maandag, 31 augustus 2015 02:00

Beat the Bead Challenge

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Daag jezelf en anderen uit in een aantal passende challenges! Test je zelfkennis op gebied van je kwaliteiten en vaardigheden en ervaar in hoeverre je mede- explorers het met je eens zijn.

Beschrijving van de activiteit

Het begin

Er is een soort spoor uitgezet langs een aantal bakken met verschillende kleuren/vormen kralen (kan in een ruimte, of buiten). Bij iedere bak hangt/staat een briefje met daarop een kwaliteit/vaardigheid met een korte uitleg (zie lijst onder). Ook staat/hangt er bij iedere bak een ondoorzichtig bakje/zakje (liefst karton met een gleuf).

Iedere explorer loopt langs de bakken met kralen met drie (ijzer)draadjes: één met een briefje waarop staat “comfort”, één met “uitdaging” en één met “paniek/allergie”.

 1. Van iedere kwaliteit/vaardigheid besluit je of je deze bezit (comfort), of het nog een uitdaging voor je is, of dat het onmogelijk lijkt en je gaat zweten/misselijk wordt bij alleen al het idee dat je dat zou doen/zijn (paniek/allergie).
 2. Rijg de kraal aan het passende draadje.


Daarnaast heeft iedere explorer briefjes met daarop de namen van de explorers.

 1. Bij iedere eigenschap/kwaliteit kan je besluiten of je iemand op dit gebied een uitdaging aan wilt zien gaan.
 2. Doe de naam van deze persoon in het ondoorzichtige bakje/zakje (iedereen heeft dus ook één keer zijn of haar eigen naam).
 3. Als je op het einde nog namen over hebt, bedenk je op gebied van welke kwaliteiten/vaardigheden je ieder van deze personen het liefst uit zou willen uitdagen. Doe de namen alsnog in de bijbehorende bakjes.

Laat je uitdagen

Als iedereen klaar is met zijn of haar ronde, kunnen er uitdagingen aan worden gegaan. Voor iedere kwaliteit/vaardigheid is er een bijbehorende activiteit/uitdaging (zie verderop):

 1. Het bijbehorende ondoorzichtige bakje/zakje wordt opengemaakt. Degenen van wie de naam in het bakje/zakje zitten, zullen tegen elkaar strijden.
 2. Voor de start van de activiteit wordt naar de armbanden gekeken: als je de bijbehorende kraal aan je “paniekdraad” hebt zitten, mag je van de niet-uitgedaagden iemand om hulp vragen die de kraal aan zijn “comfortdraad” heeft zitten. Als je de kraal aan je “uitdagingdraad” hebt zitten, mag je een duo vormen met een andere uitgedaagde die hetzelfde heeft. Als je de kraal aan je “comfortsnoer” hebt zitten, doe je de activiteit alleen.
 3. Als er maar van één naam in een bakje zit, mag de uitgedaagde volgens bovenstaande principes een partner uit de omstanders kiezen, plus twee tegenstanders die de kraal aan hun “uitdagingdraad” hebben.
 4. Als je de winnaar bent van de uitdaging, ontvang je natuurlijk eeuwige roem, mag je de kraal naar je “comfortdraad” verplaatsen (als hij daar nog niet aan zat). Elke uitgedaagde die zijn of haar kraal aan de “paniekdraad” had zitten, maar de activiteit naar eigen mening toch (met partner) heeft voltooid, kan de kraal “üpgraden” naar zijn of haar “uitdagingdraad”.
 5. De winnaar kiest de kwaliteit/vaardigheid voor de volgende uitdaging.

Het lukt waarschijnlijk niet om alle activiteiten tijdens één opkomst te doen. Je kan ze spreiden over een aantal opkomsten en telkens één activiteit doen binnen een andere opkomst. Je kan er ook een overkoepelende activiteit van maken tijdens een weekend.

Kwaliteiten/vaardigheden en bijbehorende uitdagingen

Improviseren

Je kan ter plekke dingen bedenken om te doen, gebruik makend van dat wat aanwezig is. Je staat niet snel met je mond vol tanden en als dingen niet helemaal gaan zoals gepland, weet jij een oplossing te bedenken.

