maandag, 31 augustus 2015 02:00

Piratenspelen

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Als een echte piraat worden we uitgedaagd de zeven zeeën te bevaren. WIe heeft de beste zeebenen?

Beschrijving van de activiteit

Het spel bestaat uit meedere minigames. Hieronder een verzameling van minigames welke je kan toepassen. Kies de leukste uit die het beste aansluiten bij de groote van je groep en de leeftijd van de kinderen.

Bom doorgeven

Bom (bal) doorgeven, als fluit gaat is degene die de bal heeft dood. Die mag dan de fluit ongezien bedienen. Wie blijft over? Variant: Spelers in 4 vakken verdeeld. Bom doorgeven gooien) naar ander vak (na binnen eigen vak 1x overspelen). Als fluit gaat krijgt vak waar de bal dan is een punt minder.

Aanlegspel

Estafette: iedere speler 1 touwtje. 1e rent naar stoel, bindt daar touwtje aan vast. Volgenden verlengen touw met hun touwtje. Laatste trekt stoel naar overkant lokaal. Zo komt de boot vast te liggen aan de kade.

Mast verwisselen

Spelers in kring met een mast (stok) in de hand, rechtop de vloer staand. Stokken blijven op staan. De kapitein fluit. Bij 1 fluit Iedereen een plaats naar rechts, 2 naar links, 3 omdraaien.

Masten trefbal

Trefbal waarbij 3 paaltjes verdedigd moeten worden. Met afweer. Gewonnen als alle paaltjes van de tegenpartij omgegooid.

Drijvende bom

Twee ploegen tegenover elkaar. Met vele tennisballen te gooien een grote bal vanuit het midden naar de overkant drijven. Als die de andere kant haalt, is dat een punt. Als een speler de grote bal aanraakt, punt tegenpartij. Varieren met wel of niet van achter de achterlijn gooien.

Dekzwabberen (dweilhockey)

Twee spelers met ieder een stok tegenover elkaar. Dweil in midden. Dweil met behulp van stok over gladde vloer naar andere kant voeren. Ieder speler heeft een nummer, nummers afroepen.

Zeilbal

Cirkel met mast (paal) in het midden. Buitenspelers proberen de paal om te gooien met een kogel (bal), 2 middenspelers verdedigen door met het zeil (een doek) af te weren.

Wakwijken

Een stuk doek ligt in het midden. Alle spelers staan in een grote cirkel er omheen. Ze houden elkaars handen vast. Iedereen begint aan elkaar te trekken. Komt er iemand op de doek dan valt hij/zij in het wak en verlaat diegene de kring. Ook als de cirkel ergens wordt verbroken verdwijnen de spelers aan beide kanten van de breuk.

Smokkelspel

Bosspel met 2 posten, een ploeg smokkelt en de 'douaniers' moeten vangen en fouilleren. Aantal smokkelwaar binnengebracht bij ontvangende post telt. Natuurlijk met smokkelwaar dat bij zeevaart past.

Dodende straal

Dodende straal met vuurtorenlicht dat schepen (groepjes kinderen) moet spotten.

Van de wal in de sloot

Lijn, spelers aan 1 kant. Bij commando 'op de wal' springt iedereen naar de andere kant. Bij 'in de sloot' weer terug. Bij ieder ander commando blijven staan. Bij fout helemaal achter in de rij gaan.

Vlaggenroof

Het bekende spel, maar dan met piratenvlaggen van de clans.

Varen bij nacht

Donkere zaal, waar iedereen verstopt is binnen gehoorbereik. De nachtwacht roept een persoon aan bij zijn nummer, 'De klok heit (nummer), (nummer) heit de klok', die moet dan een geluid geven. Nachtwacht moet die persoon vinden.

Slagveldtikkertje

Tikspel waarbij de getikte moet tikken met hand op de plaats waar die getikt is. De piraat is op die plek geraakt in het gevecht en houdt dus zijn hand op die plaats om het bloeden te stoppen.

Bootparcours

Alles wordt in de zaal gelegd in de vorm van een parcours. Loopplanken, banken, ladders, etc. Op dat parcours wordt een tikspel gespeeld. Niemand mag op de vloer komen. Let wel goed op de veiligheid!

