaak. De stuffing ziet eruit als een brood, heerlijk met de gerookte smaak en de kruiden. Het is zeker de moeite waard, veel meer dan een barbecue ervaring, omdat het bijzonder is om mee te maken en omdat de smaken nieuw zijn en het idee dat je je eten klaar maakt zonder het gebruik van een oven, pan of enige andere moderne kooktechnieken die er zijn, is heel bijzonder!

Benodigd materiaal

  • Stenen, liefst lava stenen
  • Waterkrest
  • Natte jute zakken
  • Grote metalen mand
  • Schep
  • Hout
  • Maaltijd die je wil bereiden

Veiligheid

  • Hou er rekening mee dat sommige stenen uit elkaar kunnen spatten als ze verhit worden, warm ze dus ook rustig aan op.
  • Zorg voor blus materialen bij het vuur.

Tips

Organiseer tijdens het wachten een activiteit in thema. Bijvoorbeeld het aanleren van de Hakha de traditionele Maori Haka dans.

Lees 1653 keer Laatst aangepast op vrijdag, 18 juni 2021 21:36
Log in om reacties te plaatsen