Uitdaging: Er zijn een aantal voorwerpen beschikbaar. De uitgedaagden moeten zoveel mogelijk toepassingen voor deze voorwerpen bedenken en samen laten zien (of iets verbeelden wat er op lijkt, zoals bij de lama’s) Het duo/de persoon met de meeste toepassingen wint. Daarnaast is er een “publieksprijs” die de omstanders mogen toekennen aan de mensen die overall de leukste en origineelste toepassingen hebben bedacht.

Zorgvuldig

Je denkt voor je doet en wat je doet, doe je precies en zoveel mogelijk volgens de regels.

Uitdaging: De uitgedaagden krijgen per duo/persoon twee patronen die met kralen nagelegd moeten worden (bijvoorbeeld een achthoek, met telkens het patroon rood-geel-groen-blauw). Deze moeten op een tafel precies worden nagelegd. De kralen hiervoor moeten uit één grote bak met allemaal verschillende kralen worden gehaald (voor alle uitdagers dezelfde bak). De winnaar is degene/het duo die/dat het uiteindelijk volgens de omstanders het beste en precieste heeft gedaan (eventueel nameten met een liniaal, etc.…) Op basis van gelijkheid wint degene met de snelste tijd.

Snel

Is het een vogel, is het een vliegtuig, nee, het is jij… Als iets snel moet gebeuren, moet je jou vragen. Je kan niet alleen hard lopen, maar alles wat je doet gaat op standje 2x.

Uitdaging: dezelfde als bij “zorgvuldig”, alleen is er dit keer één groot, simpel patroon per persoon/duo (één kleur, simpele vorm als een vierkant) en gaat het er vooral om wie het snelste klaar is/zijn. De bak met kralen staat wat verder weg, zodat er heen en weer moet worden gerend. Zolang er iemand aan het rennen is, mogen de kralen op tafel niet worden aangeraakt (het mag dus niet zo zijn dat de één rent en de ander vast het patroon legt).

Stressbestendig

Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen… en je rust bewaren… Jij bent niet snel van je stuk gebracht en weet onder de meest stressvolle omstandigheden te functioneren.

Uitdaging: dezelfde als bij “zorgvuldig”, alleen moeten de kralen dit keer volgens een bepaald patroon aan een draad worden geregen (zonder naald), binnen een vastgestelde, korte tijd. Er wordt gebruik gemaakt van een kookwekker, “spannende toon” of iets dergelijks dat de tijd aangeeft. Ondertussen zorgt het publiek voor een “stressvolle” omgeving, door commentaar te leveren, te herinneren aan hoe weinig tijd er is, door de bak met kralen te roeren, in de weg te staan, etc. (ze moeten echter wel duidelijke, vriendelijke instructies opvolgen zodra ze die van de uitgedaagde krijgen, zoals: “mag ik er langs alsjeblieft?”)

Multitasken

Je ontbijt maken, whatsappen, de krant lezen en ondertussen nog even je haar doen. Jij kan met gemak verschillende dingen tegelijk doen, zonder dat het misgaat.

Uitdaging: De uitgedaagden moeten de opdracht die onder “snel” staat uitvoeren (zonder het rennen), ondertussen de wet opzeggend, antwoord gevend op simpele rekensommen die af en toe worden geroepen en een bal vangen die af en toe hun kant op wordt gegooid. De winnaar is degene die alles met de minste fouten heeft gedaan. Op basis van gelijkheid wordt gekeken wie de opdracht het snelst heeft uitgevoerd.

Creatief

Jouw fantasie kent geen grenzen. Je weet “out of the box” te denken. In je vrije tijd ben je graag bezig met bijvoorbeeld het bedenken van bijzondere opkomsten, schrijven, toneelspelen, of schilderen.

Uitdaging: Schrijf, teken, etc. een ode aan de wandelende tak (of iets anders onbenulligs dat je als groep kunt bedenken) De omstanders kiezen de winnaar.