Dronken piraten estafette

Estafette waar op het eindpunt snel een aantal keren gedraaid moet worden om een paal.

Netten uit de knoop halen

Groep pakt elkaar willekeurig aan beide handen vast (niet 2 van dezelfde persoon, en niet van de buur) en probeert dan zo te ontwarren zonder loslaten dat een kring ontstaat.

Op bezoek bij de kapitein

De kapitein heeft alle macht. Hij is dan ook heel erg eng en kan je zomaar laten kielhalen. Je schrikt dan ook heel erg als je hoort dat de kapitein iedereen in zijn hut wil zien. Naast elkaar staan 3 stoelen. In de middelste zit de kapitein. Naast de andere 2 staat op een afstandje een rij van bange piraten (ja, ze bestaan) die wachten om bij de kapitein te komen. De voorste van een kant komt naar voren en de kapitein begint ze pittige vragen te stellen over een onderwerp dat de kapitein bepaald. Als de antwoorden van de piraat ook maar een tikkeltje niet bevallen laat de kapitein de piraat afvoeren. Klinkt grof, maar is erg leuk, als het maar eerst met leiding wordt voorgedaan zodat de kids snappen dat het niet persoonlijk is als de kapitein boos is.

Land water en lucht

Iedereen moet een land, water of luchtdier noemen op aanwijzing van spelleider. Mag niet 2x zelfde dier of ondersoort noemen. Variant: Spelers in kring, spelleider in midden gooit bal naar speler. Die moet dan een dier noemen.

Kanonnen bestormen boot/fort

Maak een grote cirkel van spelers. De spelers staan allemaal met hun gezicht naar buiten. Zij zijn het fort. In het fort staat de generaal die het fort moet verdedigen. Buiten het fort (2 cirkel op 10 passen) liggen de schepen met piraten. Die slingeren kogels (ballen) langs de verdedigingsmuur. De generaal mag de kogel vangen en teruggooien en de muur mag bewegen, maar niet van zijn plaats komen. Raakt een kogel de grond binnen in het fort, dan valt het fort.

Krabvoetbal

Indoor versie van voetbal. Alle spelers voetballen in krabhouding. Dat is op handen en voeten met de buik in de lucht.

Vuurtorenspel

Een leider is de vuurtoren. Aan de andere kant van een zaal of veld staat de helft van de groep geblindoekt klaar als boot. De andere helft zijn rotsen die tussen de boten en de vuurtoren in liggen. De rotsen maken zich zo klein mogelijk op de grond. De rotsen mogen niet in kluitjes bij elkaar zitten. De vuurtoren roept af en toe "OE! OE!". De rotsen doen zachtjes "pssssst" als water dat tegen de rotsen slaat. De schepen proberen op handen en voeten (zonder te voelen) op hun gehoor rustig naar de vuurtoren te varen zonder een rots te raken. Raakt iemand een rots, dan zinkt die boot.

Dekzwabberdienst

De kapitein zoekt naar matrozen om het dek te schrobben. Het is een warme broeierige dag en niemand heeft eigenlijk zin om ook maar een vinger uit te steken. Een paar piraten (2) verstoppen zich voor het corvee. De andere piraten gaan ze (op zichzelf) zoeken. Komt een piraat de verborgen dienstontduikers tegen, dan verstopt hij zich op dezelfde plaats. Hoe lang duurt het tot iedereen verstopt zit?

De sleutels van de rumkast

Een aantal baldadige piraten heeft 's nachts trek in een goede teug rum. Maar omdat de kapitein niet wil dat ze mannen steeds dronken zijn, laat hij de kast met rum goed bewaken. De sleutel van de kast heeft hij persoonlijk aan zijn sleutelbos. Dit is het sluipspel zoals we wel vaker spelen. Tegen een boom of muur zit de kapitein te slapen (voor de zekerheid slaapt hij/zij met blindoek op) met op de grond tussen de benen een sleutel(bos). De piraten sluipen stilletjes dichterbij. Als er iemand geluid maakt schrikt de kapitein wakker en wijst waar het geluid vandaan kwam. Wijst hij daarbij precies iemand aan, dan moet diegene terug naar het startpunt. Lukt het iemand om de sleutel te pakken en mee te nemen naar de rumkast?

