maandag, 31 augustus 2015 02:00

Piratenkoning

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Grote, gezamenlijke activiteit. Hieronder wordt een spel beschreven dat een middag- of avondspel kan zijn.

Beschrijving van de activiteit

Het vraagt wat voorbereiding, omdat er kaartjes gemaakt moeten worden. Daarnaast moet er een centrale post komen waarop het spel wordt uitgespeeld.

Het is de bedoeling dat je met je ploeg Piratenkoning wordt. Omdat de huidige koning van de acht oceanen op sterven ligt, wordt er naar een opvolger gezocht. Traditiegetrouw wordt de rijkste piraat koning. Nu is het onduidelijk welke piraat er op dit moment de rijkste is en daarom is er een wedstrijd. De piraten gaan op reis om zoveel mogelijk goud te verzamelen. De reis begint natuurlijk altijd in het rijk van de piraat zelf, maar voert hem daarna ook door buurlanden. De piraat/PL die aan het einde van het spel het meeste goud heeft, wordt koning. Het reizen door verschillende gebieden levert een verschillend aantal goudstukken op. Dit is zo, omdat het reizen door een gebied niet zomaar kan. Je hebt daar een vervoersmiddel voor nodig. Sommige gebieden zijn moeilijker te bereizen dan andere en wanneer je daar doorheen kunt reizen, verdien je dus meer dan wanneer je door een makkelijker te bereizen gebied reist.

Welke gebieden zijn er

  • Het laagland met rivieren (levert twee goudstukken op als je er doorheen reist).
  • De steppen en weilanden (levert drie goudstukken op als je er doorheen reist).
  • De bossen (levert vier goudstukken op als je er doorheen reist).
  • De bergen (levert vijf goudstukken op als e er doorheen reist).
  • De woestijn (levert zes goudstukken op als je er doorheen reist).
  • De zee (levert zeven goudstukken op als je er doorheen reist).

Met welke vervoersmiddelen kun je daar doorheen

  • Met een ezel kun je reizen door steppen/weilanden of door de bossen.
  • Met een geitenkar kun je reizen door steppen/weilanden en met twee karren ook door debergen.
  • Met een luchtballon heb je vervoer over de bergen. Twee ballonnen brengen je ook over desteppen/weiland of door de bossen.
  • Met een gids kun je door bossen of bergen. Heb je er twee, dan kun je ook reizen door dewoestijn.Een paard brengt je door de steppen. Heb je er twee, dan kun je ook door bossen, bergen of woestijn.
  • Een kameel brengt je over steppen, woestijn of bergen. Heb je twee kamelen, dan kun je daarmee ook door de bossen.
  • Een vlot brengt je door het laagland. Heb je twee vlotten, dan kun je ook reizen over zee.

Spelverloop

Het spel bestaat uit vijf rondes. Elke ronde heeft een vast aantal onderdelen (fases) dat moet plaatsvinden. Die staan hieronder beschreven. Verder start elke ploeg met een start kapitaal van vijf vervoersmiddelen en één kanskaart.