Overtuigen

Jij zou nog een wollen jas kunnen verkopen aan een Australiër, of iemand met hoogtevrees de euromast laten beklimmen. Je kunt mensen van mening laten veranderen of dingen laten doen waar ze in eerste instantie niet zo achter staan. Een beetje tegenargument brengt jou niet van je stuk.

Uitdaging: de uitgedaagden krijgen de opdracht om ieder een belachelijke stelling te verdedigen (“de smurfen zouden eigenlijk roze moeten zijn”) of iets stoms als een leeg wc rolletje te verkopen. Winnaar is degene die de meeste producten heeft gekocht, of met de stelling waar het “publiek” voor stemt (door kaartjes, klappen o.i.d.)

Verdraagzaam

Iedereen is anders en heeft wel eens een slechte dag. Jij weet dat te respecteren, irriteert je niet snel aan mensen en zal al helemaal niet snel boos worden.

Uitdaging: de niet-uitgedaagden proberen op zoveel mogelijk manieren de uitgedaagden te irriteren (poken, irritante liedjes, etc.) Als een uitgedaagde zich verzet, ligt deze uit het spel. Als alle uitgedaagden dit zo volhouden, krijgen ze de opdracht om aardige dingen te zeggen over wat er wordt gedaan (“goh, jij kan goed richten met je vinger”…) Wie kan dat het beste volhouden?''

Goed geheugen

Mensen moet oppassen met wat ze tegen je zeggen, want jij bent iemand die niet snel iets vergeet. Als mensen iets zoeken zijn, ben jij de eerste de ze vragen waar het ook alweer ligt.

Uitdaging: doe de MAX geheugentrainer: Maak een boodschappenlijstje van 20 boodschappen (met hier en daar wat vreemde boodschappen). De uitgedaagden moeten de boodschappen onthouden en vervolgens zoveel mogelijk ervan opnoemen. Bonuspunten als het op de correcte volgorde is!''

Gehoorzaam

Jij maakt niet graag ruzie, zeker niet met mensen die boven je staan. Je kent je plaats en doet zonder mokken wat je wordt gezegd.

Uitdaging (samen met anderen aansturen): De voor gehoorzaamheid uitgedaagden worden geblinddoekt. Degenen die voor “anderen aansturen” worden uitgedaagd, moeten de geblinddoekte personen van een afstand aansturen. Zij krijgen van “het publiek” de opdracht om de geblinddoekte personen volgens een bepaald patroon, in een bepaalde houding te positioneren (in een cirkel, vierkant, ster, etc., gehurkt, met de tong uit de mond, etc.)

Anderen aansturen

Je bent een geboren leider. Je ziet wat er moet gebeuren, wie daarvoor de geschikte persoon is en weet hoe je mensen kunt laten doen wat er nodig is, zonder dat ze opstandig worden.

Uitdaging: zie “gehoorzaam”

Energiek

Wanneer jij een ruimte binnenkomt, weet iedereen dat je er bent. Liever lui dan moe? Nee hoor. Jij barst van de energie en straalt dit ook uit.

Uitdaging: De uitgedaagden moeten zo lang mogelijk aan één stuk door praten, terwijl ze van de ene naar de andere persoon rennen (zodra ze oogcontact hebben, moeten ze naar de volgende persoon). Iemand die stilvalt of blijft staan, is af…

Vertrouwen

Jij vertrouwt mensen op hun woord. Je bezit heus een gezonde dosis verstand, maar je gaat in eerste instantie altijd uit van het goede van mensen. Loyaliteit is voor jou erg belangrijk als het gaat om vriendschappen.

Uitdaging: de oude, vertrouwde vertrouwenstest: ga op een tafel staan, laat je achterover vallen en laat de anderen je opvangen (in twee rijen met handen vast, ene rij armen gekruist, andere rij recht) Wie durft hier het verst in te gaan? Ogen dicht, met minder mensen, misschien van hoger laten vallen?