Ready steady cook!

Gewaagd, maar misschien het proberen waard. Piraten vieren hun overwinningen natuurlijk met een gigantisch feestmaal. Kunnen onze helden zo'n feestmaal klaarmaken als elke clan dezelfde ingredienten krijgt en 5 minuten (of meer, hangt van de ingredienten en het achterliggende idee af)?

Onderzeeerjacht

Een groep onderzeeers van elk team moet de thuisbasis (een lichtschakelaar) bewaken. Van beide teams gaan ook een aantal onderzeeers af op de basis van de vijand (op handen en knieen). Natuurlijk is dit allemaal wel in het donker. Vergeet bij dit spel zeker niet de veiligheid. De kinderen kunnen lelijk botsen in het donker als ze niet duidelijk is geinstrueerd rustig te bewegen. Dit spel kan Hollandse Leeuwen trekjes krijgen dus een strakke begeleiding met Mag Lite is nodig.

Benedendeks

's Nachts is het benedendeks natuurlijk donker. De kids moeten in het donker een parcours afleggen. Als donker te moeilijk is kan natuurlijk met stormlampen of zaklantaarns met gekleurd papier wat mooie verlichting worden gemaakt, maar het moet zo donker mogelijk blijven.

Onderzeeers en mijnenveld

De helft van onze piraten gaat als een brede muur midden in het veld staan. Ze staan dicht genoeg bij elkaar om elkaars handen aan te raken. Ze krijgen een blindoek op. Elke hand is een mijn, die een schip kan vernietigen. Het andere team bestaat uit onderzeeers. Ze moeten in sluipvaart door het mijnenveld zien te komen zonder op een bom te lopen. Voorzichtig kruipen dus!

Dekzwabberen

Iedereen een dweil onder zijn voeten binden en glijden maar. Zogenaamd om schoon te maken, maar dat boeit natuurlijk niet. Moet je wel een gladde vloer hebben.

Goudroof

Vier stoelen staan op 8 meter uit elkaar in een vierkant. De groep wordt in vieren verdeelt en elke groep gaat bij een stoel staan. Binnen elk groepje krijgt iedereen een nummer. In het midden van het vierkant liggen 6 gouden dukaten. De kapitein roept een nummer. Van elk team gaat de piraat met dat nummer aan de slag. De bedoeling is om 3 munten te halen en die op de eigen stoel te leggen. Per keer lopen mag er maar 1 dukaat mee worden genomen. Zijn de munten in het midden op, dan mag je naar de stoel van een andere groep rennen en een munt meenemen. Wie is de snelste?

Omgerolde schildpad

Kort spel voor tussendoor op een niet te harde ondergrond (grasveld). 1 schildpad gaat op zijn rug op de grond liggen met zijn armen en benen gespreid. Helaas voor de schildpad is hij omgerold. Om te kunnen overleven moet hij weer op zijn buik worden gezet. De piraten proberen de schildpad weer terug te rollen. De schildpad moet dit proberen te voorkomen. Kietelen niet toegestaan, want dan raakt de schildpad van de leg.

Hoosspel

Elke clan heeft twee emmers. Ze staan op rij klaar voor een estafette. De eerste van elke clan loopt met een volle emmer naar een lege die op een meter of 10 staat (eventueel met hindernissen). Hij/zij leegt de emmer in de andere en neemt de volle weer mee terug. Zo gaat het door tot de laatste piraat. Welk team heeft nog het meeste water over. De piraten moeten wel binnen een bepaalde tijd finishen, anders kunnen ze er wel de hele dag over doen. Deze tijd moet echter niet te strak liggen, het gaat juist om het voorzichtig, rustig aan doen.

Kogels doorgeven

De piraten van elke clan staan op een rijtje met hun gezicht naar 1 kant. Iedereen heeft in elke hand een korte piopaal (als er niet genoeg zijn, dan in ieder geval voor de eerste 2 spelers en dan doorgeven). De voorste piraat krijgt een kanonskogel (zachte bal) tussen zijn palen. Hij laat zijn voeten staan en draait zijn lichaam om. Hij geeft de kogel door aan de piraat achter hem, die hem natuurlijk ook alleen maar met zijn palen mag aannemen. De kogel moet zonder vallen achteraan de rij komen.