Fases

  1. Aan het begin van elke ronde krijgt elke ploeg drie gebiedskaarten. Er wordt een ploeg startspeler (elke ronden gaat dat met de klok mee dan naar de volgende ploeg tot ze alle vijf zijn geweest).
  2. Te beginnen bij de startspeler legt elke ploeg steeds één gebiedskaart neer. Het doel is dat elk piratenrijk aan het einde van deze fase bestaat uit twee gebieden. Een gebied neerleggen mag zowel in je eigen rijk als in het rijk van een ander. In je eigen rijk is handig als je vervoersmiddelen in je hand hebt die je door dat gebied vervoeren, in een ander z’n rijk is leuk wanneer je denkt dat iemand daar geen vervoer voor heeft.
  3. Wanneer de rijken liggen, kunnen er kanskaarten worden neergelegd op de gebieden (daarover later meer).
  4. Op posten worden spellen gespeeld waarbij er vervoerskaarten kunnen worden verdiend. Er spelen steeds twee ploegen tegen elkaar. De startspelers spelen de kanskaartenpost, en deze wordt alleen gespeeld. Wanneer je als ploeg een post wint, verdien je vijf vervoersmiddelen. Verlies je, verdien je er drie. Deze vervoersmiddelen worden ongezien en ad random uitgedeeld. Op de kanskaarten post verdien je twee kanskaarten en drie vervoersmiddelen. Elke post duurt maximaal tien minuten. De posten voor vervoerskaarten zijn vind je hieronder.
  5. Na fase 4 wordt er op de centrale post als eerste door de start speler gereisd en dan met de klok mee elke andere ploeg. Je start altijd in je eigen rijk bij het gebied dat links ligt van de twee. Je reist met de klok mee en door hoe meer gebieden je kunt reizen, hoe meer goud het je oplevert.
  6. Dit is de laatste fase. Gebruikte vervoers- en kanskaarten worden opgeruimd en goudstukken worden uitbetaald. De vervoers- en kanskaarten die een ploeg niet heeft (kunnen) gebruiken, houden ze op hun hand want die mogen ze in een volgende ronde wel weer gebruiken.

De posten kunnen zijn

  • Touwtrekken met een twist. Wanneer er op een fluitje wordt geblazen moeten beide ploegen van kant wisselen.
  • Eierrace met een lepel.
  • Woordenboekspel waarbij elke ploeg een woord krijgt en daar naast de echte betekenis ook een andere betekenis voor verzint, in de hoop dat de tegenspeler de foute betekenis als dejuiste ziet.
  • Vuur stoken.
  • Seinen.
  • Laten zien dat je verschillende knopen beheerst
  • Voelkim waarbij elke ploeg zo veel mogelijk voorwerpen die te bevoelen zijn maar niet te zien, probeert te raden.
  • De kanskaartenpost is een touwslinger waarbij je met je hele ploeg op een kist moet zien te landen.

Kanskaarten

Er is een aantal verschillende kanskaarten dat een piraat/ploeg een voordeel geven op een reis of een rivaliserende piraat in de weg zitten. Er zijn vier kanskaarten die in fase 3 worden gespeeld. Twee andere kaarten worden tijdens fase 5 gespeeld, wanneer ze het beste uitkomen.

De verschillende kaarten:

  1. Een goudkaart kun je aan een gebied leggen waar je van overtuigd bent dat je daar doorheen gaat reizen. Wanneer je hier in fase 5 dan ook daadwerkelijk doorheen reist, krijg je voor dit gebied dubbel zoveel geld.
  2. Een dief kun je aan een gebied leggen. Iedereen die dan door dat gebied reist, moet jou een goudstuk betalen.
  3. Een watermonster en een omgevallen boomstam kun je aan een gebied leggen, iedereen die daar doorheen wil reizen, moet de dubbele hoeveelheid vervoersmiddelen voor dat gebied kunnen betalen. Uiteraard geldt dat niet voor degene die de hindernis bouwt. Watermonsters kunnen alleen worden gelegd in zeeën en in laagland met rivieren. Boomstammen in de andere gebieden.
  4. Een lijfwacht kun je in fase 5 aan het begin van een rijk inzetten (dus voor twee gebieden) om je te beschermen tegen dieven en hindernissen.
  5. Een wissel stelt je in staat om tegen de klok in te reizen en mag op elk willekeurig punt in je reis worden ingezet.

Voorbereidingstijd

Diverse kaarten maken en materialen klaarzetten.

Benodigd materiaal

  • Verschillende kaartjes (zie beschrijving)
  • Verschillende materialen voor de spellen bij de posten (zie beschrijving)
Lees 2611 keer Laatst aangepast op woensdag, 27 februari 2019 15:10
Meer in deze categorie: « Piratenestafette Broeikasspel »
Log in om reacties te plaatsen