Bescheiden

Met bescheidenheid maak je meer vrienden dan met gepoch… Jij hebt er een hekel aan om in het middelpunt te staan, laat staan om op te gaan lopen scheppen. Ere wie ere toe komt, vooral als het om anderen gaat…

Uitdaging: De uitgedaagden krijgen om de beurt een kaartje met daarop een prestatie die ze zogenaamd hebben geleverd (bijvoorbeeld: “je hebt een puppy van de straat gered die op het punt stond overreden te worden). De uitgedaagden moet hierover vertellen en vragen van het publiek beantwoorden, zonder het woord “ik”, “mij”, of een synoniem voor deze woorden te gebruiken. Uiteindelijk moet de rest kunnen vertellen wat er nou precies is gebeurd. Zij bepalen ook de winnaar.

Zelfverzekerd

Jij weet precies wat je waard bent en vindt jezelf niet minderwaardig aan andere mensen. Je durft lekker jezelf te zijn en schaamt je niet snel.

Uitdaging: Hetzelfde als bij “bescheiden”, maar nu moet het de woord “ik” of “mij” juist in elke zin voorkomen en moet de prestatie op waargebeurde feiten gebaseerd zijn (mag wel aangedikt worden). Daarnaast moet de verteller een gek hoedje op, gek pak aan, etc.

Flexibel

Ben je net ergens lekker mee bezig, gebeurt er plotseling iets waardoor alles anders moet. Jij bent hier niet snel door uit het veld geslagen, past je makkelijk aan en gaat soepel over op iets nieuws.

Uitdaging: een beetje hetzelfde als bij “multitasken”, maar dan in plaats van tegelijk alles heel snel achter elkaar laten volgen, met meer uitdaging. De patronen die moeten worden gelegd worden soms opeens veranderd. De rekensommen zijn wat moeilijker en worden afgewisseld met tellen in het Engels en het opzeggen van de wet , het vangen van de bal wordt afgewisseld met een dansje á lá de Pizza Hut of lief klein konijntje en het nadoen van willekeurige bewegingen van iemand uit de groep.

Geduldig

Een langdurige taak, rij bij de kassa, voor de vierde keer iets uitleggen? Jij bent niet zo makkelijk gek te krijgen…

Uitdaging: De uitgedaagden moeten een kort verhaaltje of een mop te vertellen (geen raadsel). Tijdens het vertellen worden de uitgedaagden constant onderbroken door “het publiek” met onbenullige vragen om iets uit te leggen, of het verzoek nog eens te herhalen. De winnaar is degene die het rustigst weet te blijven, zijn of haar tempo niet/het minst tussendoor versnelt, alles gewoon uitlegt en uiteindelijk het hele verhaal heeft uitverteld.

Uithoudingsvermogen

Jij bent niet snel uit het veld te slaan. Een beetje vermoeidheid of tegenslag houdt jou niet tegen om je doel te bereiken…

Uitdaging: de uitgedaagden moeten zo lang mogelijk met hun beide armen wijd staan. Ondertussen irriteren de anderen ze een beetje door bijvoorbeeld te kietelen (maar niet op zo’n manier dat de uitgedaagden in een reflex hun armen zullen bewegen) Wie houdt dit het langst vol?

Assertief

Jij bent niet op je mondje gevallen. Je zegt waar het op staat en weet voor jezelf op te komen. Nee is nee!

Uitdaging: mensen uit de groep proberen de uitgedaagden op zo’n streng en/of overweldigend, of juist zo zielig en/of schattig mogelijke manier te vragen om iets te doen (en niet gelijk “nee” te accepteren). De uitgedaagden moeten hier sowieso altijd nee op zeggen, maar de winnaar is degene die het beste goede redenen kan geven (geen excuses bedenken!) en de ander daarnaast op zijn of haar “gedrag” kan aanspreken (zonder te lachen!).

Zorgzaam

Je voelt haarfijn aan wanneer mensen wat extra aandacht nodig hebben en bent ook graag degene die deze aandacht geeft. Je kan goed luisteren en zorgt graag voor mensen die dat nodig hebben.

Uitdaging: mensen uit de groep zijn zogenaamd ongelooflijk aan het huilen om iets vrij onbenulligs (“mijn hond heeft de laatste Rollo opgegeten”…) De uitgedaagden moeten hen zien te troosten. Degene die dit het creatiefst en het snelst doet, is de winnaar.