Mastrace

Twee teams piraten leggen een parcourtje zo snel mogelijk af met een mast in hun handen. Dit hoeft niet per se om snelheid te gaan, het kan ook om beste samenwerking draaien.

Bootrace

Elke clan zit gehurkt in een roeiboot met de handen op de schouders van degene voor zich. Aan het hoofd van de roeiboot zit 1 piraat omgedraait. De stuurman, want dat is ie, houdt de handen van de eerste roeier vast. Als de race tussen de boten begint springen de roeiers op het commando van de stuurman tegelijk een stukje op en naar voren. Daarbij worden de benen niet gestrekt, dus iedereen blijft laag. Welke boot is als eerste bij de finish? Als een boot uit elkaar valt zinkt ie.

Eilandenrace

Elke clan moet de kamer door komen zonder de grond te raken. Ze hebben daarvoor 1 stoel meer dan het aantal piraten in hun clan. Ze staan op de stoelen en moeten dus steeds het achterste eiland (stoel) doorgeven naar voren. Dit kan moeilijker worden gemaakt door het aantal eilanden te verminderen.

Kanonestafette

Vooral een geschikt spel als onze mannelijke piraten teveel energie hebben. Ze zijn kanonnen die op een stoel klaar zitten voor lancering. De voorste piraat in de rij van elk team zit op de stoel. De piraat daarachter steekt de lont aan (vinger bij de oren van het kanoon). Het hele team roept gelijk "Pssssssssssst BOEM!!!!" De kogel schiet van zijn stoel, raakt alle vier de muren en komt weer achterin de rij terecht waar de volgende kogel klaar zit.

Schepen laden

De clans staan op een rij klaar voor een estafette. Elke piraat heeft een blikje (beker met rum). Na het fluitsignaal van de kapitein rennen de piraten na elkaar naar een tafel (bovendek) en stapelen daar de blikjes recht op elkaar. Welke clan heeft na een halve minuut de hoogste toren rum?

Dekschijtende meeuw

Het dek is net mooi schoon en dan komt er een meeuw boven de boot. Elk team staat op zijn eigen boot (deel van de zaal). Een donsveertje (meeuwenschijt) wordt in het midden los gelaten. Iedereen probeert het veertje in de lucht te houden door te blazen. Lukt het de piraten om de meeuwenschijt van hun boot te houden?

Kogelvangen

Met een grote katapult schieten piraten grote kogels (waterballonnen) naar het vijandige schip (het andere team). Met een groot laken probeert dat team de kogels te vangen. Elke hele kogel is een punt.
Variant: De kogels afweren door bovenhands te volleyballen.

SponZ

Twee piraten zitten een stukje uit elkaar op twee schepen (stoelen) met de ruggen naar elkaar. Allebei hebben ze een natte spons in hun handen en een blindoek voor hun ogen. De rest van de groep moet op handen en knieen dichterbij sluipen. De twee piraten kunnen op elk moment (maar hou het wel een beetje redelijk) "Alle hens aan dek!" roepen. Dan moet iedereen stil blijven zitten en mogen de piraten om zich heen deppen met hun spons om te kijken of ze iemand te pakken krijgen. Diegen begint weer bij de startplek (aan vaste wal)

De schatten van de koning

Een variant op het bekende smokkelspel. Twee groepen gaan elk aan een kant van een groot, niet overzichtelijk speelveld staan (bij voorkeur bos). De ene groep zijn vrachtvaarders van de koning. Zij vervoeren met hun schepen de soldij (een dukaat) naar het leger (andere kant van het veld). Aan die andere kant (maar in de andere hoek) starten de piraten. Zij zullen natuurlijk proberen de soldij te pakken te krijgen door de vrachtvaarders te tikken. Wordt het sluipen of rennen?

Voorbereidingstijd

Materialen van de verschillende spellen klaar zetten. Totale tijd afhankelijk van de gekozen spellen.

Benodigd materiaal

Zie spellen.

Lees 40289 keer Laatst aangepast op zondag, 08 maart 2020 14:08
Log in om reacties te plaatsen