Voorbereidingstijd

Dit hangt af van wat je al aan materiaal beschikbaar hebt en hoe uitgebreid je alles al wil voorbereiden. Reken toch zo'n 1 tot 4 uur om alles aan te schaffen en te maken.

Reken daarnaast minstens een half uur voorafgaand aan de opkomst om alle bakken met kralen klaar te zetten en eventueel het materiaal voor de uitdagingen te verzamelen en sorteren.

Als je over meerdere opkomsten spreidt, kan je ook de voorbereidingstijd spreiden door van te voren te bepalen welke specifieke uitdagingen je tijdens de opkomst wil gaan doen.

Benodigd materiaal

Voor de activiteit in het algemeen

 • Grote zak(ken) met in totaal 20 verschillende soorten kralen 
 • Rijg- of 
 • IJzerdraad (+ zonodig naalden), +- 40 cm voor iedere explorer
 • 20 Bakjes/potjes/vaasjes om de kralen in te doen
 • 20 Ondoorzichtige bakjes (of als je het hebt: spaarpotjes)
 • Uitdraaien van de verschillende kwaliteiten/vaardigheden en bijbehorende uitleg (=printer, papier en schaar)

Voor de uitdagingen

 • Improviseren: vijf voorwerpen naar keuze
 • Zorgvuldig/Snel: verschillende patronen (voorbeelden van vormen) om met kralen na te leggen, grote bak voor de kralen.
 • Stressbestendig: zie boven + naald&draad, kookwekker/geluidsdrager met "spannende toon"&stopwatch.
 • Multitasken/flexibel: zie zorgvuldig/snel + bal (of naar keuze)
 • Creatief: Schrijf- en teken /schilder-/knutselmateriaal
 • Overtuigen: 5 briefjes met vreemde, zinloze stellingen erop (=computer,printer, papier, schaar/snijmachine)
 • Goed Geheugen: Verzonnen boodschappenlijstje met 20 grappige boodschappen. (=pen en papier)
 • Gehoorzaam/anderen aansturen: blinddoeken (groepsdassen)
 • Vertrouwen: stevige/ietwat hoge tafel of iets dergelijks om op te staan.
 • Bescheiden/zelfverzekerd: 10 briefjes met "prestaties" er op
 • Zorgzaam: eventueel vast een aantal stomme redenen voor het verdriet opschrijven
 • Verdraagzaam/Energiek/Geduldig/Assertief/uithoudingsvermogen: niets extra's

Tips

 • Als er meer dan 30 explorers zijn, geef iedere explorer dan de helft van de namen mee. (zolang iedere naam maar even vaak voorkomt en iedereen in ieder geval zijn “eigen” naambriefje meekrijgt)
 • Hetzelfde geldt andersom: als er minder dan 10 explorers zijn, geef iedere explorer dan twee keer alle namen mee.
 • Ook als alle activiteiten zijn gedaan, kan je doorgaan met de draden: maak een dasring.
 • Versiering van je “comfortdraad” en houd de “ uitdaging-“ en “paniekdraden” op de blokhut. Besluit aan de hand van wat er binnen je reguliere programma gebeurt wanneer jij of een groepslid een kraal mag “upgraden” aan het eind van een opkomst.
 • Wil je meer weten/vertellen over de achtergrond van de woorden “comfort”, “uitdaging” en “paniek”? Kijk hier en/of bekijk de Lijst met kernkwaliteiten van de Roverscout-kralenchallenge

Veiligheid

 • Doe deze activiteit alleen met je groep als hier voldoende vertrouwen en binding voor is (overleg eventueel met de explorerbegeleiding) Zijn er duidelijke spanningen tussen mensen? Dan maar liever even wachten…
 • Vraag niet het onmogelijke van elkaar, wordt niet te persoonlijk tijdens de uitdagingen en zie deze activiteit zeker niet als een manier om iemand vooral eens lekker uit te kunnen lachen en/of de grond in te boren. Het idee is dat er een goed gevoel achterblijft… Houd dit als spelleider/begeleider ook in de gaten.
Lees 5637 keer Laatst aangepast op vrijdag, 21 juni 2019 15:37
Log in om reacties te plaatsen